Netradičný výlet do Černobyľu

Informačné centrum mladých Prievidza prichádza s novinkou – ponúka možnosť zúčastniť sa poznávacej exkurzie do Černobyľskej bezpečnostnej uzavretej zóny, ktorej centrom je Pripjať – mesto duchov.

Informačné centrum mladých Prievidza prichádza s novinkou – ponúka možnosť zúčastniť sa poznávacej exkurzie do Černobyľskej bezpečnostnej uzavretej zóny, ktorej centrom je Pripjať – mesto duchov.

ICM Prievidza tak nadväzuje na úspešnú šnúru organizovania zájazdov do múzea Koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau v Osvienčime, ktoré začal realizovať už v roku 2005. Počas tohto obdobia s ICM Prievidza do Osvienčimu cestovalo viac ako 900 ľudí.

Cieľom poznávacieho zájazdu na Ukrajinu je Černobyľská bezpečnostná uzavretá zóna, kde pred takmer tridsiatimi rokmi došlo k najrozsiahlejšej nehode v histórii jadrovej energetiky. Jadrová elektráreň Černobyľ leží asi 120 kilometrov severne od Kyjeva, pri hraniciach Ukrajiny s Bieloruskom.

„Pocity pri návšteve Černobyľu sú veľmi silné. Ako by zastal čas. Úplne si uvedomujete prítomnosť, a zároveň silný odkaz minulosti. Odporúčam každému kto rád spoznáva a nezakrýva si oči pred realitou,“ hovorí Michal Dobiaš, predseda Združenia Informačných a poradenských centier mladých v SR.

Najviac zasiahnutým mestom bola Pripjať. Mesto, ktoré bolo vybudované v roku 1970 práve pre pracovníkov elektrárne iba tri kilometre od nej. Pripjať bola výkladným mestom sovietskej vlády, vekový priemer obyvateľov mesta bol v čase havárie okolo 25 rokov. Pripjať mala všetky výdobytky moderného mesta – železničnú stanicu, prístav, nemocnicu a dokonca aj lunapark.

Dnes je mestom duchov. Napriek tomu má svoje čaro, svoju atmosféru. Neskončilo ako okolité dediny v blízkosti elektrárne, ktoré buldozéry zakopali pod zem a pripomínajú ich iba tabule, ukazujúce plánik dediny a jej názov. Pripjať, ako aj celú tridsaťkilometrovú zónu dnes stráži polícia a armáda. Napriek nepretržitej stráži sa mesto neubránilo lúpežiam a rabovaniu.

Pri návšteve Černobyľskej bezpečnostnej uzavretej zóny však človek dnes už nemusí mať strach. Má iba nepríjemný pocit. V zóne stále existujú rádioaktívne miesta, avšak radiácia je iba zlomkom toho, čo bolo namerané bezprostredne po havárii jadrovej elektrárne. Žiarenie a jeho intenzita na miestach, kde sa budeme pohybovať, nie sú životu a zdraviu nebezpečné. Za dva dni počas výletu do Černobyľu telo dostane dávku radiácie porovnateľnú s jedným absolvovaním RTG v nemocnici alebo jedným interkontinentálnym letom – radiácia v lietadle.

exkurzia do černobyľu

Viac informácií o zájazdoch do Černobyľu nájdete tu!

Informačné centrum mladých je mládežnícka organizácia, ktorej cieľom je poskytovanie informačných a poradenských služieb pre mladých ľudí z rôznych oblastí ich záujmov a potrieb. Je súčasťou siete organizácií aktívne pôsobiacich v oblasti Informačno-poradenskej činnosti, vystupujúcich pod spoločným názvom Informačné centrum mladých. Sieť ICM reprezentuje Združenie Informačných a poradenských centier mladých v SR.Viac informácií na: www.icm.sk, www.zipcem.sk a www.facebook.com/icmmladym

Čítajte viac: http://tlacovespravy.sme.sk/ts/2134/netradicny-vylet-do-cernobylu/#ixzz2XyHj6fG2

Víťazom Stavbárskej olympiády odovzdajú ceny na DOD SvF STU

Už 2. ročník súťaže pre stredoškolákov - Stavbárskej olympiády - má za sebou jej organizátor Stavebná fakulta STU v Bratislave.

Londýn: Úspešná Slovenka balí kufre. Chce bývať v Bratislave

Lucia je úspešná mladá žena, ktorá odišla študovať na univerzitu do Británie a neplánovane tam zostala dlhých šestnásť rokov.

Zabezpečte vstup osôb na stavenisko podľa zákona

Efektívnym riešením je vstupný turniketový kontajner na stavbu.

Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku

Miesto nerušeného oddychu, športového vyžitia a adrenalínových zážitkov. Aj také sú Tatry.