Olivy sú prastarou potravinou a olivovníky sa pestujú už od roku 3 000 pred n.l. predovšetkým v oblasti Stredozemia.
Môžu byť zelené, hnedé, fialové, veľké či malé, ale vždy sa spájajú s nezameniteľnou chuťou. Sú plné slnka, ale aj výživných látok. Zelené aj čierne olivy sú dôležitou súčasťou správnej životosprávy rovnako ako iné druhy ovocia a zeleniny. Hoci sa v našich zemepisných šírkach nepestujú, nie je problém kúpiť ich v ktoromkoľvek ročnom období a dopriať tak organizmu porciu zdravia. Olivy totiž vďaka svojmu zloženiu preventívne pôsobia proti vzniku srdcových ochorení a zároveň znižujú hladinu krvného cholesterolu.
Olivy ďalej obsahujú množstvo vitamínov, ako sú napríklad vitamín A, vitamín B, kalcium, zinok, draslík, železo alebo jód, ktoré sú nevyhnutné pre posilnenie imunity a chránia telo pred nadmernou stratou tekutín. Olivy obsahujú širokú škálu minerálnych látok a esenciálnych aminokyselín. Takisto sú dôležitým zdrojom minerálov, prevažne sodíka, ktorý je mimoriadne dôležitý pre ľudí, ktorí radi a aktívne športujú.
Olivovník sa nepestuje len pre svoje jedinečné plody, zužitkovať sa dá i jeho, ktoré je veľmi tvrdé a odolné. To preto, že olivovník rastie pomaly (niektoré stromy môžu rásť až tisíc rokov).
Plody olivovníka, olivy, sú v nezrelom stave zelené. Na jeseň keď začínajú dozrievať a menia i farbu na sýtozelenú, v decembri žltnú až hnednú a vo februári získavajú čiernu farbu. Čierne olivy sú najzrelšie a sú plné oleja.
Ako sa zbierajú? Tie, ktoré sú určené k priamej spotrebe, na jedlo sa zbierajú ručne alebo hrebeňom, a to v mesiacoch september a október. Olivy určené na výrobu olivového oleja sa zbierajú pomocou mechanizácie, najčastejšie tak, že sa zo stromu strasú. Olivy a olivový olej sa zbierajú väčšinou od decembra.
Najlepší olivový olej sa lisuje v deň zberu. V prvej fáze procesu sa nevykôstkované olivy rozdrtia a hmota sa prenáša, potom sa odstredí, aby sa oddelil olej, voda a pevné zložky. Olej sa ponechá usadiť a nakoniec sa prefiltruje. Na 1 liter extra panenského olivového oleja je potrebných až 5 kg olív.
Chuť olivového oleja závisí od druhu olív, ich zrelosti, druhu pôdy, klíme a techniky lisovania.
Trávenie a nízky obsah kalórií
Olivy pôsobia pozitívne aj na tráviace ústrojenstvo. Tráveniu pomáhajú práve vďaka obsahu vlákniny, ktorej klasické olivy obsahujú asi tri percentná. Olivy sú teda veľmi dobre stráviteľné a navyše táto pochúťka ani nezvyšuje hmotnosť. Počas zimných mesiacov má človek väčšie sklony nakladať si na tanier rôzne pochúťky. S olivami si možno maškrtenie užiť bez výčitiek. Napríklad španielske olivy majú nízky obsah kalórií, a to predovšetkým v porovnaní s našimi klasickými pochutinami.
Sto gramov olív zodpovedá iba 150 kalóriám. Takže pokiaľ si k vínu, pivu alebo len tak, k posedeniu pri televízii dáte olivy, budete robiť pre svoje zdravie viac, ako keby ste si dali sto gramov iných pochutín.
Navyše olivy obsahujú tzv. zdravé tuky. Konzumácia olív sa tak odporúča aj počas redukčných diét, ak nie je ďalšie zdravotné obmedzenie.
Pre všetky jazýčky
Olivy dokážu uspokojiť všetky štyri základné chute. Sú sladké, slané, horké aj kyslé zároveň. Táto vlastnosť z nich robí všestrannú ingredienciu pri varení. Za krátku chvíľu s nimi vykúzlite vynikajúce pohostenie pre nečakanú návštevu alebo rýchlu večeru. Olivy možno využiť od drobných snackov cez šaláty, pizze, rizotá, cestoviny, omáčky, ryby, mäsá až po dezerty. Olivy sú na druhej úrovni potravinovej pyramídy spolu s ovocím a zeleninou. Sú nevyhnutnou súčasťou stredomorskej stravy, patriacej k najzdravším na svete.
Olivy pristanú aj zdraviu
Už antické ženy používali olivový olej ako elixír krásy. Obohacovali ním svoju pokožku, ktorá následne bola na dotyk jemná a hladká. Pre dermatológiu je zvlášť zaujímavý oleuropeín, ktorý sa nachádza len v olivovom oleji a olivových listoch. Účinkuje silne antioxidačne a stimuluje regeneráciu buniek, vďaka čomu je pokožka krásna a pružná.
Vďaka vysokému obsahu nenasýtených mastných kyselín preventívne pôsobia na vznik srdcových ochorení a znižujú hladinu cholesterolu v krvi. Viaceré štúdie dokazujú, že ľudia konzumujúci množstvo mononenasýtených tukov majú nižšiu pravdepodobnosť ochorenia srdca.
Upozornenie
Olivy obsahujú veľké množstvo sodíku, preto by ich mali osoby s vysokým krvným tlakom konzumovať s rozvahou.
Recepty:
Pikantné olivy
Potrebujeme:
300g olivy (podľa chuti)
4strúčiky cesnaku
1zväzok rozmarínu
1PL mäta
1KL oregano
1KL feferónkové vločky
4 PL panenský olivový olej
Postup:
Olivy umyjeme v studenej vode, necháme odkvapkať, cesnak olúpeme, jemne pomliaždime kladivkom na mäso a zmiešame s olivami.
Rozmarín nahrubo posekáme, pridáme k olivám spolu s oreganom, mätou, feferónkovými vločkami a olejom. Premiešame a zakryjeme. Na 2 hodiny odložíme na chladné miesto, ale nie do chladničky. Podávame s chlebom.
Olivová variácia na špeciálnu príležitosť
Potrebujeme:
75g zelených olív
75g čiernych olív
100g údeného lososa
50g opečeného toustového chleba nakrájaného na kocky
kapari
kúsok pomaranča
vetvička kôpru
trochu olivového oleja na dochutenie
postup:
všetko zamiešame do jednej misy a podávame.
Martina Lepišová