ZIPCeM bol účastníkom konferencie tretieho sektora

Na prvej tohtoročnej konferencii mimovládnych neziskových organizácií, ktorá sa konala 29. a 30. októbra v Bratislave, malo svoje zastúpenie aj Združenie Informačných a poradenských centier mladých.

Konferencia, ktorá sa konala pod záštitou Úradu splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti, sa niesla pod heslom Tretí sektor – obavy a očakávania. Obsahovou náplňou jej programu bolo zhodnotenie stavu občianskej spoločnosti z pohľadu dvaapolročného pôsobenia Filipa Vagača na čele  Úradu splnomocnenca, ktorý sa rozhodol opustiť tento post a odovzdať pomyselnú štafetu vedenie úradu iným, ale aj stanovenie budúcich cieľov.

Na konferencii sa zúčastnilo viac ako 160 zástupcov mimovládnych neziskových organizácií, reprezentujúcich takmer 130 mimovládnych organizácií. Štátny sektor na konferencii reprezentovali dvaja podpredsedovia vlády - minister vnútra Róbert Kaliňák, ktorý  je zároveň predsedom Rady vlády SR pre mimovládne neziskové organizácie a minister financií Peter Kažimír. Práve minister financií vyvolal v pléne polemiku svojou ponukou zástupcom tretieho sektora, pričom konštatoval, že vláda zmení v roku 2014 legislatívu v prospech mimovládnych neziskových organizácií možnosťou asignovania 2 % aj z daňových licencií, ktoré vláda zavádza do praxe, avšak ako protihodnotu očakáva spoluprácu od tretieho sektora v oblasti boja proti daňovým únikom.

V rámci hlavného programu konferencie vystúpili so svojimi príspevkami Filip Vagač, Splnomocnenec vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti, Marcel Zajac, podpredseda Rady vlády SR pre mimovládne neziskové organizácie, Ondrej Gallo z Rady mládeže Slovenska, Martin Bútora z Inštitútu pre verejné otázky a ďalší. Spoločným posolstvom všetkých príspevkov bolo potvrdenie postavenia organizácií tretieho sektora ako súčasti verejnej správy, ktoré poskytujú svoje služby obyvateľom, teda všetkým, ktorí tieto služby potrebujú a prejavia o ne záujem, preto odpolitizovanie tretieho sektora je nevyhnutné.

Účastníci konferencie boli následne rozdelení do pracovných skupín, v rámci ktorých jednak popísali problémy a nedostatky, ale i formulovali návrhy na riešenia  a to v oblasti financovania mimovládnych neziskových organizácií s možnosťou čerpania štrukturálnych fondov na komunitnej úrovni (CLLD), v oblasti participácie občanov na verejnom rozhodovaní, v oblasti zrovnoprávnenia verejných a neverejných poskytovateľov služieb obyvateľom, v oblasti zachovania 2%-tnej asignačnej dane či v oblasti zachovania dobrého zákona o slobodnom prístupe k informáciám.

Zástupcovia Združenia informačných a poradenských centier mladých v SR (ZIPCeM) boli v pracovnej skupine, zaoberajúcej sa problematikou vládou pripravovanej novely zákona č. 211/2001 o slobodnom prístupe k informáciám, ktorý je jedným z najdôležitejších zákonov garantujúcich občianske práva a kontrolu moci verejnosťou. Podrobnejšie informácie z výstupov a záverov tejto pracovnej skupiny nájdete na stránke www.zipcem.skwww.icm.sk.

Účastníci konferencie v jej závere vydali spoločné vyhlásenie, ktoré nájdete tu

Združenie Informačných a poradenských centier mladých v SR je reprezentant organizácií aktívne pôsobiacich v oblasti Informačno-poradenskej činnosti vystupujúcich pod spoločným názvom Informačné centrum mladých. Informačné centrum mladých je mládežnícka organizácia, ktorej cieľom je poskytovanie informačných a poradenských služieb pre mladých ľudí z rôznych oblastí ich záujmov a potrieb. Viac informácií na: www.icm.sk a www.facebook.com/icmmladym

Predstavenie projektu Ružomberok v pohybe

Čo znamená tento projekt? Z akého impulzu pramení myšlienka rozvoja bežeckého projektu Ružomberok v pohybe? Prečítaj si náš príbeh

OMV ponúkne svojim zákazníkom chute známeho šéfkuchára

Na čerpacích staniciach OMV si teraz môžete vychutnať kvalitné a zdravé novinky.

OMV ponúkne zákazníkom chute známeho šéfkuchára Braňa Križana

Na čerpacích staniciach OMV Slovensko pribudne občerstvenie vytvorené Braňom Križanom.

Dovolenka s deťmi v Egypte a tipy na overené hotely

S dieťaťom do Egypta? Na čo myslieť pred cestou a tipy na hotely pre rodiny.