Máte silne zhutnenú pôdu, ktorá neabsorbuje vodu?

Nadmerná vlhkosť trávnika po daždi je nočnou morou každého prevádzkovateľa ihriska - či už futbalového alebo golfového. Riešením je aerifikácia s novými, hrubými hrotmi kónického tvaru Rocket Tines.

Na zmiernenie problému zhutnenej pôdy, ktorá neabsorbuje vodu je ideálna aerifikácia  s použitím  nových hrubých hrotov kónického tvaru tzv. Rocket tines (s priemerom  60mm a dĺžkou 150mm), inštalovanými na Verti-Drain  7626.

Celý minulý rok bojoval holandský Kagerzoom Golf Course s nadmernou vlhkosťou po každom daždi. Problém bol natoľko vážny, že sa manažment klubu rozhodol situáciu riešiť komplexne, na fervejách aj na rafoch - čo predstavovalo plochu 6,7ha.

Problém je zapríčinený nadmernou tvorbou plsti v hornej vrstve pôdneho profilu fervejí.  Ihrisko má 20 rokov, každý rok aplikujú  350 m3 piesku (200 m3 v máji a 150 m3 v septembri).  Ale pohyb pôdnych organizmov, ako sú dážďovky prináša do hornej vrstvy íl a v kombinácii so zvyškami  pokosenej trávy, ktoré zostávajú na povrchu a nie sú zbierané,  sa vytvára veľké množstvo plsti . A jeseň roku 2012, ktorá bola veľmi bohatá na zrážky, priniesla skutočne závažné problémy.  Použitie klasických hrotov s priemerom 24mm nie je v tomto prípade postačujúce.

Ako bola vykonaná operácia?

Gerard Schoenaker: Najskôr sme ferveje a rafy pokosili na skutočne nízku výšku. Potom sme naviezli 15-20mm vrstvu piesku a urobili aerifikačné otvory s Rocket tines do hĺbky 150mm. Keďže je tvar hrotu kónický (vo vrchnej časti má priemer 60mm), suchý piesok automaticky zapadol do otvorov.  Použili sme piesok M3D s frakciou 2,6-2,9mm, čiže hrubý piesok vhodný na hutné ílovité pôdy. Potom sme použili zaťahovacie siete na zapracovanie čo najväčšieho množstva materiálu – až po vrchnú časť kónických otvorov.

Následne sme použili Verti Drain s klasickými 24mm hrotmi do hĺbky 35mm. Touto operáciou sa štruktúra veľkých otvorov narušila, čiže neskôr na povrchu neboli viditeľné. Nasledovalo opätovné použitie zaťahovacej siete a valca. Nakoniec boli takto zrenovované plochy opätovne dosiate.

Celý proces trval štyri dni, v piatok popoludní sme boli hotoví... pokračovanie článku nájdete TU:

Sortiment strojov na údržbu profesionálnych trávnikov nájdete na www.engo.sk

Odborné články o greenkeepingu, výžive trávnika, chorobách trávnika, zavlažovacích systémoch atď nájdete na www.golfonline.sk

Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania

S každým realizovaným projektom sa zvyšuje povedomie ľudí o firme

Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch

Ako hodnotí profesionálka hotely, služby a aktivity v dovolenkovom raji?

Sieť prevádzok STOP SHOP obchodov má už 80 pobočiek

Spoločnosť IMMOFINANZ rozširuje svoju značku STOP SHOP pre retailové parky, kúpila osem parkov v Slovinsku, Srbsku a Chorvátsku.

Rozdiel medzi Dič a Ič dph

Dnes sa pozrieme na rozdiel medzi DIČ A IČ DPH.