Môžu si menšie firmy dovoliť zamestnancov cez agentúry?

Súčasná ekonomická situácia núti firmy, aby viac ako inokedy prihliadali na efektivitu vynaložených nákladov. Aj mzdové náklady sa dajú optimalizovať.

Súčasná ekonomická situácia núti firmy, aby viac ako inokedy prihliadali na efektivitu vynaložených nákladov. Jednou z foriem, ktorá pomáha dynamicky riešiť situáciu so zamestnancami a zároveň šetrí prostriedky, je najímanie pracovníkov cez pracovné agentúry.

Podľa personálnej agentúry Adecco sú slovenské firmy vo vyžívaní lízingu zamestnancov konzervatívne, robí to len asi 0,8 %, kým vo vyspelých štátoch sa toto číslo pohybuje okolo 2-3 percent. V čom môže firma ušetriť, ak si prenajíma ľudí? Pri dočasnom pridelení zamestnancov firmám odpadajú náklady na ich nábor a výber, na základné zaškolenie pracovníkov aj na spracovanie mzdovej a personálnej agendy. To všetko rieši personálna agentúra. Zároveň zamestnávateľ šetrí pri riešení operatívnych problémov a krízových situácií, napr. ak pracovník nenastúpi na zmenu, ochorie a pod., tiež pri prepade objednávok sú jeho personálne náklady spojené s prepúšťaním nižšie.

Dočasné pridelenie zamestnancov využívajú najmä firmy, ktoré majú cyklický vývoj výroby, resp. sú závislé od vývoja objednávok a nedokážu presne predikovať potrebu ľudí na nasledujúce týždne, mesiace a už vôbec nie na dlhší časový horizont. S každou novou objednávkou tak nemusia prijímať nových kmeňových pracovníkov. Druhou pomerne častou oblasťou sú časovo ohraničené projekty, na ktoré si firmy najímajú tímy odborníkov.

„Vzhľadom na veľkú neistotu ekonomického vývoja a možnosť poklesov objednávok firiem v podstate v akomkoľvek sektore, je pri výrobných spoločnostiach dobré držať minimálne 10-15% dočasne pridelených zamestnancov. Dosiahnu tak potrebnú flexibilitu v ťažkých časoch a vyhnú sa v prípade poklesov výroby výrazným škrtom a problematickým opatreniam aspoň v úvodnej fáze,“ odporúča Tomáš Jurík, obchodný riaditeľ personálnej agentúry Adecco.

Dočasné pridelenie využívajú ako veľké, tak aj menšie firmy. Je pravdou, že v malých firmách rodinného charakteru nie je až taký populárny, ale jeho využitie skôr závisí od rozkolísanosti objednávok, než od veľkosti firmy. Úspora finančných nákladov pri lízingu pracovníkov sa prejaví aj v menších spoločnostiach. Lízing pracovníkov nie je luxus vyhradený veľkým firmám, ale príležitosť flexibilne reagovať na neisté ekonomické prostredie.

Virtuálne sídlo v Bratislave

Cenové porovnanie virtuálneho sídla a prenájmu kancelárií a analýza výhod a benefitov. Upozornenie na riziká a nevýhody.

Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA

BILLA tento rok oslavuje svoje 25-ročné pôsobenie na Slovensku, svojim zákazníkom sa rozhodla venovať ceny v hodnote 1 milión EUR.

Bardejov by mal byť konečne nezávislý

Nikdy som sa nemiešal do politiky viac, ako bolo nutné.

Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom

Luxusné európske a zaoceánske plavby sú oveľa dostupnejšie vďaka letenke v cene.