Realitný index prináša nový pohľad na trh

Index realitného zdravia prináša nový pohľad na stav realitného trhu v SR.

Po niekoľko mesačnej príprave prináša NARKS unikátny projekt Index realitného zdravia, ako prvý a jediný parameter, popisujúci stav na trhu nehnuteľností prostredníctvom názorov realitných kancelárií.

Index realitného zdravia je konkrétne číslo na stupnici od najlepšieho k najhoršiemu (školské známkovanie) a bude slúžiť na orientáciu pri rozhodovaní tak pre realitných profesionálov, ako aj pre verejnosť so záujmom o reality, či o ekonomiku SR ako takú.

Index bude mať garantovanú validitu, teda svoju profesionálnu výpovednú hodnotu.

Prečo Index realitného zdravia?

Myšlienka generovania indexu, ktorý by popisoval kvalitatívnu situáciu na realitnom trhu, vznikla  dávnejšie na pôde Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska (NARKS). NARKS už niekoľko rokov participuje na projekte Cenové mapy nehnuteľností SR, ktorý je okrem iného aj podkladom pre kvartálnu správu NBS o vývoji trhu s nehnuteľnosťami.

Vývoj cien nehnuteľností je kvantifikáciou diania na trhu, ale neodráža reálne aktuálne obchodné aktivity a výhľadové očakávania, ako ich vidia priamo v realitných kanceláriách.

Ako stanovujete aktuálne hodnoty Indexu?

Index realitného zdravia bude generovaný na mesačnej báze na základe sociologického prieskumu, pričom zber dát sa bude realizovať výlučne medzi majiteľmi a riaditeľmi realitných kancelárií. S dotazníkom sme sa zacielili na skúsené spoločnosti, ktorých názor je podložený dlhodobejšou skúsenosťou s realitným trhom. V rámci pilotnej fázy zisťovania realitného indexu bolo oslovených viac ako 700 realitných kancelárií, ktoré sú reálne aktívne na trhu. Zber dát sa vykonáva prostredníctvom štrukturovaného elektronického dotazníka, ktorý v rámci troch kôl pilotnej fázy vyplnilo 200-250 majiteľov alebo riaditeľov realitných kancelárií z celého Slovenska.

Viac Indexe realitného zdravia a jeho aktuálnu hodnotu nájdete na www.realitnyindex.sk

Prihláste sa a vložte PR článok

Energetici predávajú nevyužívaný majetok

Dve spomedzi najvýznamnejších spoločností zo stredného Slovenska chystajú veľký výpredaj desiatok nevyužívaných nehnuteľností.

Posledných 30 r. cena fotovoltických panelov klesla 100 násobne

V roku 1977 stál 1 Watt fotovoltického panelu 76 dolárov, dnes stojí 0,31 dolára...

Trendy udržateľnej architektúry

Katedra architektúry zo Stavebnej fakulty STU v Bratislave bola tento víkend na Design days 2017 v obchodnom dome Styla!

Volkswagen T-Roc: ofenzíva v triede SUV

Volkswagen T-Roc chce preraziť v segmente vďaka svojej Roc(k)ovej povahe.