Parfumy v minulosti

Prinášame trochu histórie vo výrobe parfumov. Čítajte viac.

Parfumy v minulosti

Každý priemysel či výrobok má svoju minulosť. Inak to nie je ani vo svete parfémov a vôní. Tiež majú svoju históriu.

Za čias vlády Kataríny Medicejskej sa parfémy vyrábali v Grasse. Je to malé mestečko ležiace na juhu Francúzska, na úpätí Álp a kedysi sa venovalo viac kožiarskemu priemyslu. Nachádzalo sa tu množstvo garbiarskych dielní. Z tejto oblasti sa najviac využívali provensálske bylinky a koreniny na moridlá a farby. Neskôr sa preslávilo práve výrobou parfumov.

Závod Fragonard na výrobu parfumov založený v meste Grass v 18.storočí funguje dodnes. Svoje dcérske spoločnosti má v Paríži a v Eze. Všetky parfumy sú vyrobené výhradne z prírodných látok, najviac z provensálskych bylín a kvetinového základu. Vyrábajú rôzne výrobky ako parfumy, kolínske vody, mydlá a iné voňavkárske produkty pre mužov a ženy.

Existuje aj múzeum z 19.storočia, ktoré sídli v Grasse ale i v Paríži. Môžeme tam nájsť obdivuhodnú zbierku fľaštičiek, flakónov a iných predmetov, ktoré sa na svete vyrobili v priebehu 5 000 rokov.

Francúzsko nepatrilo k voňavkárskej veľmoci. Stalo sa ňou vďaka svojím hygienickým návykom, respektíve nehygienickým zvykov Francúzov. Francúzi na dvoroch veľmi nepoznali pojem čistota a umývanie sa. Oveľa viac sa namiesto vody a mydla používali líčidlá, parfémy, púdre na potlačenie telesných pachov. Umývanie, kúpanie či používanie mydla bolo pre kráľov a zámožných ľudí žijúcich na dvore pod ich úroveň. Kúpeľ využívali jedine v prípade, že sa chceli zabaviť alebo na schladenie v horúcich dňoch.

Ešteže dnes už je svet iný J

Vaše parfemy.sme.sk – www.parfemy.sme.sk

Prevádzkovateľom obchodu a zároveň predávajúcim je spoločnosť Parfumy a Kozmetika, s.r.o., jeden z najväčších predajcov parfémov, značkových hodiniek a šperkov na slovenskom trhu.

Pozvánka na udeľovanie ceny – ABF Slovakia Bakalár 2018

13. ročník vyhodnotenia a udeľovania Ceny Združenia pre rozvoj slovenskej architektúry a stavebníctva ABF Slovakia Bakalár 2018

Jedli ste už ružovú čokoládu?

Do rodiny horkej, mliečnej a bielej čokolády pribúda po 80 rokoch nový člen

Deň otvorených dverí Stavebnej fakulty STU

Program DOD 2019

Hlas Schwarzeneggera v autokameře Mio MiVue J85 WiFi vás ochrání

MiVue J85 získala upozornění od českého hlasu Arnolda Schwarzeneggera. Pavel Soukup namluvil hlášky upozornění na nehody i radary!