O svojich právach vieme málo

Len tretina Európanov sa cíti byť informovaná o svojich právach. Diskutovať sa o tom bude v Košiciach.

Tretina občanov Európskej únie dnes o sebe tvrdí, že je o svojich právach dobre informovaná. Podľa Európskej komisie je to zlepšenie, ale nestačí to.

Len necelá štvrtina Európanov, teda 24 percent hovorí, že je dosť alebo veľmi dobre informovaná o tom, čo môžu urobiť, ak sa ich práva v Európskej únii nedodržiavajú. Až 74 percent ľudí, ktorí nevnímajú Úniu pozitívne, hovorí, že o EÚ nie sú dobre informovaní.

Rok občanov EÚ

To má zmeniť kampaň Európskeho roka občanov v roku 2013. Jej cieľom je zlepšiť informovanosť ľudí v 27 členských štátoch o ich právach, ktoré ovplyvňujú ich každodenný život.

Dialógy s občanmi prebiehajú počas celého roka v mnohých európskych mestách, na Slovensku to bude v Košiciach, Európskom hlavnom meste kultúry. S občanmi budú osobne hovoriť predseda vlády Slovenskej republiky Robert Fico a podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič. Diskusia prebehne v troch blokoch: európska odpoveď na krízu, Európa pre občanov a budúcnosť Európy. Prítomní budú aj členovia vlády, poslanci, členovia akademickej obce a tretieho sektora, študenti a iní zástupcovia občianskej spoločnosti.

Diskusia bude 5. októbra 2013, v Kunsthalle (Rumanova 1), Košice. Viac informácií nájdete na: http://bit.ly/dialog-ke

"Občania na Slovensku sa cítia byť aj občanmi Európskej únie a oceňujú množstvo výhod a príležitostí, ktoré nám vyplývajú z členstva v Únii. To je však v kontraste s tým, že Slovensko je krajinou s najnižšou účasťou vo voľbách do Európskeho parlamentu a vo všeobecnosti občania majú pocit, že ich hlas na európskej úrovni nemá váhu. Verím, že aj táto debata prispeje k tomu, aby sme EÚ priblížili občanom, aby vedeli, že aj ich hlas je dôležitý pri rozhodovaní o budúcnosti Európy. " hovorí Dušan Chrenek, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Príloha vznikla v spolupráci s Európskou komisiou.

Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku

Miesto nerušeného oddychu, športového vyžitia a adrenalínových zážitkov. Aj také sú Tatry.

Alarica – new business project in the market of shoes

The difference of the Alarica platform from the other marketplaces is it’s narrow specialization and payment policy.

Ako jazdiť na snehu alebo ľade?

Základom je menej otáčok a brzdiť ešte pred zákrutou.

Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?

Pomôžeme vám rozhodnúť sa, ktorú destináciu na pobreží Egejského mora si vybrať.