Jedna banka prudko zlacnela úvery na bývanie

Plánujete kupovať, či prerábať nehnuteľnosť? Urobte tak čím skôr, na hypotéke teraz ušetríte tisícky eur.

Banky pokračujú v znižovaní úrokových sadzieb úverov na bývanie. Požičať si na vlastné bývanie sa tak teraz dá najlacnejšie za posledné roky. Jednou z bánk, ktorá aktuálne pristúpila k výraznej úprave úrokov úverov na bývanie, je aj najväčšia banka na Slovensku .

Slovenská sporiteľňa znížila úrokové sadzby úverov na  bývanie o pol percenta s fixáciou na 3, 5 a 10 rokov, na najnižšie vo svojej histórii. Pri päťročnej fixácii je možné si požičať na bývanie s úrokovou sadzbou už 3,49 % ročne . „Pristúpiť k tomuto kroku sme mohli preto, že zlacneli peniaze na medzibankovom trhu, čo pozitívne vplýva na výšku nákladov, za ktoré úvery poskytujeme. Navyše, kvalita nášho úverového portfólia je lepšia ako v minulosti,“ vysvetľuje Štefan Panenka, produktový riaditeľ Slovenskej sporiteľne.

Na bývanie si ľudia obyčajne požičiavajú väčšie sumy peňazí na veľa rokov. Keďže ide o dlhodobý úver, každá desatina percenta z ročnej úrokovej sadzby 3,49 % môže ušetriť veľa peňazí. Napríklad, ak si peniaze na bývanie požičajú s úrokom nižším o pol percenta, pri úvere 50 000 eur na 30 rokov úspora predstavuje takmer 5 800 eur. Celkovo však väčšine klientov Slovenskej sporiteľne klesne úroková sadzba až o 1,2 % ročne a usporia za rovnakých podmienok ešte viac, aj 13 700 eur. Je to vtedy, ak si nechajú posielať na účet do Slovenskej sporiteľne príjem a úver si poistia.

Úvery na bývanie na Slovensku podľa údajov NBS dosiahli ku koncu mája úroveň 13,8 miliardy eur. Najväčší podiel spomedzi slovenských bánk dlhodobo patrí Slovenskej sporiteľni s podielom 27 %. Za ňou nasleduje s 20,6 % VÚB banka a Tatra banka s 13,9 % podielom. V prvej päťke bánk, ktoré poskytujú najviac úverov na financovanie bývania, je ešte ČSOB s podielom 10,6 % a UniCredit s necelými 5 %

Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne

Útulný domov je výsledkom správnej teploty a vlhkosti.

Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť

Nový prípravok Cys-Control Fort spája viaceré účinné látky a pomáha aj pri chronických ťažkostiach.

Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!

V Čerešne living pribudli nové byty so zvýhodnenou cenou pre prvých 15 záujemcov. Leto v Dúbravke bude teraz ešte sladšie.

Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí

Koľko minuli účastníci na našom najväčšom festivale?