Odkiaľ získavame prírodné vonné látky?

Leto je za nami a pomaly prichádza jeseň. Inšpiráciou môžu byť aj vône inšpirované prírodou.

Odkiaľ získavame prírodné vonné látky?

Zloženie parfémov si môžeme jednoducho prečítať na flakóne. Väčšina z nás, pokiaľ nie sme odborníci, nemusí úplne rozumieť celému obsahu. Rôzne chemické značky a skratky sú komplikované a ťažšie sa nám číta, čo vôňa obsahuje.

Okrem syntetických zložiek parfému obsahuje aj prírodné látky. Prírodné látky tvoria najviac rastliny. Veľa druhov z nich má v maličkých bunkách uložené kvapky voňavého oleja. Kým v jednej rastlinke ich môže len zopár mililitrov, v inej môže tvoriť až 10 % rastliny. Nie nadarmo sa tomu oleju hovorí éter. Získal ho práve kvôli svojej prchavosti. Odborníci ho nazývajú aj silica.

Väčšina z nás uvažuje o rastlinných vôňach ako o vôni kvetov. Nie nadarmo. Pretože práve z kvetov sa získavajú oleje a tvoria vône svetoznámych parfémov. Zaujímavosťou je, že okrem ruží, sú biele kvety vo všeobecnosti najvoňavejšie.

Otázka je, z ktorých častí rastliniek sa tieto vzácne oleje získavajú. Niektoré rastliny majú svoje silicové bunky uložené v listoch, plodoch či koreňoch. Pri iných ich nachádzame v dreve alebo kôre. Rastlinná ríša nám poskytuje viac ako 500 použiteľných vôní.

Najväčšie uplatnenie nachádzajú silice v kozmetike a v aromaterapii. Veľmi dobré využitie majú aj v masážnej praxi, fytoterapii, farmácii či stomatológii. Na to, aby sme ich mohli používať, treba ich zriediť voskom, zmesou liehu a vody. Inak môžu byť pre pokožku nepríjemné až nebezpečné. V niektorých prípadoch môžu vyvolať neželané alergické reakcie.

Tak len voňajte a vyberajte tie správne vône. Jeseň sa blíži. Príroda začne meniť svoju farbu a vôňu, tak sa nechajte inšpirovať.

Vaše parfemy.sme.sk – www.parfemy.sme.sk

S dobrým pivom leto chutí

Veci majú byť jasné a pivo má byť horké.

Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut

Smart zariadenie Mercedes PRO Adapter prináša modernú konektivitu pre úžitkové vozidlá Vito a Sprinter.

Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína

Mladý 12-členný tím z Trenčína sa vám postará o vytvorenie web stránky, e-shopu a zabezpečí komplexné online marketingové služby.

Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo

Jediný hamburger, ktorý nevyšiel z módy.