Realitný index prináša nový pohľad na trh

Index realitného zdravia prináša nový pohľad na stav realitného trhu v SR.

Po niekoľko mesačnej príprave prináša NARKS unikátny projekt Index realitného zdravia, ako prvý a jediný parameter, popisujúci stav na trhu nehnuteľností prostredníctvom názorov realitných kancelárií.

Index realitného zdravia je konkrétne číslo na stupnici od najlepšieho k najhoršiemu (školské známkovanie) a bude slúžiť na orientáciu pri rozhodovaní tak pre realitných profesionálov, ako aj pre verejnosť so záujmom o reality, či o ekonomiku SR ako takú.

Index bude mať garantovanú validitu, teda svoju profesionálnu výpovednú hodnotu.

Prečo Index realitného zdravia?

Myšlienka generovania indexu, ktorý by popisoval kvalitatívnu situáciu na realitnom trhu, vznikla  dávnejšie na pôde Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska (NARKS). NARKS už niekoľko rokov participuje na projekte Cenové mapy nehnuteľností SR, ktorý je okrem iného aj podkladom pre kvartálnu správu NBS o vývoji trhu s nehnuteľnosťami.

Vývoj cien nehnuteľností je kvantifikáciou diania na trhu, ale neodráža reálne aktuálne obchodné aktivity a výhľadové očakávania, ako ich vidia priamo v realitných kanceláriách.

Ako stanovujete aktuálne hodnoty Indexu?

Index realitného zdravia bude generovaný na mesačnej báze na základe sociologického prieskumu, pričom zber dát sa bude realizovať výlučne medzi majiteľmi a riaditeľmi realitných kancelárií. S dotazníkom sme sa zacielili na skúsené spoločnosti, ktorých názor je podložený dlhodobejšou skúsenosťou s realitným trhom. V rámci pilotnej fázy zisťovania realitného indexu bolo oslovených viac ako 700 realitných kancelárií, ktoré sú reálne aktívne na trhu. Zber dát sa vykonáva prostredníctvom štrukturovaného elektronického dotazníka, ktorý v rámci troch kôl pilotnej fázy vyplnilo 200-250 majiteľov alebo riaditeľov realitných kancelárií z celého Slovenska.

Viac Indexe realitného zdravia a jeho aktuálnu hodnotu nájdete na www.realitnyindex.sk

Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou

Spoznajte kráľovské mestá a neobjavený vidiek Maroka s pôsobivou atmosférou.

MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu

Spoločnosti MiddleCap Equity Partners, a.s. a Mayfair Assets Ltd. oficiálne zmluvne uzatvorili 10 mesiacov trvajúci proces fúzie.

Súboj olympionikov na Malom Dunaji

Slovenský vodný slalomár Matej Beňuš a úspešní zjazdoví lyžiari Adam Žampa a Andreas Žampa si zmerali svoje sily na malom Dunaji.

5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu

Pripravujete rekonštrukciu bytu? Využite ľahké priečky, ušetríte čas a vyhnete sa prachu i hluku. Poradíme vám, podľa čoho vyberať.