Katarína na blate, Vianoce na ľade

Už tento pondelok 25.11. má meniny Katarína. Potešte svoju Katarínu, Katušku, Katku krásnou kyticou ruží.

Už tento pondelok 25.11. má meniny Katarína. Potešte svoju Katarínu, Katušku, Katku krásnou kyticou ruží alebo inou kyticou z našej ponuky. Takisto nás môžete navštíviť v našich kvetinárstvach v Bratislave alebo Žiline.

Pranostiku, s ktorou sa spája svätá Katarína, pozná takmer každé dieťa na Slovensku. A každý rok sme v očakávaní, či sa táto pranostika „Katarína na blate, Vianoce na ľade“ vyplní alebo naopak.

Tento deň má ale oveľa viac významov. Je to medzník, ktorý ukončuje čas zábav a radovánok, pretože prichádza to krásne zimné a predvianočné obdobie adventu. Príchodom Kataríny začalo obdobie takzvaného zimného obdobia. Kedysi pastieri prestali pásť dobytok, ukončili každý zber a oslavy a začali vzdávať vďaku za celoročne nazbieranú úrodu. Za zdravé zvieratá, za všetko, čo nám dala príroda počas celého roka, ako napríklad obilie na múku a chlebík, kukuricu..., všetko to, čo si ľudia kedysi vypestovali a veľmi vážili. Pretože všetko to, čo nadobudli počas celého roka, im vďačne pomohlo prežívať zimné obdobie.

O tom hovoria tieto pranostiky: „Katarína peklo zamyká, nebo odomyká.“, „Katarína vešia husle do komína“.

Ľudia ale vôbec o nič neprišli, pretože týmto dňom sa oficiálne začali a začínajú zimné zvyky. Nedeľa po Kataríne je prvou adventnou nedeľou. Máme štyri adventné nedele, ktoré sú zavŕšené Štedrým dňom. Advent je čas sviatočný, je to čas očakávania a tešenia sa na príchod nášho spasiteľa Ježiška. Ľudia, aby boli chránení pred zlými strigami, jedli na Katarínu cesnak a potierali ním vchodové dvere do tvaru kríža. Ďalšia zvyklosť hovorí, že najlepšia je tá kyslá kapusta, ktorá sa do sudu natlačí na Katarínu. Takže nechajme sa prekvapiť, aké počasie nám vyjde na Katarínu a či sa vyplní „Katarína na blate, Vianoce na ľade“

Pár pranostík:

1. Katarína šumné meno má, lenže chladné veno;
  2. Sneh na Katarínu predpovedá veľké obilie;
  3. Na svätú Katarínu, zalezieme pod perinu;
  4. Aký je deň Kataríny, taký je január, aký je deň po Kataríne, taký má byť február.

Prevádzkovateľom služby kvety.sme.sk je spoločnosť Greenhouse Group, s.r.o., mladá, kreatívna spoločnosť, ktorá sprostredkováva krásu rastlín a prezentuje umenie práce s kvetinami. Dôraz kladieme na prácu a činnosti spojené s kvetinami, a našim klientom prinášame kvalitný tovar, ktorým môžu urobiť radosť svojim blízkym či podarovať kúsok luxusu svojim obchodným partnerom. Všetky naše služby sú podčiarknuté vysokou profesionalitou a radosťou z práce, ktorú robíme.

Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou

Spoznajte kráľovské mestá a neobjavený vidiek Maroka s pôsobivou atmosférou.

MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu

Spoločnosti MiddleCap Equity Partners, a.s. a Mayfair Assets Ltd. oficiálne zmluvne uzatvorili 10 mesiacov trvajúci proces fúzie.

Súboj olympionikov na Malom Dunaji

Slovenský vodný slalomár Matej Beňuš a úspešní zjazdoví lyžiari Adam Žampa a Andreas Žampa si zmerali svoje sily na malom Dunaji.

5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu

Pripravujete rekonštrukciu bytu? Využite ľahké priečky, ušetríte čas a vyhnete sa prachu i hluku. Poradíme vám, podľa čoho vyberať.