Mytológia a ruža

Báje, povesti a mytológia ruže..

Ruža je nádherný kvet. Svoje miesto má či už v kvetinárstve a kocháme sa na jej kráse v nádherných kyticiach alebo je neodmysliteľnou súčasťou vo výrobe parfumov a rôznych vôní. Je to kráľovná medzi kvetinami.

To, aké má využitie v súčasnosti, všetci dobre vieme. Ako s ňou zaobchádzali a čo si o nej mysleli staré národy?

V antike ruža patrila v prvom rade medzi symbol radosti, ale aj záhadnosti a mlčanlivosti. To platí aj dodnes. Latinský výraz sub rosa znamená „pod ružou“. Inak povedané v našej reči „tajomno“. Vytvára pocit nadnesenosti a tajomna. V starovekom Ríme si ružu mohli dovoliť nosiť len bohyne Venuše. Niesla so sebou povesť, že ruža sa zrodila z Venušinej slzy.

Teraz trochu z ríše cirkvi. Určite ste si všimli, že symbol ruže je v náboženstve veľmi často využívaný. Ruža nesie označenie aj číslice päť. Katolícka cirkev nazýva pátričky aj ružencom. Ružencové slávnosti sa spájajú s trikrát piatimi epizódami zo života Panny Márie: s piatimi radostnými, s piatimi smutnými a piatimi slávnymi. Heraldici by nám zas vedeli rozprávať o histórii erbov a kde všade v nich sa vyskytol symbol ruže.

Farba ruže tiež patrí medzi diskutované témy. Podľa gréckej mytológie ruže očervenela práve vtedy, keď Afrodita hľadala svojho milovaného Adonisa, stúpila na tŕň, poranila sa a kvapka jej krvi zafarbila lupienky ruže na červeno. Iná báj hovorí o tom, že nešikovník Cupido rozlial červené víno. A to bolo príčinou zafarbenia ruže na červeno. Aj z toho, že ruže narástli tŕne, vinia práve Cupida. Jedného dňa, keď ovoniaval ruže, uštipla ho včela a on sa tak veľmi nahneval, že vystrelil z luku jeho šíp priamo do ružového kra. A jeho šíp sa premenil na tŕň.

A opäť ešte povesť cirkvi, ktorá hovorí o tom, že ruža tŕne nemala pred pádom prvých ľudí. Na červeno ju sfarbila krv, ktorú Kristus prelial na kríži.

Nech je to akokoľvek. Všetci sa určite zhodneme na to, že ruža je nádherný kvet. Nepoznám ženu, ktorá by pohrdla kyticou z ruží. Takže páni, vážte si svoju najmilšiu po vašom boku a raz čas jej darujte ružičku venovanú z lásky.

Vaše parfemy.sme.sk - www.parfemy.sme.sk

Prevádzkovateľom obchodu a zároveň predávajúcim je spoločnosť Parfumy a Kozmetika, s.r.o., jeden z najväčších predajcov parfémov, značkových hodiniek a šperkov na slovenskom trhu.

Prihláste sa a vložte PR článok

Moskva alebo Petrohrad?

Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?

Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni

Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu