Neprišli sme rýchlo zbohatnúť

Firma s medzinárodnou pôsobnosťou neprišla do Prešova kradnúť, ale zaviesť európsky štandard služieb v parkovaní.

Spoločnosť Vinci Park Slovakia neprišla do Prešova rýchlo zbohatnúť, ale zaviesť európsky štandard služieb v parkovaní. Do mesta prišla potom, čo vyhrala verejnú súťaž vypísanú mestom, ktoré od januára 2008 nemalo možnosť legálne spoplatniť parkovanie. Táto situácia vznikla prijatím novej legislatívy už skôr a aj preto mesto vypísalo súťaž na riešenie parkovania v centrálnej mestskej zóne.

Okrem toho, že spoločnosť za 5 rokov pôsobenia v meste utŕžila viac ako 867 tisíc eur, do mesta pritieklo aj viac ako 145 tisíc eur z týchto ich tržieb. Vinci Park investoval do parkovania viac ako 10 mil. korún, teda približne 325 tisíc eur. Táto investícia sa po skončení zmluvy stala majetkom mesta. Nehovoriac o tom, že spoločnosť investovala ďalšie tisíce eur do služieb pre občanov ako platenie parkovania prostredníctvom SMS či najnovší smartparking. Okrem toho aj údržba parkovacích miest si vyžaduje úsilie a financie. Taktiež mzdy či prenájom priestorov alebo aj auto mestskej polície, ktoré kontroluje rešpektovanosť platenia parkovného. Na to, aby niečo fungovalo je potrebné nielen investovať, ale aj udržiavať a prevádzkovať. „Mesto nemá s parkovaním žiadne náklady. Mnohí si však myslia, že ani žiadne náklady nie sú… My však musíme zabezpečiť, aby fungovala kancelária, kde je možné získať informácie, zakúpiť si karty na dlhodobé parkovanie aj zľavnené pre obyvateľov… Zabezpečujeme chod automatov, dopĺňanie nového značenia (značky, čiary), čistenie v priebehu roka, ale hlavne na jeseň, v zime a po zime. Mesto nemusí zamestnávať žiadneho človeka, ktorý by sa zaoberal parkovaním a parkoviskami,“ hovorí konateľ spoločnosti Vinci Park Slovakia Mário Grega.

V štandardnom podnikaní je každému jasné, že rozdiel medzi tržbami a jednou nákladovou položkou, ako je napríklad platba mestu, netvorí zisk spoločnosti. Len niektorým poslancom to ešte stále nie je jasné a spoločnosť s vysokým kreditom doma i v zahraničí démonizujú a využívajú ako lacnú politickú reklamu.

Vinci Park je však medzinárodná spoločnosť s dlhodobými skúsenosťami v oblasti parkovania a ich marža je kalkulovaná tak ako v iných krajinách. Tam kde pôsobia, sú známi tým, že fungujú na princípe dlhodobej spolupráce a nie rýchleho zárobku.

V neposlednom rade treba spomenúť, že spoločnosť chce v Prešove pôsobiť aj naďalej a investovať napríklad do budovania parkovísk na sídliskách. O tom či sa tak stane však rozhodnú poslanci alebo súťaž.

www.vincipark.sk

Move in immediately, if you feel like it

Living close to the centre of Bratislava has many advantages.

Predaj poistenia motorových vozidiel cez web rastie a bude rásť

Myslí si to Peter Gál, zakladateľ stránky poistnamyska.sk, ktorý má vyše 20-ročné skúsenosti v poisťovníctve.

Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur

Ako tomu predísť?

Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre

Ak ide o turizmus, môžeme sa od Maďarska učiť.