Netradičný výlet do Černobyľu

Informačné centrum mladých Prievidza prichádza s novinkou – ponúka možnosť zúčastniť sa poznávacej exkurzie do Černobyľskej bezpečnostnej uzavretej zóny, ktorej centrom je Pripjať – mesto duchov.

Informačné centrum mladých Prievidza prichádza s novinkou – ponúka možnosť zúčastniť sa poznávacej exkurzie do Černobyľskej bezpečnostnej uzavretej zóny, ktorej centrom je Pripjať – mesto duchov.

ICM Prievidza tak nadväzuje na úspešnú šnúru organizovania zájazdov do múzea Koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau v Osvienčime, ktoré začal realizovať už v roku 2005. Počas tohto obdobia s ICM Prievidza do Osvienčimu cestovalo viac ako 900 ľudí.

Cieľom poznávacieho zájazdu na Ukrajinu je Černobyľská bezpečnostná uzavretá zóna, kde pred takmer tridsiatimi rokmi došlo k najrozsiahlejšej nehode v histórii jadrovej energetiky. Jadrová elektráreň Černobyľ leží asi 120 kilometrov severne od Kyjeva, pri hraniciach Ukrajiny s Bieloruskom.

„Pocity pri návšteve Černobyľu sú veľmi silné. Ako by zastal čas. Úplne si uvedomujete prítomnosť, a zároveň silný odkaz minulosti. Odporúčam každému kto rád spoznáva a nezakrýva si oči pred realitou,“ hovorí Michal Dobiaš, predseda Združenia Informačných a poradenských centier mladých v SR.

Najviac zasiahnutým mestom bola Pripjať. Mesto, ktoré bolo vybudované v roku 1970 práve pre pracovníkov elektrárne iba tri kilometre od nej. Pripjať bola výkladným mestom sovietskej vlády, vekový priemer obyvateľov mesta bol v čase havárie okolo 25 rokov. Pripjať mala všetky výdobytky moderného mesta – železničnú stanicu, prístav, nemocnicu a dokonca aj lunapark.

Dnes je mestom duchov. Napriek tomu má svoje čaro, svoju atmosféru. Neskončilo ako okolité dediny v blízkosti elektrárne, ktoré buldozéry zakopali pod zem a pripomínajú ich iba tabule, ukazujúce plánik dediny a jej názov. Pripjať, ako aj celú tridsaťkilometrovú zónu dnes stráži polícia a armáda. Napriek nepretržitej stráži sa mesto neubránilo lúpežiam a rabovaniu.

Pri návšteve Černobyľskej bezpečnostnej uzavretej zóny však človek dnes už nemusí mať strach. Má iba nepríjemný pocit. V zóne stále existujú rádioaktívne miesta, avšak radiácia je iba zlomkom toho, čo bolo namerané bezprostredne po havárii jadrovej elektrárne. Žiarenie a jeho intenzita na miestach, kde sa budeme pohybovať, nie sú životu a zdraviu nebezpečné. Za dva dni počas výletu do Černobyľu telo dostane dávku radiácie porovnateľnú s jedným absolvovaním RTG v nemocnici alebo jedným interkontinentálnym letom – radiácia v lietadle.

exkurzia do černobyľu

Viac informácií o zájazdoch do Černobyľu nájdete tu!

Informačné centrum mladých je mládežnícka organizácia, ktorej cieľom je poskytovanie informačných a poradenských služieb pre mladých ľudí z rôznych oblastí ich záujmov a potrieb. Je súčasťou siete organizácií aktívne pôsobiacich v oblasti Informačno-poradenskej činnosti, vystupujúcich pod spoločným názvom Informačné centrum mladých. Sieť ICM reprezentuje Združenie Informačných a poradenských centier mladých v SR.Viac informácií na: www.icm.sk, www.zipcem.sk a www.facebook.com/icmmladym

Čítajte viac: http://tlacovespravy.sme.sk/ts/2134/netradicny-vylet-do-cernobylu/#ixzz2XyHj6fG2

Prihláste sa a vložte PR článok

Moskva alebo Petrohrad?

Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?

Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni

Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu