O svojich právach vieme málo

Len tretina Európanov sa cíti byť informovaná o svojich právach. Diskutovať sa o tom bude v Košiciach.

Tretina občanov Európskej únie dnes o sebe tvrdí, že je o svojich právach dobre informovaná. Podľa Európskej komisie je to zlepšenie, ale nestačí to.

Len necelá štvrtina Európanov, teda 24 percent hovorí, že je dosť alebo veľmi dobre informovaná o tom, čo môžu urobiť, ak sa ich práva v Európskej únii nedodržiavajú. Až 74 percent ľudí, ktorí nevnímajú Úniu pozitívne, hovorí, že o EÚ nie sú dobre informovaní.

Rok občanov EÚ

To má zmeniť kampaň Európskeho roka občanov v roku 2013. Jej cieľom je zlepšiť informovanosť ľudí v 27 členských štátoch o ich právach, ktoré ovplyvňujú ich každodenný život.

Dialógy s občanmi prebiehajú počas celého roka v mnohých európskych mestách, na Slovensku to bude v Košiciach, Európskom hlavnom meste kultúry. S občanmi budú osobne hovoriť predseda vlády Slovenskej republiky Robert Fico a podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič. Diskusia prebehne v troch blokoch: európska odpoveď na krízu, Európa pre občanov a budúcnosť Európy. Prítomní budú aj členovia vlády, poslanci, členovia akademickej obce a tretieho sektora, študenti a iní zástupcovia občianskej spoločnosti.

Diskusia bude 5. októbra 2013, v Kunsthalle (Rumanova 1), Košice. Viac informácií nájdete na: http://bit.ly/dialog-ke

"Občania na Slovensku sa cítia byť aj občanmi Európskej únie a oceňujú množstvo výhod a príležitostí, ktoré nám vyplývajú z členstva v Únii. To je však v kontraste s tým, že Slovensko je krajinou s najnižšou účasťou vo voľbách do Európskeho parlamentu a vo všeobecnosti občania majú pocit, že ich hlas na európskej úrovni nemá váhu. Verím, že aj táto debata prispeje k tomu, aby sme EÚ priblížili občanom, aby vedeli, že aj ich hlas je dôležitý pri rozhodovaní o budúcnosti Európy. " hovorí Dušan Chrenek, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Príloha vznikla v spolupráci s Európskou komisiou.

Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne

Útulný domov je výsledkom správnej teploty a vlhkosti.

Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť

Nový prípravok Cys-Control Fort spája viaceré účinné látky a pomáha aj pri chronických ťažkostiach.

Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!

V Čerešne living pribudli nové byty so zvýhodnenou cenou pre prvých 15 záujemcov. Leto v Dúbravke bude teraz ešte sladšie.

Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí

Koľko minuli účastníci na našom najväčšom festivale?