Ako zostaviť rozpočet golfového ihriska?

Ekonomika sa postupne stabilizuje a manažéri začínajú mať po dlhej dobe pozitívne očakávania. Po niekoľkých rokoch znižovania výdavkov snáď svitá na lepšie časy.Ako pripraviť rozumný rozpočet na 2014?

Prinášame päť užitočných rád, ktoré vám môžu túto náročnú úlohu lepšie zvládnuť.

Golfový priemysel sa postupne stabilizuje a majitelia a manažéri začínajú mať po dlhej dobe pozitívnejšie očakávania. Po niekoľkých rokoch znižovania nákladov a výdavkov snáď svitá na lepšie časy.

Ako pripraviť rozumný rozpočet na budúci rok?

1. Nájdite a vyhodnoťte si odchýlky v rozpočte aktuálneho roku.

Ako sa skutočné náklady, resp. výnosy líšili od tých čo ste naplánovali? Všetky odchýlky vyššie ako 5% by ste mali zanalyzovať. Boli ste príliš optimistickí? Alebo naopak, príliš skeptickí? Takisto je treba venovať pozornosť všetkým položkám, ktoré sa objavili v reálnych výdavkoch alebo príjmoch, ale v rozpočte ste s nimi nepočítali.

Otázka na zamyslenie: „Dajú sa v budúcom roku dosiahnuť lepšie výsledky? Ako? “

2. Urobte sumarizáciu všetkých činností, opätovne ich posúďte a upresnite ich rozsah.

Takýto prehľad činností by mal pokrývať všetko, čo sa v klube odohráva, vrátane všetkých detailov ako napr.  ktoré dni a hodiny je klub otvorený  a aké služby a v akom harmonograme poskytuje zákazníkom. Vo väčšine klubov sú ponúkané činnosti rovnaké a nezmenené po celé roky. Na začiatku každého rozpočtového obdobia by sa však mali prehodnotiť s cieľom zlepšiť ich výsledky.

Otázka na zamyslenie: "Čo naši členovia  a zákazníci skutočne chcú? Ako môžu byť naše služby efektívnejšie? Môžeme naše služby, ktoré nie sú až tak využívané,  nejako modifikovať? "

3. Rozpočet vytvorte na princípe „od nuly“.

Pokračovanie nájdete TU: