Starší kradnú absolventom prácu. Naozaj?

Komu sa ťažšie hľadá práca? Absolventovi alebo päťdesiatnikovi? Na Slovensku však bojujú s predsudkami zamestnávateľov oveľa intenzívnejšie starší ľudia bez práce.

Komu sa ťažšie hľadá práca? Absolventovi bez skúseností alebo päťdesiatnikovi? V súčasnosti často skloňujeme nezamestnanosť absolventov a Európska únia vyvíja rôzne iniciatívy na ich podporu. Na Slovensku však bojujú s predsudkami zamestnávateľov oveľa intenzívnejšie starší ľudia bez práce.

Pre zamestnávateľa je najväčším prínosom stabilný zamestnanec. To znamená taký, ktorý bude pre spoločnosť pracovať minimálne 5 rokov, bude proaktívny so záujmom o kariérny rast a sebavzdelávanie. Zamestnanci vo vyšších vekových skupinách však v očiach zamestnávateľov do týchto charakteristík nezapadajú.

„Vplyvom predsudkov sú staší uchádzači chápaní ako ľudia, ktorí majú skôr záujem o isté zamestnanie pred odchodom do dôchodku, než o kariérny rozvoj. Majú tiež obavy, že starší človek nezapadne do kolektívu a v práci bude pasívny. Starší zamestnanci sú už prijímaní s vedomím, že si budú plniť svoje pracovné povinnosti, ale pre rast a budúcnosť spoločnosti veľkým prínosom nebudú,“ hovorí o svojich skúsenostiach Bruna Beata Jakub, riaditeľka personálnej agentúry Adecco.

Aktuálne čísla však tvrdia niečo iné. Podľa štatistík Adecco sa zamestnávatelia až desaťkrát častejšie rozhodnú presunúť do trvalého pracovného pomeru ľudí nad 46 rokov oproti mladým do 25 rokov, po ich otestovaní v dočasnom pracovnom pomere cez agentúru. Ukazuje sa, že stereotypy o pohodlných zamestnancoch v seniorskom veku sa postupne rúcajú.

Súčasní päťdesiatnici sú aktívnejší oproti svojim rovesníkom spred dvadsiatich rokov. Ich počítačová gramotnosť je síce v porovnaní s mladými ľuďmi vo všeobecnosti nižšia, prácu si však o to viac vážia a tým rastie aj ich ochota učiť sa nové veci. Starší zamestnanci majú tiež realistickejšie očakávania a vedia lepšie zhodnotiť svoj prínos pre firmu v porovnaní s nákladmi. „Každý tretí absolvent má momentálne prehnané platové aj kariérne očakávania a je náchylnejší zmeniť prácu, pokiaľ celkom nevyhovuje jeho predstavám,“ hovorí Bruna Beata Jakub. Keďže dôchodkový vek je dnes pomerne vysoko, päťdesiatnik dokáže byť pre firmu prínosom aj z dlhodobého hľadiska.

Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk

Nová iOS aplikácia SME.sk je rýchlejšia, prehľadnejšia a s množstvom vylepšení.

Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc

Využite voľno počas Veľkej noci a spoznávajte zaujímavé miesta po celom svete.

Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok

Prehľadnosť predajne či rýchlosť vybavenia nákupu sú pre zákazníka veľmi dôležité, najmä pri malých každodenných nákupoch.

Depresia. Kedy ju treba liečiť?

Prežívanie nepríjemných emócií poznáme všetci. Môžete však trpieť depresiou bez toho, aby ste si to uvedomili?