Ako na čiernu vrstvu v trávniku

Čiernu vrstvu v pôde neprehliadnete. Ide o tmavú, prehnito zapáchajúcu koreňovú masu vo vrchných 10cm pôdy.Primárnou príčinou jej vzniku je nedostatok kyslíka v pôde.

Greenkeeperi a groundsmani profesionálnych športových trávnikov majú mnoho úloh, ktoré musia splniť a mnoho prekážok, ktoré musia zdolávať aby  zabezpečili perfektné zdravé trávnikové plochy. Jednou z ťažších prekážok je čierna vrstva. Identifikácia i prevencia tohto problému má značný význam.

Čierna vrstva veľmi negatívne vplýva na kvalitu a zdravie trávnika. Ľudia sa často pýtajú, ako sa dá tento problém minimalizovať.  Vznik čiernej vrstvy podporujú najmä silné dažde a pôdy bohaté na organické látky. Jej stav však môže byť pod kontrolou.

Primárne je čierna vrstva spôsobená nedostatkom kyslíka, ktorý je zapríčinený nedostatočným pohybom vody v pôde a prítomnosťou anorganického železa a baktérií redukujúcich síru.

Prvý náznak, že sa čierna vrstva začína rozvíjať, je zápach po skazených vajíčkach, ktorý spôsobujú sulfidy prítomné v pôde. Názov čierna vrstva bol odvodený z charakteristickej vrstvy, ktorá sa pri tomto probléme vytvára vo vrchných desiatich centimetroch pôdneho profilu.

Čierna vrstva sa v pôde prejavuje ako čierne, prehnito zapáchajúce koreňové oblasti, ktoré môžu byť malé alebo veľké, hlboké alebo plytké. Je hlavne ložiskom sulfidu železnatého, ktorý vzniká po reakcii rozkladajúceho sa sírovodíka (plyn, ktorý dáva pôde typický zápach) so železom prítomným v pôde. Zatiaľ čo železo je prítomné takmer v každej pôde, sírovodík sa nachádza iba v pôdach s prítomnosťou síru redukujúcich baktérií. Sírovodík sa hromadí v dôsledku anaeróbneho dýchania baktérií redukujúcich síru.

Prítomnosť týchto heterotrofných gram-negatívnych baktérií je spôsobená vážnym stavom pôdy po dlhších anaeróbnych pôdnych podmienkach. Síru redukujúce baktérie metabolizujú organickú hmotu v pôde a vo svojom dýchacom procese namiesto kyslíka využívajú síran alebo elementárnu síru, čím produkujú plynný sírovodík. Najdôležitejšie však je, že dokážu žiť v anaeróbnych podmienkach (nedostatok kyslíka) a s nadbytkom síry, pričom potrebujú i dostatok organickej hmoty a prítomnosť vody v pôde.

Chemická reakcia sírovodíka a železa vedie k vzniku čiernej zrazeniny, ktorý sa často spája s organickou hmotou a jemnými pórmi v pôdnom systéme.

Sírovodík je pre trávy toxický a často bráni vytvoreniu dobrého koreňového systému, podporuje zvyšovanie stresových podmienok, nakoľko sú korene sústredené len v blízkosti povrchu pôdy.

V boji proti čiernej vrstve dokáže pomôcť dobré prevzdušnenie (aerifikácia) a drenáž. Existuje však ešte jeden alebo dva ďalšie procesy, ktoré môžu prispieť k náprave tohto problému, ak sa použijú vo vzájomnej kombinácii. Sírne baktérie potrebujú síru a sulfáty tak, ako ľudia kyslík. Minimalizácia síry v hnojivách môže napomôcť k zmierneniu problému čiernej vrstvy. Vysoká hladina síry sa tiež vyskytuje v niektorých produktoch, ktoré obsahujú síran amónny, síran draselný, síran železnatý a ďalšie. Pre zníženie obsahu čistej síry v pôde je potrebné uprednostniť použitie hnojív s nízkym obsahom síry. Výskumy tiež dokázali, že síra je veľmi mobilná v koreňovej oblasti pôd so zvýšeným obsahom piesku, z čoho vyplýva, že ak sú vstupy síry do pôdy hnojením minimalizované a zároveň sú pôdy cielene prevzdušňované, dochádza k zvýšeniu hladiny kyslíka v pôde, čím sa čierna vrstva eliminuje.

Výskum ukázal, že hnojivá na báze dusičnanov sú tiež prospešné, pretože produkujú kyslík (žiadnu síru), čím dochádza k zvyšovaniu jeho hladiny v koreňovej oblasti. Účinok je však len dočasný, nakoľko sa dusičnany z anaeróbnej pôdy postupne strácajú procesom denitrifikácie, počas ktorej sa menia na plynný dusík. Preto táto metóda minimalizácie čiernej vrstvy vyžaduje prístup „prikrmovania“, pri ktorom sa odporúča aplikovať dusičnany v menšom množstve, ale častejšie.

Viac článkov z oblasti údržby trávnikov nájdete na www.golfonline.sk

Prihláste sa a vložte PR článok

Moskva alebo Petrohrad?

Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?

Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni

Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu