Golf vo Švajčiarsku

Okrem turnaja Masters Omega, je švajčiarsky golf v médiách len veľmi zriedka. Prečo je v takej bohatej krajine ako Švajčiarsko veľmi ťažké budovať nové golfové ihriská?

Že vám spojenie golf a Švajčiarsko nejako nejde dokopy? Áno, je to tak. Okrem turnaja Masters Omega, je švajčiarsky golf v médiách skutočne dosť zriedka.

V každom prípade treba povedať, že Švajčiarsko má takmer 100 golfových klubov a asi 88.000 golfistov. Golfu sa teda venuje 1,1% obyvateľstva a toto číslo stále rastie. Takže na krajinu, ktorej 60% územia pokrývajú hory, to nie je vôbec zlé.

Čo však nerastie, je počet nových golfových ihrísk.

Výstavba nového golfového ihriska v tejto husto osídlenej a hornatej krajiny nie je ľahká úloha. Iste, aj Švajčiarsko zaznamenalo golfový  boom, hlavne v 80. a na začiatku 90. rokov. Ale od roku 2000 sa počet nových ihrísk znižoval a to až na úroveň, kedy je novopostavené golfové ihrisko považované takmer za zázrak.  Jeho rozvoj, plán a všetky administratívne procedúry s tým spojené rozhodne nie sú pre slabšie povahy. Obmedzenia a regulácie sú totiž veľmi prísne, hlavne čo sa týka pôdy a životného prostredia.

Ako všetci vieme, golf vyžaduje priestor. Pozemok určitej dĺžky a šírky s cieľom nielen umožniť hru ako takú, ale hlavne zachovať bezpečnosť ľudí.

Nájsť vo Švajčiarku celistvý pozemok na výstavbu 18 jamiek, alebo aj na výstavbu 9 jamiek je skutočne skoro nemožné. Pozemkov na výstavbu a rozvoj je vo Švajčiarsku málo, a keď odpočítate hory, jazerá, mestá a diaľnice, tak vám zostanú len územia, ktoré sú buď prírodné oblasti alebo pôda pre poľnohospodárske využitie. A keďže prírodné oblasti sú vzácne a chránené, v hre zostáva zvyčajne už len poľnohospodárska pôda.

Pravidlo 3/ 3

pokračovanie nájdete TU:

Viac článkov z oblasti výstavby a architektúry golfových ihrísk nájdete na www.golfonline.sk

Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie

Zážitok je dobrý, mal by to zažiť každý.

Slovenské ovocie a zelenina - máme ich v obchodoch dostatok?

Slovenskí farmári naplno využívajú skvelé vlastnosti našej pôdy. Vďaka tomu nájdeme na pultoch čerstvú domácu zeleninu a ovocie.

Kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch

Keš prestáva obchodníkom zarábať.

Autokamery Mio a navigace teď s 3letou záruční dobou

Tříletou garanci na autokamery a navigace Mio teď získají všichni, kteří si koupí jeden z produktů Mio do konce roku 2018