Jedna banka prudko zlacnela úvery na bývanie

Plánujete kupovať, či prerábať nehnuteľnosť? Urobte tak čím skôr, na hypotéke teraz ušetríte tisícky eur.

Banky pokračujú v znižovaní úrokových sadzieb úverov na bývanie. Požičať si na vlastné bývanie sa tak teraz dá najlacnejšie za posledné roky. Jednou z bánk, ktorá aktuálne pristúpila k výraznej úprave úrokov úverov na bývanie, je aj najväčšia banka na Slovensku .

Slovenská sporiteľňa znížila úrokové sadzby úverov na  bývanie o pol percenta s fixáciou na 3, 5 a 10 rokov, na najnižšie vo svojej histórii. Pri päťročnej fixácii je možné si požičať na bývanie s úrokovou sadzbou už 3,49 % ročne . „Pristúpiť k tomuto kroku sme mohli preto, že zlacneli peniaze na medzibankovom trhu, čo pozitívne vplýva na výšku nákladov, za ktoré úvery poskytujeme. Navyše, kvalita nášho úverového portfólia je lepšia ako v minulosti,“ vysvetľuje Štefan Panenka, produktový riaditeľ Slovenskej sporiteľne.

Na bývanie si ľudia obyčajne požičiavajú väčšie sumy peňazí na veľa rokov. Keďže ide o dlhodobý úver, každá desatina percenta z ročnej úrokovej sadzby 3,49 % môže ušetriť veľa peňazí. Napríklad, ak si peniaze na bývanie požičajú s úrokom nižším o pol percenta, pri úvere 50 000 eur na 30 rokov úspora predstavuje takmer 5 800 eur. Celkovo však väčšine klientov Slovenskej sporiteľne klesne úroková sadzba až o 1,2 % ročne a usporia za rovnakých podmienok ešte viac, aj 13 700 eur. Je to vtedy, ak si nechajú posielať na účet do Slovenskej sporiteľne príjem a úver si poistia.

Úvery na bývanie na Slovensku podľa údajov NBS dosiahli ku koncu mája úroveň 13,8 miliardy eur. Najväčší podiel spomedzi slovenských bánk dlhodobo patrí Slovenskej sporiteľni s podielom 27 %. Za ňou nasleduje s 20,6 % VÚB banka a Tatra banka s 13,9 % podielom. V prvej päťke bánk, ktoré poskytujú najviac úverov na financovanie bývania, je ešte ČSOB s podielom 10,6 % a UniCredit s necelými 5 %

Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku

Miesto nerušeného oddychu, športového vyžitia a adrenalínových zážitkov. Aj také sú Tatry.

Alarica – new business project in the market of shoes

The difference of the Alarica platform from the other marketplaces is it’s narrow specialization and payment policy.

Ako jazdiť na snehu alebo ľade?

Základom je menej otáčok a brzdiť ešte pred zákrutou.

Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?

Pomôžeme vám rozhodnúť sa, ktorú destináciu na pobreží Egejského mora si vybrať.