Rosa na trávniku - nechať či odstrániť?

Letné obdobia so sebou prinášajú zvýšenú vlhkosť počas noci, rosu a zvýšené riziko výskytu chorôb. Ako sa dá zabrániť tomu, aby ranná vlhkosť trávnik poškodila?

Letné obdobia so sebou prinášajú zvýšenú vlhkosť počas noci, rosu a zvýšené riziko výskytu chorôb. Prinášame spôsoby ako zabrániť tomu, aby ranná vlhkosť trávnik poškodila.

Hneď ako sa oteplí, všetci obvykle venujú zvýšenú pozornosť chorobám, ktoré útočia na trávnik hlavne v obdobiach výraznejších zmien teplôt a celkových poveternostných podmienok, ako napr. dolárová škvrnitosť (Sclerotinia homoeocarpa)   a ohnisková škvrnitosť (Rhizoctonia solani).

"Vo vlhkých podmienkach  sa veľmi dobre darí všetkým patogénnym hubám," hovorí Carmen Magro, Agronomy Management Solutions.  "Keď sú steblá vlhké, hrozba infekcie sa zvyšuje. Ak sa objaví, postupuje veľmi rýchlo.“

Z tohto dôvodu sa odporúča aby course manažéri začali odstraňovať rosu na pravidelnej báze.  Veľa výskumov a pokusov preukázalo, že to jednoznačne vedie k zníženiu výskytu chorôb, ako je dolárová škvrnitosť a ohnisková škvrnitosť.  Manažéri by skutočne mali zvážiť pridanie tejto údržbovej operácie do letného programu, v prípade pokiaľ ho už nepoužívajú.

Existuje niekoľko spôsobov, ktorými sa dá rosa odstrániť z fervejí a greenov. Prvým z nich je použitie povrchovo aktívnych látok – činidiel. Ďalším spôsobom je jemné zavlažovanie. Nemusí to však  byť najlepšia voľba.

"Môže sa to zdať trochu čudné, že vodu vlastne odstraňujete vodou," hovorí Magro. "Z environmentálneho pohľadu to nie je práve správny prístup. "

Tretia metóda, ktorou sa dá rosa odstrániť, je použitie gumových odstraňovačov rosy– ich ťahaním po povrchu greenov či fervejí.

Niektoré ihriská rosu riešia aj kosením, je to tiež jeden z uvádzaných postupov. Magro však  hovorí, že to nemusí byť dobrý nápad. Steblá trávy sú totiž pokryté voskovou vrstvou, ktorá  slúži na utesnenie, zatvorenie  rany a chráni tak rastlinu pred napadnutím chorobami.
"Keď trávnik pokosíme, voskovú vrstvu narušíme a vlastne otvoríme kanál (cestu) do cievneho systému rastliny," hovorí. "Ak je na steblách veľa vlhkosti a navyše s patogénmi okolo, uľahčíme im týmto cestu ako sa dostať do rastliny."

Všetky tieto štyri metódy boli testované v roku 1993 na University of Kentucky. Cieľom bolo zistiť  ktorá technika je najúčinnejšia, po ktorej zostáva na povrchu najmenšie množstvo vlhkosti a ktorá vedie k zníženiu výskytu dolárovej škvrnitosti.

Aké boli výsledky? Čítajte TU:

Viac článkov o údržbe profesionálnych športových trávnikov nájdete na www.golfonline.sk

Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku

Spoločnosť BILLA otvorila vo štvrtok 20. septembra novú predajňu v Obchodnom centre v Želiezovciach na Mierovej ulici.

Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku

Výrobné družstvo Javorina otvorilo nový showroom v Košiciach a to už necelé dva mesiace po úspešnom vstupe na český trh.

Arabská exotika: Top hotely v Ománe

Omán láka relaxom na plážach, dobrodružstvom aj luxusom skvelých hotelov.

Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?

Pýtali sme sa ľudí z neziskového sektora.