Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Najviac cestujú za prácou Poliaci

Sťahovať sa za prácou stovky kilometrov je v mnohých krajinách bežný jav. Rebríček vedú Poliaci. Aj veľa Slovákov, predovšetkým mladých, rieši zlú situáciu na pracovnom trhu odchodom do zahraničia.

Sťahovať sa za prácou stovky kilometrov je v mnohých krajinách bežný jav. Rebríček vedú Poliaci. Tento trend zasiahol postupne aj nás. Veľa Slovákov, predovšetkým mladých, rieši zlú situáciu na pracovnom trhu práve odchodom do zahraničia.

Rozhodnúť sa pre takýto krok nie je jednoduché. Práca v cudzine znamená iné prostredie, odlišnú mentalitu aj kultúru, rozdielny životný štýl, často počiatočnú izoláciu. Rodina a priatelia sú ďaleko. Napriek tomu podľa údajov štatistického úradu v zahraničí pracuje  viac ako 140-tisíc Slovákov. A toto číslo každý rok pomaly rastie.

V minulosti sa do zahraničia odchádzalo predovšetkým na sezónne a manuálne práce, v súčasnosti rastie dopyt po strednom manažmente v oblasti IT, financií, strojárenstva aj elektrotechniky.

Najjednoduchšou a najistejšou cestou, ako si nájsť prácu v zahraničí, je obrátiť sa na renomovanú pracovnú agentúru. Uchádzač o prácu sa tak môže spoľahnúť, že ponuka je seriózna a v prípade získania práce mu agentúra zariadi potrebné doklady alebo poskytne pomoc. „Ponuky práce do zahraničia evidujeme prostredníctvom našej služby Brána do sveta a pochádzajú od overených firiem. Navyše ide o pozície, ktoré je zamestnávateľ ochotný obsadiť cudzincami,“ hovorí Maroš Mucha, PP Team leader spoločnosti Adecco. „Momentálne ponúkame miesta napríklad v Nórsku, Švajčiarsku aj v Austrálii. Naša sieť pobočiek vo svete umiestni ročne tisíce záujemcov o prácu. Rebríček vedú Poliaci, z krajín je to Nórsko a Spojené arabské emiráty.“

Záujemca o prácu si môže miesto hľadať aj individuálne, napríklad prostredníctvom pracovných inzerátov. Dôveryhodnosť a legitimitu sprostredkovateľov práce alebo zamestnávateľov si potom musí overiť sám. Opatrný by mal byť uchádzač o prácu aj v prípade, že sa rozhodol spoľahnúť na služby známeho. Jednoduchšie to majú ľudia, ktorí pracujú v nadnárodnej spoločnosti. Niektoré firmy umožňujú prestup do zahraničnej pobočky, ale záujemca nezriedka prechádza prísnym výberovým konaním a ovládanie jazyka je samozrejmosťou. Stáže sú doménou odborníkov s najvyšším vzdelaním.

Dobrou príležitosťou na získanie zamestnania v zahraničí sú trhy práce, ktoré sa konajú párkrát ročne. Nedávno nemeckí a rakúski zamestnávatelia hľadali v Bratislave remeselníkov, ľudí do výroby, ale aj opatrovateľky a zdravotnícky personál. „Kvalitní, jazykovo zdatní remeselníci sú vo svete stále žiadaní, vedú aj naše štatistiky,“ prezrádza Bruna Beata Jakub, riaditeľka slovenskej pobočky Adecco.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Úprava osobného motorového vozidla

Zníženie podlahy v osobnom automobile je ideálnou úpravou pre prepravu telesne postihnutých osôb sediacich na invalidnom vozíku.

Bezbariérové vozidlo pre vozičkára Fiat Doblo

Important information for Brazilians living in Slovakia

Take action to receive information about the elections in Brazil and the Embassy of Brazil's activities.

Prečo sú dnes ryby také dôležité?

Vitamín D je pre ľudský organizmus prospešný na viacerých frontoch.