Zaujímavosti z golfového priemyslu - čo sa udialo?

Aj keď golf nie je na Slovensku masovým športom, získava si čoraz viac priaznivcov. Golfový priemysel funguje aj napriek problémom. Čo je v ňom nového?

Čo sa udialo v posledných týždňoch?

10. Judy Murray, matka známeho tenistu Andyho Murray ( špičkový škótsky tenista, wimbledonský víťaz, zverenec Ivana Lendla) je v súčasnej dobe v Škótku väčšou športovou ikonou než Colin Montgomerie.
Judy a Monty oznámili vytvorenie jedinečného tenisového a golfového areálu v Škótsku.

9. Chorvátsko nemá žiadnych registrovaných  juniorských golfistov.
Je to jediná európska krajina,  ktorá má dospelých golfistov – členov golfových klubov, ale žiadne deti. Naproti tomu Turecko má viac juniorov než dospelých – tiež je to jediná krajina v Európe, kde je takáto situácia.

8. Najväčšiu zelenú strechu v Londýne má pravdepodobne clubhouse v  Richmond Park Golf Club.
Aj napriek tomu, že neexistuje oficiálna štatistika zelených striech v Londýne, je to dobrá správa prispievajúca k ponímaniu golfu ako ekologického športu.

7. Tempo hry nie je problém len Veľkej Británie.
V USA je to tiež horúca téma.  Dokonca sa už chystá aj reklamná kampaň, v ktorej  sa zúčastnia hviezdy ako Tiger Woods či Clint Eastwood.

6. Niektoré golfové kluby sa snažia predať časť svojich pozemkov na výstavbu nehnuteľností. Nie sú však  veľmi úspešné. Lokálne úrady tomu obvykle veľmi neprajú a stavebné povolenia na takéto územia sa získavajú len veľmi ťažko. Zaujímavé je, že ihriská a kluby, ktoré sa rušia úplne a ich kompletné pozemky sú predmetom developerských projektov, sú v oveľa ľahšej situácii.

5. Golf je v Škandinávii mimoriadne populárny šport. Viac ako päť percent populácie vo Švédsku a na Islande je členom golfových klubov .
Pre porovnanie, vo Veľkej Británii - „domove golfu“ je toto číslo menej ako 2%.  Čo sa týka golfovej participácie (pomer počtu reg. golfistov k celkovému počtu obyvateľov) v Európe, na prvých šiestich miestach sa umiestnili (zostupne): Nórsko , Holandsko, Fínsko, Dánsko, Švédsko a Island. Mimochodom, všetky tieto krajiny sa taksito umiestnili na predných priečkach v rebríčku  Human Development Index ( rebríček United Nations  týkajúci sa základných životných štandardov) - s Nórskom na 1.mieste, Holandskom na 4. Mieste  a Švédskom na 7.mieste. Náhoda?

4. Aj ihrisko na odľahlom konci sveta, ktoré nemá žiadneho člena PGA, ani žiadneho manažéra, funguje len s jedným greenkeeperom, nemá množstvo členov  a naopak má relatívne lacné green-fee, môže  byť  vyhodnotený ako jedno z najlepších golfových  ihrísk na svete.
Ide o golfové ihrisko Askernish na ostrove  South Uist  a vedie ho golfový novinár  John  Garrity zo Sports Illustrated .

3. Hra s názvom FootGolf  sa získava stále viac priaznivcov.
OLYMPUS DIGITAL CAMERASix vytvoril špeciálny „FootGolf“, kedy hráči hrajú golf s futbalovou loptou do adekvátne zväčšených jamiek. Kluby dokonca ponúkajú špeciálne green-fee, porovnateľné s hrou klasického golfu ( napr. Addington Court ponúka 18 jamiek golfu za 14,50 GBP a 18 jamiek FootGolfu za 15 GBP.

pokračovanie článku nájdete TU.

ďalšie články z oblasti výstavby golfových ihrísk, greenkeepingu, architektúry a manažmentu nájdete na www.golfonline.sk - portáli, ktorý sa venuje golfovému priemyslu.

Pozvánka na udeľovanie ceny – ABF Slovakia Bakalár 2018

13. ročník vyhodnotenia a udeľovania Ceny Združenia pre rozvoj slovenskej architektúry a stavebníctva ABF Slovakia Bakalár 2018

Jedli ste už ružovú čokoládu?

Do rodiny horkej, mliečnej a bielej čokolády pribúda po 80 rokoch nový člen

Deň otvorených dverí Stavebnej fakulty STU

Program DOD 2019

Hlas Schwarzeneggera v autokameře Mio MiVue J85 WiFi vás ochrání

MiVue J85 získala upozornění od českého hlasu Arnolda Schwarzeneggera. Pavel Soukup namluvil hlášky upozornění na nehody i radary!