Dušičky – pamiatka všetkých zosnulých

Uctite si sviatok spolu s kvety.sme.sk.

Sviatok zosnulých alebo ľudovo "Dušičky" sú podľa kresťanskej tradície spomienkou na zosnulých. Tento sviatok pripadá na 2. november, teda deň po sviatku Všetkých svätých.  Smútočné kytice v tomto období prináša na hroby svojich blízkych nespočetné množstvo ľudí. Práve takto chcú poslať odkaz, že na nich stále myslia a nezabúdajú.  Smútočné vence vyrobené z ihličia, sušených kvetov, či umelých rastliniek zdobia všetky hroby na poslednom mieste odpočinku v každom meste, či dedine. Sviatok mŕtvych sa v kresťanskom svete oslavuje od 10. storočia, v roku 998 ho zaviedol benediktínsky opát Odillo vo francúzskom kláštore Cluny. Pravda však je, že korene tohto sviatku sú oveľa staršie, historici predpokladajú, že je odvodený z keltského sviatku Samhain. Od 13. storočia sa pamiatka zosnulých začala sláviť v 18 ďalších európskych krajinách. V Ríme zdomácnel sviatok až v 14. storočí. Od roku 1915 sa táto podoba rozšírila na popud pápeža Benedikta XV po celej rímskokatolíckej cirkvi.

Slovenské Dušičky dnes

Dnešná Pamiatka zosnulých - dušičky nadväzuje na prvý novembrový deň, na ktorý podľa cirkevnej tradície v liturgickom kalendári pripadá sviatok Všetkých svätých. Tento deň, ľudovo označovaný ako dušičky, oznamuje aj zvýšený ruch na cintorínoch, kam ľudia chodia zapaľovať sviečky k hrobom svojich blízkych a spomínajú na nich. Na cintorínoch sa tak zastavia aj tí, ktorí majú k bohu ďaleko. Hroby svojich zosnulých  zdobia  vencami, kvetmi, sviecami a prípadne sa za nich modlia. Každý sa snaží položiť na hrob niečo čo priamo vyjadrí ich úctu k mŕtvemu. Dnešným trendom sú prírodné vence. Vyrobené z konárov, machu, kvetov a šišiek. Dokonale upravené ihličie s jemnými doplnkami. Ale ani na druhých sa nezabúda. Na hroboch je vidno aj umelé vence, ktoré svojim vzhľadom nezaostávajú za prírodnými. Aj tu mate možnosť výberu veľmi veľa farebných prevedení a kombinácií.  Nie je nič neobvyklé ak zbadáte na hrobe smútočný kríž, ktorý je tiež ako pozdrav do neba ideálnym riešením pre všetkých. Vence na hroboch spolu s blikajúcim svetlom sviečok už na prvý pohľad pôsobia dokonale a navodzujú tú správnu atmosféru tohto sviatku.

Dušičky v minulosti

Ľudové povery tvrdia, že večer 1. novembra vystupujú duše zomrelých z očistca, aby si raz za rok odpočinuli od večných múk. Preto sa v minulosti vždy zišla celá rodina a naplnila olejovú lampu maslom, to aby si duše mohli potrieť svoje pekelné spáleniny, a všetci sa napili mlieka, aby sa duše ochladili. Druhý deň, na Dušičky, sa bežne chodilo na cintorín, kde sa venovali starostlivosti hrobom zosnulých. Tradičné bolo skladanie kamienkov, kladenie vencov a zapaľovanie sviečok. Tieto zvyky sa zachovali dodnes. Samozrejmosťou bývala aj modlitba za duše zosnulých.

Dušičky sú, hneď po Vianociach, druhým najväčším sviatkom, ktorý si spoločne pripomína ako veriaca, tak neveriaci spoločnosť. Aj tohto roku sa k nám pomaly približujú. Určite sa každý z nás vyberie na hrob položiť svoj odkaz zosnulému a uctiť si tak jeho pamiatku. Práve v tento deň akoby na malú chvíľu do každého srdca zavítalo dobro. Ľudia si uvedomujú blízkosť smrti a straty milovaného. A práve v takýchto chvíľach sa aspoň raz v roku všetci staneme milšími a ponárame sa do svojich myšlienok.

Vyberte si svoj pozdrav do neba na stránkach kvety.sme.sk a preukážte úctu zosnulým.

Prevádzkovateľom služby kvety.sme.sk je spoločnosť Greenhouse Group, s.r.o., mladá, kreatívna spoločnosť, ktorá sprostredkováva krásu rastlín a prezentuje umenie práce s kvetinami. Dôraz kladieme na prácu a činnosti spojené s kvetinami, a našim klientom prinášame kvalitný tovar, ktorým môžu urobiť radosť svojim blízkym či podarovať kúsok luxusu svojim obchodným partnerom. Všetky naše služby sú podčiarknuté vysokou profesionalitou a radosťou z práce, ktorú robíme.

SME.sk môžete teraz čítať aj bez reklamy

Obľúbená služba z mobilnej aplikácie je odteraz dostupná už od 1€.

Záujem o Jarabinky rastie, lákajú na zaujímavé prvenstvo

V Jarabinkách je už 80 % bytov je predaných! Popularitu projektu najlepšie vystihujú tri slová: výnimočne dobré susedstvo.

Škola fantázie v Tatralandii. Keď učenie dokáže baviť

Jeden z importovaných sviatkov som si s vnúčatami natoľko obľúbil, že za ním už po tretí raz vycestujeme. Opät do Tatralandie.

Brieždenie pod lomenicou

Úspešný workshop ARCHTVOR má už druhý ročník za sebou.