Dolárová škvrnitosť trávnika

Táto choroba má skutočne výstižné meno. Boj s ňou môže byť nákladný a náročný. Svoje o tom vedia najmä golfové kluby. Bledé škvrny veľkosti mince sa môžu vyskytovať počas celej sezóny.

Dolárová škvrnitosť (spôsobená hubou Sclerotinia homoeocarpa) je veľmi časté ochorenie  na golfových ihriskách, kde sa vyskytuje psinček výbežkatý a lipnica ročná.  Meno vzniklo pred viac ako 70 rokmi kvôli tomu, že škvrny na infikovanom trávniku sa podobali strieborným dolárom. Treba povedať, že meno choroby je výstižné aj v súčasnosti, pretože  boj s  touto chorobou sa môže poriadne predražiť – najmä na fervejách.  Mnoho klubov v súčasnej dobe bojuje s rozpočtami a zníženie množstva fungicídov potrebných na kontrolu tejto choroby môže priniesť značné úspory. A to bez toho, aby bola výrazne ovplyvnená hrateľnosť.

Dolárová škvrnitosť sa vyskytuje počas celej sezóny, zatiaľ čo iné choroby sa vyskytujú obvykle pri špecifických klimatických podmienkach. graf 1
Takýto dlhodobý výskyt vyžaduje dostatočnú prevenciu –  s 5 až 10 aplikáciami za sezónu (môže ich byť aj viac). Konkrétne množstvo závisí na mnohých faktoroch, najčastejšie sa ale odvíja od objemu výskytu choroby, ktorá je pre vaše ihrisko ešte prijateľná.  Kontrola tejto choroby prostredníctvom chemických prípravkov nikdy nie je dokonalá, každý rok sa aj napriek preventívnym zásahom na fervejách v určitej miere prejaví.

Ale aký výskyt dolárovej škvrnitosti je ešte prijateľný?

To je otázka, na ktorú by ste mali zodpovedať. Predtým by sme však mali plne chápať dopady tejto choroby na hrateľnosť ihriska.

Patogény dolárovej škvrnitosti ničia listy trávnika, vytvárajú bledé škvrny s priemerom  2,5 – 5 cm vyzerajúce ako miesta spálenej a zlepenej trávy. Vzhľadom k tomu, že choroba nenapadá korene ani korunky, jedná sa o kozmetický problém, ktorý trávnik zásadne neohrozuje. Napadnuté miesta však môžu narušiť povrch greenu, pretože vytvárajú malé priehlbinky.

Čo sa týka fervejí, tam skôr ide o estetické hľadisko, než o problém s rolovaním lopty. Napríklad loptička ležiaca na napadnutom mieste môže byť mierne zaborená, ale je nepravdepodobné, že by ležala priamo na pôde. Napadnutý porast bude mať inú farbu,  steblá môžu byť zlepené a riedke, ale porast bude stále hrateľný.  Nezabudnite ale , že ani na  fervejách  nemožno garantovať dokonalú polohu lopty.

Je ideálne hrať úder z trávnika napadnutého dolárovou škvrnitosťou?  Pravdepodobne nie, ale určitá  miera tolerancie výskytu tejto choroby vytvára významné úspory nákladov na údržbu golfového ihriska. Mnoho golfových klubov s nízkymi rozpočtami si jednoducho nemôže dovoliť liečiť ferveje a golfisti sú tam aj napriek tomu spokojní.

Základný princíp golfu
Hrať loptu ako leží a hrať ihrisko také aké je, je základný princíp golfu. Ak sa hráči naučia viac tolerovať výskyt dolárovej škvrnitosti, ihrisko môže redukovať množstvo použitých fungicídov a teda aj vynaložených nákladov.

Náklady na jednu preventívnu aplikáciu sa môžu líšiť, ale v priemere sa dajú odhadnúť  na  2-5.000 USD na 18 - jamkové golfové ihrisko s 10-12 ha fervejí. Vynechanie jednej aplikácie fungicídu ročne pomôže pokryť iné dôležité položky údržby ako napr. materiál na topdressing, dodatočné mzdové náklady atď, prípadne  rozpočet celkovo zníži. Nemenej dôležitý je aj ekologický aspekt.

Vynakladanie značných finančných prostriedkov na kozmetické problémy nie je rozumné. Udržanie nákladov v prijateľných hraniciach prispieva k tomu, aby bol golf cenovo dostupný širšej skupine hráčov.

Ale čo sa stane ak sa  táto choroba vyskytne skutočne vo veľkej miere?

Pokračovanie článku nájdete TU:

Čítajte aj:

Choroby a škodcovia trávnika

Trávne druhy - dobré, zlé a škaredé?

Rosa na trávniku - nechať či odstrániť?

viac článkov o greenkeepingu, manažmente, architektúre a výstavbe golfových ihrísk nájdete na www.golfonline.sk

ENGO - partner pre výstavbu športových trávnikov, údržbu trávnikov, dodávku strojov www.engo.sk

Virtuálne sídlo v Bratislave

Cenové porovnanie virtuálneho sídla a prenájmu kancelárií a analýza výhod a benefitov. Upozornenie na riziká a nevýhody.

Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA

BILLA tento rok oslavuje svoje 25-ročné pôsobenie na Slovensku, svojim zákazníkom sa rozhodla venovať ceny v hodnote 1 milión EUR.

Bardejov by mal byť konečne nezávislý

Nikdy som sa nemiešal do politiky viac, ako bolo nutné.

Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom

Luxusné európske a zaoceánske plavby sú oveľa dostupnejšie vďaka letenke v cene.