Pondelok, 26. október, 2020 | Meniny má DemeterKrížovkyKrížovky

Katarína na blate, Vianoce na ľade

Už tento pondelok 25.11. má meniny Katarína. Potešte svoju Katarínu, Katušku, Katku krásnou kyticou ruží.

Už tento pondelok 25.11. má meniny Katarína. Potešte svoju Katarínu, Katušku, Katku krásnou kyticou ruží alebo inou kyticou z našej ponuky. Takisto nás môžete navštíviť v našich kvetinárstvach v Bratislave alebo Žiline.

Pranostiku, s ktorou sa spája svätá Katarína, pozná takmer každé dieťa na Slovensku. A každý rok sme v očakávaní, či sa táto pranostika „Katarína na blate, Vianoce na ľade“ vyplní alebo naopak.

Tento deň má ale oveľa viac významov. Je to medzník, ktorý ukončuje čas zábav a radovánok, pretože prichádza to krásne zimné a predvianočné obdobie adventu. Príchodom Kataríny začalo obdobie takzvaného zimného obdobia. Kedysi pastieri prestali pásť dobytok, ukončili každý zber a oslavy a začali vzdávať vďaku za celoročne nazbieranú úrodu. Za zdravé zvieratá, za všetko, čo nám dala príroda počas celého roka, ako napríklad obilie na múku a chlebík, kukuricu..., všetko to, čo si ľudia kedysi vypestovali a veľmi vážili. Pretože všetko to, čo nadobudli počas celého roka, im vďačne pomohlo prežívať zimné obdobie.

O tom hovoria tieto pranostiky: „Katarína peklo zamyká, nebo odomyká.“, „Katarína vešia husle do komína“.

Ľudia ale vôbec o nič neprišli, pretože týmto dňom sa oficiálne začali a začínajú zimné zvyky. Nedeľa po Kataríne je prvou adventnou nedeľou. Máme štyri adventné nedele, ktoré sú zavŕšené Štedrým dňom. Advent je čas sviatočný, je to čas očakávania a tešenia sa na príchod nášho spasiteľa Ježiška. Ľudia, aby boli chránení pred zlými strigami, jedli na Katarínu cesnak a potierali ním vchodové dvere do tvaru kríža. Ďalšia zvyklosť hovorí, že najlepšia je tá kyslá kapusta, ktorá sa do sudu natlačí na Katarínu. Takže nechajme sa prekvapiť, aké počasie nám vyjde na Katarínu a či sa vyplní „Katarína na blate, Vianoce na ľade“

Pár pranostík:

1. Katarína šumné meno má, lenže chladné veno;
  2. Sneh na Katarínu predpovedá veľké obilie;
  3. Na svätú Katarínu, zalezieme pod perinu;
  4. Aký je deň Kataríny, taký je január, aký je deň po Kataríne, taký má byť február.

Prevádzkovateľom služby kvety.sme.sk je spoločnosť Greenhouse Group, s.r.o., mladá, kreatívna spoločnosť, ktorá sprostredkováva krásu rastlín a prezentuje umenie práce s kvetinami. Dôraz kladieme na prácu a činnosti spojené s kvetinami, a našim klientom prinášame kvalitný tovar, ktorým môžu urobiť radosť svojim blízkym či podarovať kúsok luxusu svojim obchodným partnerom. Všetky naše služby sú podčiarknuté vysokou profesionalitou a radosťou z práce, ktorú robíme.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie

Vzdelávanie je rozdelené na dve časti, a to samoštúdium a webináre.

Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia

Digitisation is bringing new opportunities to Slovakia, but is the country ready for these changes?

ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi

Rodinná firma ZAMIO v súčasnosti patrí na Slovensku k najväčším pestovateľom kráľovnej antioxidantov - arónie čiernoplodej.