Piatok, 30. október, 2020 | Meniny má Simon, SimonaKrížovkyKrížovky

Golf vo Švajčiarsku

Okrem turnaja Masters Omega, je švajčiarsky golf v médiách len veľmi zriedka. Prečo je v takej bohatej krajine ako Švajčiarsko veľmi ťažké budovať nové golfové ihriská?

Že vám spojenie golf a Švajčiarsko nejako nejde dokopy? Áno, je to tak. Okrem turnaja Masters Omega, je švajčiarsky golf v médiách skutočne dosť zriedka.

V každom prípade treba povedať, že Švajčiarsko má takmer 100 golfových klubov a asi 88.000 golfistov. Golfu sa teda venuje 1,1% obyvateľstva a toto číslo stále rastie. Takže na krajinu, ktorej 60% územia pokrývajú hory, to nie je vôbec zlé.

Čo však nerastie, je počet nových golfových ihrísk.

Výstavba nového golfového ihriska v tejto husto osídlenej a hornatej krajiny nie je ľahká úloha. Iste, aj Švajčiarsko zaznamenalo golfový  boom, hlavne v 80. a na začiatku 90. rokov. Ale od roku 2000 sa počet nových ihrísk znižoval a to až na úroveň, kedy je novopostavené golfové ihrisko považované takmer za zázrak.  Jeho rozvoj, plán a všetky administratívne procedúry s tým spojené rozhodne nie sú pre slabšie povahy. Obmedzenia a regulácie sú totiž veľmi prísne, hlavne čo sa týka pôdy a životného prostredia.

Ako všetci vieme, golf vyžaduje priestor. Pozemok určitej dĺžky a šírky s cieľom nielen umožniť hru ako takú, ale hlavne zachovať bezpečnosť ľudí.

Nájsť vo Švajčiarku celistvý pozemok na výstavbu 18 jamiek, alebo aj na výstavbu 9 jamiek je skutočne skoro nemožné. Pozemkov na výstavbu a rozvoj je vo Švajčiarsku málo, a keď odpočítate hory, jazerá, mestá a diaľnice, tak vám zostanú len územia, ktoré sú buď prírodné oblasti alebo pôda pre poľnohospodárske využitie. A keďže prírodné oblasti sú vzácne a chránené, v hre zostáva zvyčajne už len poľnohospodárska pôda.

Pravidlo 3/ 3

pokračovanie nájdete TU:

Viac článkov z oblasti výstavby a architektúry golfových ihrísk nájdete na www.golfonline.sk

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Magazín SME Ženy už v predaji

Novembrové vydanie nájdete v stánkoch od 29. októbra 2020

SPS ukončí rok miliónovými investíciami

Takmer sedem miliónov eur predstavuje tohoročný kumulatívny objem investícií spoločnosti Slovak Parcel Service.

Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?

Fukár na lístie, s ktorým sa dá popadané lístie, ihličie, či pokosená tráva ľahko nafúkať na kompost, či pozbierať do vriec.