Piatok, 30. október, 2020 | Meniny má Simon, SimonaKrížovkyKrížovky

3 tipy ako vyberať bezpečnostné dvere

Nespoliehajme sa pri výbere vstupných dverí, len na označenie ”bezpečnostné”. Myslime na úlohu, ktorú majú tieto dvere splniť. Majú zostať neprekonané!

Na Slovensku dochádza každých 30 minút ku krádeži vlámaním do bytu, alebo rodinného domu. Pravidelne cez deň, či v noci, počas pracovného času, či cez víkendy, v zime, či v lete. Vo väčšine prípadov si zlodeji vyberajú cestu cez vchodové dvere, tadiaľ sa totiž s lupom najjednoduchšie aj uteká.

Pravdepodobnosť, že si zlodej vytipuje naše obydlie, nie je o nič nižšia, ako susedove, či ktorékoľvek Iné. Skúsenosti ukazujú, že v týchto prípadoch mylne vžité predstavy, stroskotávajú. ”Mne nemajú čo cenné ukradnúť”, či ”máme vnímavých susedov” či psa, upadajú do zapomenutia momentom návratu domov a zdeseným pohľadom na vypáčené dvere vlastného bytu či domu.

Predchádzanie tomuto je na každom z nás. Bezpečnostné dvere sa už stávajú samozrejmosťou. Ako šokujúco však pôsobia stále častejšie sa objavujúce správy o prekonaní aj niektorých bezpečnostných dverí ! ” Slovo ”Bezpečnostné” nie je legislatívou nijako upravené, ničím podmienené, inak povedané takýmto slovom sú označované aj výrobky , ktoré nijako negarantujú odolnosť voči vlámaniu.” – vysvetľuje Ing. Jozef Adame zo spoločnosti Adlo. Takže na názov ”bezpečnostné dvere” sa nemôžeme spoliehať, veď nakoniec na tom ani nezáleží. Rozhodujúce je, či mi v prípade pokusu, moje dvere zlodej prekoná, alebo neprekoná. Sú len tieto dve možnosti, veď to je ich účel a nie názov.

Ako ich však rozlíšiť ? Zorientovať sa v množstve certifikátov, či atestov býva laikovi niekedy zložité. Existuje však zopár jednoduchých rád, podľa čoho rozpoznáme bezpečnostné dvere, ktoré najbežnejšie používaným náradím zlodej nemá šancu prekonať.

dvere môžu byť buď lacné, alebo bezpečné.jpg

Prvou je cena. Zjednodušene povedané dvere môžu byť buď lacné, alebo bezpečné. Nikdy nie oboje naraz. Takže opatrne pristupujme k dverám s veľmi lákavou cenou, či  označovaným ako ”najlacnejšie” či ”najpredávanejšie”. Skutočne bezpečnostné prvky totiž niečo stoja, tu nič neušetríme.

Ďalším, je uzamykací bod do podlahy. Je to jediný bod, ktorý nám dvere istí nezávisle od zárubne, a to do najpevnejšej časti domu. Samozrejme tu je potrebné ukotvenie prechádzajúce cez všetky podlahové krytiny až priamo do betónu.

Tretí prvok ľahko zistíte pri uzamykaní dverí. Pokiaľ uzamknete plynule na jedno otočenie kľúčom, nie na dvakrát, je to známka kvalitného systému, kde vložka je stále spojená s uzamykaním. Tým ho blokuje v každej jeho polohe, takže znemožňuje zlodejovi odomknúť uzamykací systém jeho zatlačením.

Nespoliehajme sa, teda, pri výbere našich vstupných dverí, len na označenie ”bezpečnostné”. Myslime aj na úlohu, ktorú majú tieto dvere splniť, teda aby aj v prípade, keď si zlodej vyberie náš byt za svoj cieľ, dvere zostali neprekonané.  Len tak ochránili všetko to, čo sa za nimi nachádza.

uzamknutie na jedno otočenie kľúča.jpg

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Magazín SME Ženy už v predaji

Novembrové vydanie nájdete v stánkoch od 29. októbra 2020

SPS ukončí rok miliónovými investíciami

Takmer sedem miliónov eur predstavuje tohoročný kumulatívny objem investícií spoločnosti Slovak Parcel Service.

Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?

Fukár na lístie, s ktorým sa dá popadané lístie, ihličie, či pokosená tráva ľahko nafúkať na kompost, či pozbierať do vriec.