Plsť v trávniku - ako s ňou bojovať?

Pokiaľ ide o plsť v trávniku, mnoho ľudí si myslí, že čím hlbšie pôjdete do pôdy pri jej odstraňovaní, tým lepšie. Najčastejšou otázkou býva: Do akej hĺbky treba nastaviť stroj?

Pokiaľ ide o plsť v trávniku, mnoho ľudí si myslí, že  čím hlbšie pôjdete do pôdy pri jej odstraňovaní, tým lepšie.

Andy Walker, Field Support Manager spoločnosti Sisis hovorí, že najfrekventovanejšia otázka, ktorú  dostáva je: Do akej hĺbky treba nastaviť stroj?
Podľa neho to však nie je najlepší spôsob kontroly plsti a preto prináša odpovede na pár ďalších otázok, ktoré považuje za podstatné.

Aké sú rozdiely medzi skarifikáciou a vertikutáciou? A je potrebné robiť obe operácie?

Hlavne si treba uvedomiť, že tieto dve operácie nemajú rovnaký cieľ, nevykonávajú sa v rovnakých hĺbkach a líšia sa aj stroje, ktoré sa pri nich používajú.  Či už potrebujete vykonať skarifikáciu, alebo vertikutáciu - alebo aj obe,  vždy je zásadné brať v úvahu trávny druh a stav porastu.

Hlboká skarifikácia ide do väčšej hĺbky a zvyčajne sa vykonáva dvakrát do roka. Povrch trávnika sa mechanicky naruší a odstránia sa odumreté tkanivá, kúsky stebiel, listov, plsť a mach. Hlboká skarifikácia je užitočná najmä vtedy, ak sa už na povrchu trávnika vytvorila súvislá vrstva vláknitého materiálu, ktorá začína spôsobovať problémy so vsakovaním. Takisto sa doporučuje počas renovačných prác pred samotným top-dressingom. Nahromadenie plsti sa často vyskytuje najmä tam, kde je prevaha lipnice lúčnej, u jemných trávnych druhov  a tam, kde sa porast pravidelne a nízko kosí.

Na túto operáciu je k dispozícii široká škála ručných (samochodných) aj závesných zariadení. Skarifikácia je takisto účinná aj pri kontrole laterálneho rastu trávnika.

Vertikutácia alebo ľahká skarifikácia sa vykonáva strojom vybaveným nožovým ústrojenstvom, ktoré vertikálne preniká do trávnika a prerezáva, tj. mechanicky narušuje laterálne aj plazivé výhonky. Čepele nožov môžu uvoľniť malé množstvo plsti, ale nemali by preniknúť hlbšie do pôdy alebo do koreňovej zóny.

Prečo by sme mali skarifikovať  rôznymi smermi?

Ak chceme odstrániť plsť, je dôležitejšie aby sme operáciu vykonávali viacerými smermi, než aby sme išli hlbšie a hlbšie. Ak budeme skarifikovať ferveje dvomi smermi na 10mm, dosiahneme oveľa lepší výsledok, než keď ich budeme skarikovať jedným smerom na 20mm.

Čo určuje typ stroja, ktorý by mal byť použitý na odpaliskách a greenoch?

Voľba závisí na viacerých faktoroch: na požadovanej hĺbke rezu, na tom,  či chcete použiť ručný stroj alebo závesný a samozrejme aj na tom, koľko zdrojov máte na danú operáciu k dispozícii.  Ak chcete plytko vertikutovať odpaliská a greeny (do 10mm), navrhoval by som ručný stroj ako napr. Rotorake MK 5. Ak nemáte problém použiť na greenoch a odpaliskách traktor, potom odporúčam voľbu TM1000 s vymeniteľnými nožmi.

Prečo je dobré uprednostniť stroj, ktorý dokáže kopírovať terén pred  strojom s fixne nastavenými čepeľami?

Jednoznačne je lepšou voľbou stroj, ktorý dokáže kopírovať kontúry terénu – vyhnete sa tak „skalpovaniu“ trávnika. Výhodou modelu Veemo je práve to, že dokáže presne kopírovať terén a nikdy nepoškodí trávnik.  Stroje s fixne nastavenými čepeľami jednoducho preniknú do zeme a odstránia tak vrchnú časť plsti. Veemo tak nefunguje. Nastavenie čepelí je nezávislé od hlavného rámu a čepele sa dokážu pohybovať všetkými smermi - hore, dole, dozadu, dopredu, z jednej strany na druhú apod....

Pokračovanie článku nájdete TU:

Viac informácii o vertikutácii nájdete TU

Viac informácii o skarifikácii nájdete TU.

Máte otázky, prípadne záujem o službu? Píšte na info@engo.sk
Kompletný sortiment služieb k profesionálnym trávnikom nájdete na www.engo.sk

4 mýty o minerálnej vlne, ktorým by ste nemali veriť

Nenechajte sa popliesť poverami či polopravdami o tepelnoizolačných materiáloch

Stavebná fakulta STU na dňoch kariérneho poradenstva

V priestoroch Múzea dopravy v Bratislave 19. októbra 2018

XXIII. Seminár I. Poliačka – Rozvoj cestnej infraštruktúry

XXIII. Seminár I. Poliačka s medzinárodnou účasťou – Rozvoj cestnej infraštruktúry.

Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania

S každým realizovaným projektom sa zvyšuje povedomie ľudí o firme.