INZERCIA

Ktoré potraviny sú škodlivé pre našu inteligenciu?

Pokiaľ ide o výživu, niektoré super-potraviny sú vašimi spojencami pri chudnutí, iné zas stimulujú funkcie mozgu a pamäť. Ďalšie by ste mali konzumovať čo najmenej, inak sa vážne obávajte o svoju inte

Potraviny ovplyvňujú inteligenciu: Z týchto sa hlúpne!

Cukrovinky

cukrikys-r275_res.jpg

Cukor a cukrovinky sú zlé nielen pre váš obvod pása, ale aj pre funkciu mozgu. Dlhodobá konzumácia cukru môže vytvoriť početné neurologické problémy, a taktiež ovplyvniť vašu pamäť. Cukor tiež vplýva na schopnosť učiť sa, čo je dôvod, prečo sa odporúča vyhnúť sa sladkým koláčom, cukru, kukuričnému sirupu a produktom s vysokým obsahom fruktózy.

Alkohol

alkohol2-r105_res.jpg

Alkohol je známy škodca pre pečeň, no spôsobuje aj „zahmlenie“ mozgu. Tento termín sa vzťahuje k pocitu duševnej zmätenosti a vplýva na schopnosť jasne myslieť aj pamäť. Všimli ste si niekedy, že si v opitosti nemôžete spomenúť na bežné názvy predmetov, alebo určité udalosti, alebo si nie ste istí, či sa vám niečo snívalo alebo naozaj stalo? Mohlo by ísť o dopad vysokého príjmu alkoholu na rovnováhu v mozgu. Našťastie, tieto príznaky sú reverzibilné, ak teda prestanete konzumovať alkohol, alebo obmedzíte príjem na jeden alebo dva drinky za týždeň.

Nekvalitné potraviny

Nezdravé jedlo môže zmeniť chemické látky v mozgu, čo vedie k príznakom spojených s depresiou a úzkosťou. Tieto potraviny obmedzujú produkciu dopamínu, čo je dôležitá chemická látka, ktorá podporuje šťastie a celkový pocit pohody. Dopamín tiež podporuje kognitívne funkcie, učenie, bdelosť, motiváciu a pamäť. Na potraviny s nadbytkom tuku teda rozhodne zabudnite.

Vyprážané potraviny

fotolia41909157s-650x432-r301_res.jpg

Takmer všetky spracované potraviny obsahujú chemikálie, farbivá, prísady, umelé príchute a konzervanty, ktoré môžu mať vplyv na správanie a kognitívne funkcie. Spôsobujú totiž hyperaktivitu, a to ako u detí, tak u dospelých. Vyprážané alebo spracované potraviny pomaly ničia nervové bunky v mozgu. Pozor aj na olej, na ktorom vyprážate. Ten slnečnicový sa pokladá za pomerne toxický.

Veľmi slané potraviny

slanepecivo-f590290-r916_res.jpg

Každý vie, že slané potraviny ovplyvňujú krvný tlak a sú ťažké na srdce. Okrem toho potraviny s vysokým obsahom sodíka vplývajú na kognitívne funkcie a narúšajú vašu schopnosť premýšľať. Inak povedané, slané potraviny obmedzujú inteligenciu! Spotreba slaných potravín preukázateľne pôsobí na organizmus ako droga, pretože spôsobuje tvrdé abstinenčné príznaky a túžbu po slanom.

Väčšina obilnín

obilie-r388_res.jpg

Všetky druhy obilia majú vplyv na fungovanie mozgu a váš celkový zdravotný stav. Teda s výnimkou 100 % celozrnných potravín, ktoré sú bohaté na vlákninu a bránia starnutiu žíl. Bežné obilniny však urýchľujú starnutie organizmu, čiže prichádza strata pamäti a „zahmlenie“ mozgu. Zabudnite teda na biele pečivo a siahnite po tom celozrnnom. Veľmi jednoduché.

Spracované bielkoviny

Bielkoviny sú základnými stavebnými jednotkami svalov a sú dôležité pre správne fungovanie vášho tela. Mäso je najbohatším zdrojom vysoko kvalitných bielkovín, ale príliš spracované bielkoviny ako sú párky v rožku, saláma, klobásy a podobne vám určite neprospejú. Na rozdiel od prirodzených proteínov, ktoré chránia nervový systém, spracované bielkoviny robia presný opak. Siahnite radšej po rybách (najmä losos a tuniak sú dobrý zdroj bielkovín), mliečnych výrobkoch, orechoch a semienkach.

Zložité tuky

zdrave-tuky-hamburger-r208_res.jpg

Zložité tuky spôsobujú množstvo problémov, od ťažkostí so srdcom po zvýšený cholesterol a obezitu. Spomaľujú aj mozog, reflexy a kvalitu reakcií. Teda okrem rizika mŕtvice. Dlhodobá konzumácia zložitých tukov zmršťuje mozog, podobne ako Alzheimerova choroba. Dochádza k tomu tak, že tieto tuky poškodzujú tepny. Ak túžite po zdravom mozgu, radšej obmedzte ich príjem.

Umelé sladidlá

cukor5-r241_res.jpg

Keď sa ľudia snažia schudnúť, myslia si, že sa to stane cez noc, a stačí, ak nahradia cukor umelými sladidlami. Je síce pravda, že umelé sladidlá obsahujú menej kalórií, ale môžu v skutočnosti narobiť viac škody ako úžitku. Ak sa používajú dlhšiu dobu, môžu poškodiť mozog a zasahovať do vašich kognitívnych schopností, najmä ak ich používate vo veľkom množstve.

Nikotín

horiacacigareta108-r845_res.jpg

Napriek tomu, že nikotín nie je potravinársky výrobok, aj tak spôsobuje ťažkú ujmu na mozgu. Obmedzuje totiž prietok krvi do tohto dôležitého orgánu, spolu s pravidelným tokom glukózy a kyslíka. Nikotín spôsobuje nielen predčasné starnutie, zápach z úst a predstavuje zvýšené riziko rakoviny pľúc, ale vplýva aj na tvorbu a funkciu neurotransmiterov stiahnutím drobných ciev, ktoré hrajú kľúčovú úlohu, pokiaľ ide o vaše mozgové funkcie.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,2 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

Najčítanejšie správy na SME

Najčítanejšie správy na SME

Neprehliadnite tiež

Tlačové správy

SME.sk môžete teraz čítať aj bez reklamy

Obľúbená služba z mobilnej aplikácie je odteraz dostupná už od 1€.

Tlačové správy

Záujem o Jarabinky rastie, lákajú na zaujímavé prvenstvo

V Jarabinkách je už 80 % bytov je predaných! Popularitu projektu najlepšie vystihujú tri slová: výnimočne dobré susedstvo.

Tlačové správy

Škola fantázie v Tatralandii. Keď učenie dokáže baviť

Jeden z importovaných sviatkov som si s vnúčatami natoľko obľúbil, že za ním už po tretí raz vycestujeme. Opät do Tatralandie.

Tlačové správy

Brieždenie pod lomenicou

Úspešný workshop ARCHTVOR má už druhý ročník za sebou.