Parfum - potešenie či liek

Čo všetko prinieslo hľadanie kameňa mudrcov a elixír života.

Každý národ má svoju históriu a je niečím iným príznačný. Tiež má svojich hrdinov bádateľov, vynálezcov a vedcov. Čína a islamská Arábia je známa svojimi matematikmi, astronómami, lekármi a inými učencami. Naopak Európa spala spánkom spravodlivých. Východné krajiny boli známe tým, že objavovali všetko krásne a voňavé, na tú dobu mali neuveriteľne vysoko vyvinuté hygienické návyky. Poznali rôzne bylinky a rastlinky, ktoré využívali či už na medicínske alebo terapeutické ciele. Destilácia bola veľmi dobre známa od čias života Egypťanov, ale do Európy sa dostala prostredníctvom Arabov.

Prorok Mohamed, ktorý bol zakladateľom islamského náboženstva hovoril, že parfumy podnecujú a oživujú jeho myseľ. Veľkým cieľom tejto alchýmie bola túžba nájsť kameň mudrcov a elixír života.

Celé roky sa neúnavne uskutočňovali tajné pokusy, ktoré mali za cieľ získať zlato z rôznych iných kovov. Avšak neúspešne. Práve na túto činnosť bol potrebný kameň mudrcov, ktorý mal následne slúžiť na výrobu elixíru života a tým zabezpečiť dlhý život. Nič také sa nepodarilo vyrobiť, ale práve vďaka týmto pokusom sa čoraz viac rozvíjala praktická chémia. Celý rad vedľajších reakcií zdokonaľoval rôzne chemické postupy, najviac však destiláciu.

Práve pri procese destilácie učenci vynašli látku, ktorá je dnes neodmysliteľnou súčasťou všetkých vôní, a to koncentrovaný alkohol. V tej dobe bol však tento produkt zakázaný a nemohol sa šíriť. Až nemecký učenec Albertus Magnus (z 13. Storočia) sa venoval výrobe alkoholu zo svätých vôd. Pripisoval mu rôzne liečivé účinky – na zlé zuby, chromé nohy, proti cholere či moru. Samozrejme mal slúžiť aj na dosiahnutie večnej mladosti.

Nie vždy samozrejme slúžil na to, čo vedci propagovali a hlásali. Ale na druhej strane, jednoznačne slúžil ako dezinfekčný prostriedok a dali sa ním liečiť niektoré choroby. Tiež slúžil ako konzervant. Umožnil tak výrobu trvanlivých výťažkov z liečivých a voňavých bylín. Má však aj jednu veľmi nepopulárnu vlastnosť. Napriek škodlivým dôsledkom sa dodnes s obľubou konzumuje u veľkej väčšiny ľudí.

Vaše parfemy.sme.sk – www.parfemy.sme.sk

Prevádzkovateľom obchodu a zároveň predávajúcim je spoločnosť Parfumy a Kozmetika, s.r.o., jeden z najväčších predajcov parfémov, značkových hodiniek a šperkov na slovenskom trhu.

Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk

Nová iOS aplikácia SME.sk je rýchlejšia, prehľadnejšia a s množstvom vylepšení.

Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc

Využite voľno počas Veľkej noci a spoznávajte zaujímavé miesta po celom svete.

Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok

Prehľadnosť predajne či rýchlosť vybavenia nákupu sú pre zákazníka veľmi dôležité, najmä pri malých každodenných nákupoch.

Depresia. Kedy ju treba liečiť?

Prežívanie nepríjemných emócií poznáme všetci. Môžete však trpieť depresiou bez toho, aby ste si to uvedomili?