Vodné farbivá - dá sa voda vyčistiť farbou?

Použitie vodných farbív môže pomôcť kontrolovať výskyt rias a vodných burín a zároveň zamaskovať problémy s kvalitou vody v jazierkach a vodných nádržiach na záhradách, golfových ihriskách atď.

Prečo sa používajú vodné farbivá v prírode?

V podstate existujú dva dôvody. Prvým je estetický, kozmetický. Tam kde je potreba zlepšiť vzhľad jazierka alebo inej vodnej plochy, sú farbivá veľmi bezpečným nástrojom. Nielen pre vodné biotopy, ale aj pre personál, či hráčov na ihriskách. Voda niekedy býva zakalená a vyzerá ako znečistená. Môžu sa v nej vyskytovať rôzne usadeniny plávajúce na povrchu alebo bahno. Nevyzerá to pekne a vodné farbivá dokážu tieto negatívne prejavy eliminovať.

Druhým dôvodom je použitie farbív a produktov, ktoré sú určené pre kontrolu rias a vodných burín. Či už máte vodu s obsahom machových alebo bavlnených rias plávajúcich po povrchu, alebo vodu s jednobunkovými riasami vyzerajúcimi ako hrachová polievka, špeciálne produkty vám pomôžu.

Aké sú trendy vo vodných farbivách ?

Už mnoho rokov je štandardnou farbou modrá, prevažne tmavomodrá . V závislosti na farbe spodných vrstiev vody , môže to byť buď veľmi svetlá modrá alebo veľmi tmavý odtieň purpurovej modrej. V posledných asi  10 rokoch niektoré spoločnosti zaviedli aj tmavšie farby, prevažne čierne. Napríklad Becker Underwood v súčasnosti poskytuje vysoko  koncentrovaný  produkt, čierne farbivo s názvom Black Onyx . Reagujú tak na požiadavku trhu, kedy manažéri potrebujú niečo iné ako klasickú modrú.  Tento špeciálny, vysoko koncentrovaný čierny produkt poskytuje nielen efektívny a ekonomický spôsob ako vyrovnať  či kompenzovať zafarbenie vody  a zlepšiť tak jej vzhľad , ale zároveň  čierne sfarbenie dáva veľmi odlišný vzhľad vodného stĺpca ako u tradičnej modrej. Výsledkom je vysoko reflexná hladina, takmer ako zrkadlo a konečný užívateľ ani veľmi nevníma odtieň farby. Jednoducho ju vníma ako tmavú.  V niektorých regiónoch sa skutočne upúšťa od modrej farby, nakoľko čierna vytvára  oveľa lepší reflexný vzhľad vody.

Voda je totiž prirodzene tmavá. Vodné farbivo je produkt, ktorý sa dá kombinovať aj s inými nástrojmi na kontrolu rias a vodných burín a to hneď na začiatku roka.  Práve v takomto prípade je včasné zahájenie  - po chladnej zime - veľmi dôležité.

Čo sa týka akejkoľvek bežnej aplikácie farbív,  vždy je dôležité aby manažér  monitoroval reálny stav v teréne a aplikáciu správne načasoval.  V závislosti na dávkovaní, farba vydrží cca  2 až 4 týždne . Postupom času sa rozkladá  a bude treba ju opäť aplikovať. Vždy je potrebné dodržiavať pokyny výrobcu uvedené na produkte.

Ako farbivá môžu pomôcť kontrolovať výskyt rias a burín?

Princíp je jednoduchý. Ak použijete tmavé farbivo, bude fungovať ako UV filter pre  energiu absorbovanú jazerom, bude inhibítorom fotosyntézy. Znížením množstva preniknutého slnečného svetla do jazera sa spomalí rast vodných burín a rias. Tmavé farbivo je dobrý nástroj hneď na začiatok sezóny.
Ak už ale buriny narástli, alebo sa vo vode rozložili, potom už potrebujete iný nástroj – špeciálny prípravok na zničenie burín -  herbicíd.

A čo je určite treba vedieť o vodných farbivách pred ich použitím?

pokračovanie článku nájdete TU:

ČÍTAJTE AJ:
Starostlivosť o jazerá a vodné plochy - svetlo, teplota, živiny, kyslík

Aerácia vody - ako pomôže zlepšiť kvalitu vody a kontrolovať vodné riasy?

S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku

S kartu Mastercard World od VÚB Banky nezačnete dovolenku na preplnenom letisku, ale v pohodlí letiskových VIP salónikov.

Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne

Útulný domov je výsledkom správnej teploty a vlhkosti.

Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť

Nový prípravok Cys-Control Fort spája viaceré účinné látky a pomáha aj pri chronických ťažkostiach.