Parfumérska škola

Kde sa učia svetoznáme "nosy" na vône a výrobu parfumov.

Svetom stále znejú svetoznáme značky parfumov a nie je jedna celebrita sa môže pýšiť tým, že niektorá vôňa nesie jej meno. Tieto výrobky sú dokonale spropagované a flakóny majú tvar od výmyslu sveta. Avšak niekto tieto parfémy musel vymyslieť a vyrobiť. O týchto ľuďoch sa hovorí len málokedy.

Kto ich vyrába? Existuje vo svete nejaká škola na výučbu o parfumoch?

Áno, existuje. Ak by ste sa rozhodli študovať práve tento odbor, tak ideálne vo Francúzsku. Okrem toho, že tento štát patrí medzi svetové špičky vo výrobe parfumov, nachádza sa tu aj prestížna škola ISIPCA.

Celým názvom L´Institut supérieur des industries du parfum, des cosmétiques et des aromesalimentaries (Ustav parfumérstva, voňavkárstva a aromatických potravín).

Túto školu založil v roku 1970 Jean-Jacques Guerlain vo Versailles, ako príslušník slávnej parfumérskej rodiny.

Kto chce študovať na slávnej škole, musí mať perfektné znalosti z chémie alebo vyštudovanú biochémiu. Celé štúdium trvá minimálne dva roky a je prakticky aj teoreticky veľmi náročné. V poslednom ročníku vás zaradia do tímov, ktoré pracujú ako samostatné obchody. Obchody sú naviazané na svetoznáme firmy, ktorej si prepožičajú meno a tvoria. Takto sa už v histórii objavili triedy ako napr. Hermesova trieda, trieda Yvesa Saint Laurenta.

Študenti si musia pamätať vôňu najmenej 350 surovín a zhruba 100 parfumov. Naučia sa systematicky triediť vône tak, aby neskôr mohli s nimi „podľa nosa“ tvoriť nové parfumy.

V budove školy je okrem iného aj prvé múzeum vôní, Osmotéka, kde je vystavených asi 600 nových ale aj starších vôní, ktoré sú zoradené chronologicky podľa abecedy. Návštevníci si tu však nemôžu zakúpiť žiadny parfém. Maximálne si môžu odniesť pijavý papierik ich vybranej vône.

Hlavnou úlohou Osmotéky je „reštaurovať“ staré vône. Táto práca dá riadne zabrať.

Toto miesto môže byť aj inšpiráciou na výlet s priateľkou či rodinou. Zaspomínať si na staré časy a pozrieť sa, aké trendy nás čakajú do budúcnosti. Je to miesto, kde sa uchováva minulosť, dejiny a zároveň má v sebe čaro tajomna a nepoznané z nového.

Vaše parfemy.sme.sk – www.parfemy.sme.sk

Prevádzkovateľom obchodu a zároveň predávajúcim je spoločnosť Parfumy a Kozmetika, s.r.o., jeden z najväčších predajcov parfémov, značkových hodiniek a šperkov na slovenskom trhu.

Vaše umenie bude hýbať Tatrami. Zapojte sa do súťaže ZSSK

V hre je preukaz MAXI KLASIK a prestíž!

Dizajn exteriéru nových jednotiek môžu navrhnúť samotní cestujúci (vizualizácia).

Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci

Využívate veľkonočné voľné dni na cestovanie? Tieto destinácie sú práve v kurze.

Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky

Kde sa dvaja bijú, tablet víťazí.

Recenze youtubera JeezyJ: jak dopadla autokamera Mio MiVue 785 ?

Dotykový displej, GPS, radary a řada funkcí - jak dopadne autokamera Mio MiVue 785 Touch s nekompromisním testem youtubera JeezyJ?

Test youtubera JeezyJ autokamerky MiVue 785 Touch