Piatok, 30. október, 2020 | Meniny má Simon, SimonaKrížovkyKrížovky

Zlodeji viac vykrádajú bytové pivnice

Pivnice. ktoré patria k väčšine bytov na Slovensku, využívajú niekto viac, iní ich navštevujú len zriedkavejšie.

Pivnice. ktoré patria k väčšine bytov na Slovensku, využívajú niekto viac, iní ich  navštevujú len  zriedkavejšie. Faktom je však to, že každá pivničná kója je rovnako vlastníctvom majiteľa bytu, ako jeho samotná obytná plocha.  Jej praktické využitie však väčšinou závisí na ochote riskovať,  o veci akej finančnej hodnoty sme ochotný, v prípade jej vykradnutia, prísť.

K téme vykrádania bytových pivníc sa v priestoroch Istropolisu, na Trnavskom mýte v Bratislave, uskutočnilo netradičné stretnutie zástupcov Policajného zboru SR,  poisťovní, stavebných sporiteľní a  odborníkov na mechanické zabezpečenie.  Cieľom bolo zhodnotenie stavu a hľadanie riešení v prevencii, ktoré by  viedli k možnosti plného využívania bytových pivníc na to, na čo sú určené – uviedol zástupca Občianskeho združenia Bývajme bezpečne.

Situácia nie je dobrá, nakoľko väčšina  pivničných kójí je tvorená len drevenou latkovou konštrukciou, prípadne uzavretá len  bežnými papierovými, či drevenými dverami.  Zástupca oddelenia Prevencie Prezídia Policajného zboru dopĺňa, že vlamačom - páchateľom napomáha aj malý pohyb osôb v týchto priestoroch.  Ich cieľom sa najčastejšie stávajú sezónne potreby, ktoré tu sú uskladnené, ako lyže, bicykle, pneumatiky na motorové vozidlá, ale nepohrdnú ani zaváraninami a predmetmi nižšej finančnej hodnoty. Poistenie samotných pivníc voči vykradnutiu nie je možné, zväčša to býva súčasťou poistnej zmluvy bytu, kde to však musí byť uvedené – vysvetľuje zástupkyňa poisťovne Aegon.

Na prvý pohľad vhodné riešenie, a to výmena spoločných vstupných dverí do celých pivničných priestorov za bezpečnostné, naráža na následnú ťažkú kontrolu množstva vyrobených duplikátov kľúčov , vzhľadom na  množstvo rodinných príslušníkov,  sťahovanie majiteľov, či  časté prenájmy bytov. Ostáva len na každom z majiteľov, aby si sám dostatočne zabezpečil spoju pivnicu voči neželanému návštevníkovi. Akýkoľvek kvalitný visiaci zámok, petlica, či domácke spevňovanie latkovej konštrukcie, však zlodejovi nezabráni vniknúť dovnútra, nakoľko všetky tieto prvky sú uchytávané len do jestvujúcej drevenej konštrukcie, ktorá sa rozlomí – vysvetľuje odborník na bezpečné bývanie zo spoločnosti Adlo.  Doteraz najosvedčenejším sa javí len výmena celej latkovej drevenej konštrukcie za skladačkový oceľový systém označovaný ako Bezpečnostná bytová pivnica, ktorý je jednoduchý a cenovo prístupný. Všetky takto pevne zabudované súčasti bytu je navyše možné financovať aj zo stavebného sporenia – dopĺňa odborník na stavebné sporenie z PSS.

Výrazne sa tým zníži riziko vykradnutia našej bytovej pivnice, ktorá už teda nemusia byť len skladom nepotrebných vecí, ale môže byť naplno využívaná a rovnocenne tak zväčšiť  úžitkovú plochu nášho bytu.

20130802-r236_res.jpg

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Magazín SME Ženy už v predaji

Novembrové vydanie nájdete v stánkoch od 29. októbra 2020

SPS ukončí rok miliónovými investíciami

Takmer sedem miliónov eur predstavuje tohoročný kumulatívny objem investícií spoločnosti Slovak Parcel Service.

Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?

Fukár na lístie, s ktorým sa dá popadané lístie, ihličie, či pokosená tráva ľahko nafúkať na kompost, či pozbierať do vriec.