INZERCIA

Kompostový čaj - jeho benefity pre trávnik

Technológia výroby kompostového čaju nie je žiadna prevratná novinka. Je to len návrat k prírode, návrat k niečomu, čo je rovnako staré ako pôda sama.

Kompostový čaj je vlastne extrakcia všetkých hodnotných a užitočných látok  a živých mikroorganizmov obsiahnutých v zdravej pôde, nie je to hnojivo v pravom slova zmysle.

Podobne ako sa pripravuje a zreje pivo, dá sa pripraviť aj špeciálny kompost pripravený v roztoku vody, živín a biostimulantov. Môžeme ho potom použiť ako postrek na listy alebo ako výživu pre koreňovú zónu.

Prečo je kompostový čaj dobré riešenie pre váš trávnik?

Koreňové zóny trávnikov sú prirodzene kompaktné a  bohaté na piesok. Počas celého roka musia čeliť rôznym stresom a málokedy sa dostanú do fázy sezónneho odpočinku. To znamená, že v nich možno udržať len tie pôdne baktérie, ktoré sú veľmi odolné. Citlivejšie a rozmanitejšie baktérie nevyhnutné pre optimálny rast trávy v nich bohužiaľ prirodzene neprežijú. Absencia biodiverzity v koreňovej  zóne je následkom použitia  anorganických hnojív s vysokým obsahom soli a biocídnych pesticídov. Mechanická aerifikácia, vykonávaná pravidelným intenzívnym fyzickým prevzdušňovaním prispeje k zlepšeniu situácie len málo, naopak situáciu môže skôr zhoršiť.

Pôda s vysokým obsahom pôdnych  baktérií je vhodná pre pestovanie jednoročných tráv ako Poa annua. Druhy tráv ako mätonohy, kostravy a lipnica lúčna, sú zasa viazané na prítomnosť niektorých prirodzených  typov mikroorganizmov v pôde. A ak je ich v pôde nedostatok, zapestovanie trávnika bude trvať dlhšie.

Ak budete schopní kompostom obohatiť koreňovú zónu užitočnými baktériami, hubami  a prvokmi, vytvoríte tráve optimálne podmienky pre rast.


Môžem na prípravu kompostového čaju použiť akýkoľvek kompost?

Samozrejme sa dá pripraviť kompost na prípravu čaju aj podľa vlastnej originálnej receptúry. Vyžaduje to však značnú zručnosť, vedomosti a úsilie. Je to práca pre skúseného kompostéra. Existuje totiž veľa možných úskalí. Kombinácia zeleného a hnedého materiálu, zdroje materiálov, percentuálny podiel uhlíka a dusíka, to všetko je potrebné starostlivo vybrať a naplánovať tak, aby bola stimulovaná tvorba a rast mikroorganizmov, ktoré napomôžu rastu jemného trávnika. Tiež je dôležité aby teplota, vlhkosť a hladina kyslíka bola optimálna počas celého kompostovacieho procesu.

Dôležitá je aj kompletná biologická analýza hotového kompostu. Je treba mať istotu, že máte všetky mikroorganizmy, ktoré potrebujete a že naopak nevedomky nepridávate do koreňovej zóny patogény.

Bežne dostupné komposty sú vyrábané ako špeciálne dominantné  bakteriálne alebo hubové čaje a mali by byť biologicky testované a certifikované. Na trhu sú komposty určené na plochy s koreňovou zónou na piesku v rozmedzí od 75 GBP/ha až po 15 GBP/ha športového trávnika. Musíte starostlivo zvážiť, či  sa Vám oplatí vyrábať si vlastný produkt.

Aký typ zariadenia na prípravu kompostu potrebujem?

Pripraviť si zariadenie na výrobu kompostu je síce jednoduchšie ako pripraviť samotný kompost, ale je treba dať si pozor na niekoľko bodov. Dôležitý je objem nádoby - komerčné zariadenia sú k dispozícii v objeme od 30 - 1000 litrov. Pravidlom je, že budete potrebovať asi 100 litrov objemu  na hektár plochy. To znamená, že kapacita pod 200 litrov sa napríklad pre účely golfového ihriska javí  jednoznačne ako nepraktická.

Veľmi dôležitý je spôsob aerácie ´- difúzer s kapacitou minimálne 6ppm je nutnosťou. Nezabúdajte, že difúzer by mal byť zároveň ľahko udržovateľný, aby bol stále čistý.

Ďalším faktorom, ktorý nesmiete opomenúť je jednoduchosť vyprázdňovania a plnenia danej tekutiny napr. do postrekovača, manipulácia pri opätovnom využití kompostovej masy. Nemenej dôležitá je aj metóda filtrovania, ktorá zabezpečí dostatočne číru tekutinu vhodnú na aplikáciu, samozrejme pri zachovaní všetkých biologických živín a hodnôt.

Nakoniec je treba brať v úvahu aj schopnosť udržať nádobu čistú a sterilnú. Je to veľmi dôležité, aby sa zabránilo hromadeniu nežiadúcich mikroorganizmov v skrytých a ťažko dostupných priestoroch nádoby. Preto sú nádoby obvykle zaoblené a nemajú žiadne rohy. To umožňuje ľahký prístup do vnútra pre účely čistenia.

Na mnohých golfových ihriskách úspešne fungujú jednak rôzne laicky vyrobené nádoby na výrobu kompostového čaju, ako aj komerčne ponúkané nádoby a zariadenia vyrobené na tento účel. Stojí za to si zistiť možnosti a osloviť odborníkov, minimálne pre rady a informácie. Na základe nich sa môžete zodpovedne rozhodnúť, ktorá z variant je pre Vás a vaše ihrisko tá najvýhodnejšia.

Ako spoznám, že čaj , ktorý som vyrobil, je dobrý?

pokračovanie článku nájdete TU:

Čítajte aj
AKO POUŽIŤ KOMPOSTOVÝ ČAJ - SKÚSENOSTI Z PRAXE

SORTIMENT HNOJÍV A PRÍPRAVKOV NA STAROSTLIVOSŤ O TRÁVNIK nájdete TU:


Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2 milióny čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

Najčítanejšie správy na SME


Najčítanejšie správy na SME


Neprehliadnite tiež

Tlačové správy

Legendárna Transsibírska magistrála

19-dňové dobrodružstvo z Moskvy do Pekingu na slávnej železničnej trati.

Tlačové správy

Auto ako vianočný darček, rastie záujem o zánovné vozidlá

Najväčší dopyt je momentálne o autá kategórie SUV

Tlačové správy

Vianočný bázar chalaňov

Aj tento rok na Stavebnej fakulte STU prebiehala vianočná zbierka.

Tlačové správy

Vianočné mecheche 2017

Dňa 5.12.2017 sa na Stavebnej fakulte STU v Bratislave uskutočnil ďalší ročník akcie s názvom Vianočné mecheche.