Parfumy v minulosti

Prinášame trochu histórie vo výrobe parfumov. Čítajte viac.

Parfumy v minulosti

Každý priemysel či výrobok má svoju minulosť. Inak to nie je ani vo svete parfémov a vôní. Tiež majú svoju históriu.

Za čias vlády Kataríny Medicejskej sa parfémy vyrábali v Grasse. Je to malé mestečko ležiace na juhu Francúzska, na úpätí Álp a kedysi sa venovalo viac kožiarskemu priemyslu. Nachádzalo sa tu množstvo garbiarskych dielní. Z tejto oblasti sa najviac využívali provensálske bylinky a koreniny na moridlá a farby. Neskôr sa preslávilo práve výrobou parfumov.

Závod Fragonard na výrobu parfumov založený v meste Grass v 18.storočí funguje dodnes. Svoje dcérske spoločnosti má v Paríži a v Eze. Všetky parfumy sú vyrobené výhradne z prírodných látok, najviac z provensálskych bylín a kvetinového základu. Vyrábajú rôzne výrobky ako parfumy, kolínske vody, mydlá a iné voňavkárske produkty pre mužov a ženy.

Existuje aj múzeum z 19.storočia, ktoré sídli v Grasse ale i v Paríži. Môžeme tam nájsť obdivuhodnú zbierku fľaštičiek, flakónov a iných predmetov, ktoré sa na svete vyrobili v priebehu 5 000 rokov.

Francúzsko nepatrilo k voňavkárskej veľmoci. Stalo sa ňou vďaka svojím hygienickým návykom, respektíve nehygienickým zvykov Francúzov. Francúzi na dvoroch veľmi nepoznali pojem čistota a umývanie sa. Oveľa viac sa namiesto vody a mydla používali líčidlá, parfémy, púdre na potlačenie telesných pachov. Umývanie, kúpanie či používanie mydla bolo pre kráľov a zámožných ľudí žijúcich na dvore pod ich úroveň. Kúpeľ využívali jedine v prípade, že sa chceli zabaviť alebo na schladenie v horúcich dňoch.

Ešteže dnes už je svet iný J

Vaše parfemy.sme.sk – www.parfemy.sme.sk

Prevádzkovateľom obchodu a zároveň predávajúcim je spoločnosť Parfumy a Kozmetika, s.r.o., jeden z najväčších predajcov parfémov, značkových hodiniek a šperkov na slovenskom trhu.

Najkrajšie americké národné parky

Neostávajte iba v slávnych mestách USA. Vydajte sa na západ do národných parkov.

Podceňovať skúšobné jazdy sa pri výbere vozidla neoplatí

Správna skúšobná jazda môže odhaliť, že vybrané vozidlo pre vás nie je to pravé.

Slováci nakupujú viac slovenskej zeleniny a ovocia ako vlani

Slovenskí spotrebitelia prejavujú stále väčší záujem o produkty slovenských dodávateľov.

Plánovaním financií vás ani prísnejšie podmienky nezaskočia

Slováci sa začali vo veľkom zadlžovať.