Sauvignon ako kráľ sveta

Kde bolo, tam bolo, bola raz jedna vinárska oblasť vo Francúzsku. Jej meno bolo Valle du Loire.

Kde bolo, tam bolo, bola raz jedna vinárska oblasť vo Francúzsku. Jej meno bolo Valle du Loire, ktoré sa odvodzovalo z názvu rieky Loira, najdôležitejšieho zdroja vody a jedla v tejto časti krajiny.
Domáci nazývali túto krajinu aj ako Záhrada Francúzska. Bolo to kvôli nespočetným zámkom a všade sa rozprestierajúcim vinohradom. Jednoznačným favoritom oblasti bola a doteraz stále je odroda Sauvignon Blanc a práve odtiaľto sa roztiahla do celého sveta. Už od neskorého stredoveku súperia medzi sebou dve podoblasti, v ktorých sa táto slávna odroda pestuje. Sú to oblasti Sancerre a Pouilly Fumé, dve najvýznamnejšie oblasti s plochou skoro 4000 ha. Vína tu zrejú zväčša v oceľových tankoch avšak niektoré vinárstva si stále potrpia na klasické vyzrievanie v sudoch.

porovnajte teraz rôzne vína odrody sauvignon z celého sveta
Paradoxne však odroda Sauvignon Blanc zažila svoju svetovú expanziu, nie v rodnom Francúzsku ale na opačnom konci sveta v krajine plnej mýtov a divokej prírody a to na Novom Zélande. Práve tu sa v 70-tich rokoch minulého storočia začalo s výrobou vín, ktoré boli svieže a ponúkali aromatiku ako nikde inde na svete. Je to kvôli podnebiu, ktoré má Nový Zéland ideálne na pestovanie bielych odrôd. Hlavne Sauvignonu prospievajú veľké teplotné rozdiely medzi nocou a dňom. A v neposlednom rade je to aj moderná výroba spoliehajúca sa na fermentáciu pri nízkych teplotách a šetrné odkalovanie rmutu. Väčšinu vín z tejto odrody pochádzajúce z tzv. Nového sveta, ľahko spoznáte po výraznej aróme žihľavy, čiernej bazy, čiernych ríbezlí a egrešoch.

Priekopníkom vo výrobe Sauvignonu blanc na južnom ostrove Nového Zélandu je sir George Fistonich, majiteľ vinárstva Villa Maria estate. Tento zanietený odborník vedie svoju pivnicu už viac ako 50 rokov a bol prvý, ktorý v roku 2001 nasadil na svoje vína šróbovací uzáver takzvaný Screw Cap. Urobil tak s presvedčením že jeho vína ostanú sviežejšie a s čistou aromatikou. Mal pravdu a dnes je v tejto krajine viac ako  90 % vinárov čo Screw cap používa na všetky svoje vína.

Porovnajte teraz rôzne vína odrody Sauvignon blanc, za zvýhodnené ceny. Môžu byť veselé ako sú Villa Maria, Errazuriz a Hardis, ale môžu byť aj drsné a nekompromisné ako Domaine Laporte, Reya a Torresella.
Balíčky rôznych Sauvignonov teraz za zvýhodnené ceny nájdete len na vino.sme.sk

Prevádzkovateľom internetového obchodu vino.sme.sk a zároveň predávajúcim je spoločnosť CORNER s. r. o.  Vino.sme.sk Vám ponúka viac ako 1000 druhov vynikajúcich vín z najvýznamnejších svetových, ale aj slovenských vinohradníckych oblastí. Starostlivý výber vín do našej ponuky zaručuje, že produkt ktorý si zvolíte je vždy výborným pomerom kvality a ceny a splní očakávania aj náročných milovníkov vína. Zásoby viac ako 150 000 fliaš vína v našom sklade nám umožňujú rýchlosť dodania a zároveň exkluzivitu tovaru. Okrem toho pri objednávke nad 50€ ako jediní na Slovensku ponúkame dopravu zadarmo. Pri objednávke nad 30€ platíte za dopravu len polovicu.

Arabská exotika: TOP hotely v Ománe

Omán láka relaxom na plážach, dobrodružstvom aj luxusom skvelých hotelov.

Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?

Pýtali sme sa ľudí z neziskového sektora.

Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste

​​​​​​​Kto má šancu pripraviť o kreslo „večného“ primátora Hanuščáka v Bardejove? Porazí ho Andrej Gmitter?

Polus Market – trh v srdci nákupného centra

Po čerstvú zeleninu, sladučký med, či lokálne pivo už nemusíte chodiť ďaleko. Stačí sa zastaviť v Polus Markete.