Potraviny ovplyvňujú inteligenciu: Z týchto sa hlúpne!
Cukrovinky
Cukor a cukrovinky sú zlé nielen pre váš obvod pása, ale aj pre funkciu mozgu. Dlhodobá konzumácia cukru môže vytvoriť početné neurologické problémy, a taktiež ovplyvniť vašu pamäť. Cukor tiež vplýva na schopnosť učiť sa, čo je dôvod, prečo sa odporúča vyhnúť sa sladkým koláčom, cukru, kukuričnému sirupu a produktom s vysokým obsahom fruktózy.
Alkohol
Alkohol je známy škodca pre pečeň, no spôsobuje aj „zahmlenie“ mozgu. Tento termín sa vzťahuje k pocitu duševnej zmätenosti a vplýva na schopnosť jasne myslieť aj pamäť. Všimli ste si niekedy, že si v opitosti nemôžete spomenúť na bežné názvy predmetov, alebo určité udalosti, alebo si nie ste istí, či sa vám niečo snívalo alebo naozaj stalo? Mohlo by ísť o dopad vysokého príjmu alkoholu na rovnováhu v mozgu. Našťastie, tieto príznaky sú reverzibilné, ak teda prestanete konzumovať alkohol, alebo obmedzíte príjem na jeden alebo dva drinky za týždeň.
Nekvalitné potraviny
Nezdravé jedlo môže zmeniť chemické látky v mozgu, čo vedie k príznakom spojených s depresiou a úzkosťou. Tieto potraviny obmedzujú produkciu dopamínu, čo je dôležitá chemická látka, ktorá podporuje šťastie a celkový pocit pohody. Dopamín tiež podporuje kognitívne funkcie, učenie, bdelosť, motiváciu a pamäť. Na potraviny s nadbytkom tuku teda rozhodne zabudnite.
Vyprážané potraviny
Takmer všetky spracované potraviny obsahujú chemikálie, farbivá, prísady, umelé príchute a konzervanty, ktoré môžu mať vplyv na správanie a kognitívne funkcie. Spôsobujú totiž hyperaktivitu, a to ako u detí, tak u dospelých. Vyprážané alebo spracované potraviny pomaly ničia nervové bunky v mozgu. Pozor aj na olej, na ktorom vyprážate. Ten slnečnicový sa pokladá za pomerne toxický.
Veľmi slané potraviny
Každý vie, že slané potraviny ovplyvňujú krvný tlak a sú ťažké na srdce. Okrem toho potraviny s vysokým obsahom sodíka vplývajú na kognitívne funkcie a narúšajú vašu schopnosť premýšľať. Inak povedané, slané potraviny obmedzujú inteligenciu! Spotreba slaných potravín preukázateľne pôsobí na organizmus ako droga, pretože spôsobuje tvrdé abstinenčné príznaky a túžbu po slanom.
Väčšina obilnín
Všetky druhy obilia majú vplyv na fungovanie mozgu a váš celkový zdravotný stav. Teda s výnimkou 100 % celozrnných potravín, ktoré sú bohaté na vlákninu a bránia starnutiu žíl. Bežné obilniny však urýchľujú starnutie organizmu, čiže prichádza strata pamäti a „zahmlenie“ mozgu. Zabudnite teda na biele pečivo a siahnite po tom celozrnnom. Veľmi jednoduché.
Spracované bielkoviny
Bielkoviny sú základnými stavebnými jednotkami svalov a sú dôležité pre správne fungovanie vášho tela. Mäso je najbohatším zdrojom vysoko kvalitných bielkovín, ale príliš spracované bielkoviny ako sú párky v rožku, saláma, klobásy a podobne vám určite neprospejú. Na rozdiel od prirodzených proteínov, ktoré chránia nervový systém, spracované bielkoviny robia presný opak. Siahnite radšej po rybách (najmä losos a tuniak sú dobrý zdroj bielkovín), mliečnych výrobkoch, orechoch a semienkach.
Zložité tuky
Zložité tuky spôsobujú množstvo problémov, od ťažkostí so srdcom po zvýšený cholesterol a obezitu. Spomaľujú aj mozog, reflexy a kvalitu reakcií. Teda okrem rizika mŕtvice. Dlhodobá konzumácia zložitých tukov zmršťuje mozog, podobne ako Alzheimerova choroba. Dochádza k tomu tak, že tieto tuky poškodzujú tepny. Ak túžite po zdravom mozgu, radšej obmedzte ich príjem.
Umelé sladidlá
Keď sa ľudia snažia schudnúť, myslia si, že sa to stane cez noc, a stačí, ak nahradia cukor umelými sladidlami. Je síce pravda, že umelé sladidlá obsahujú menej kalórií, ale môžu v skutočnosti narobiť viac škody ako úžitku. Ak sa používajú dlhšiu dobu, môžu poškodiť mozog a zasahovať do vašich kognitívnych schopností, najmä ak ich používate vo veľkom množstve.
Nikotín
Napriek tomu, že nikotín nie je potravinársky výrobok, aj tak spôsobuje ťažkú ujmu na mozgu. Obmedzuje totiž prietok krvi do tohto dôležitého orgánu, spolu s pravidelným tokom glukózy a kyslíka. Nikotín spôsobuje nielen predčasné starnutie, zápach z úst a predstavuje zvýšené riziko rakoviny pľúc, ale vplýva aj na tvorbu a funkciu neurotransmiterov stiahnutím drobných ciev, ktoré hrajú kľúčovú úlohu, pokiaľ ide o vaše mozgové funkcie.