Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Odkiaľ získavame prírodné vonné látky?

Leto je za nami a pomaly prichádza jeseň. Inšpiráciou môžu byť aj vône inšpirované prírodou.

Odkiaľ získavame prírodné vonné látky?

Zloženie parfémov si môžeme jednoducho prečítať na flakóne. Väčšina z nás, pokiaľ nie sme odborníci, nemusí úplne rozumieť celému obsahu. Rôzne chemické značky a skratky sú komplikované a ťažšie sa nám číta, čo vôňa obsahuje.

Okrem syntetických zložiek parfému obsahuje aj prírodné látky. Prírodné látky tvoria najviac rastliny. Veľa druhov z nich má v maličkých bunkách uložené kvapky voňavého oleja. Kým v jednej rastlinke ich môže len zopár mililitrov, v inej môže tvoriť až 10 % rastliny. Nie nadarmo sa tomu oleju hovorí éter. Získal ho práve kvôli svojej prchavosti. Odborníci ho nazývajú aj silica.

Väčšina z nás uvažuje o rastlinných vôňach ako o vôni kvetov. Nie nadarmo. Pretože práve z kvetov sa získavajú oleje a tvoria vône svetoznámych parfémov. Zaujímavosťou je, že okrem ruží, sú biele kvety vo všeobecnosti najvoňavejšie.

Otázka je, z ktorých častí rastliniek sa tieto vzácne oleje získavajú. Niektoré rastliny majú svoje silicové bunky uložené v listoch, plodoch či koreňoch. Pri iných ich nachádzame v dreve alebo kôre. Rastlinná ríša nám poskytuje viac ako 500 použiteľných vôní.

Najväčšie uplatnenie nachádzajú silice v kozmetike a v aromaterapii. Veľmi dobré využitie majú aj v masážnej praxi, fytoterapii, farmácii či stomatológii. Na to, aby sme ich mohli používať, treba ich zriediť voskom, zmesou liehu a vody. Inak môžu byť pre pokožku nepríjemné až nebezpečné. V niektorých prípadoch môžu vyvolať neželané alergické reakcie.

Tak len voňajte a vyberajte tie správne vône. Jeseň sa blíži. Príroda začne meniť svoju farbu a vôňu, tak sa nechajte inšpirovať.

Vaše parfemy.sme.sk – www.parfemy.sme.sk

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností

Tesco si plne uvedomuje svoju zodpovednosť pri zásobovaní obyvateľov Slovenska potravinami.

Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?

Netradične ho oslávili v BILLA.

Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant

Grant vo výške 30 000 eur môžu vybrané subjekty získať vďaka charitatívnemu behu No Finish Line