Organizåcia Magna bojuje proti HIV/AIDS už desať rokov

Zajtra, 1.12. si pripomenieme Medzinárodný deň boja AIDS. Cieľom je zvyšovanie povedomia, boj proti predsudkom a zlepšovanie vzdelávania o tejto pandemickej chorobe spôsobovanej vírusom HIV.

Viac ako 2 milióny dospievajúcich, medzi 10. a 19. rokom života, žije s vírusom HIV. Veľkému množstvu z nich nie je poskytovaná adekvátna liečba a starostlivosť, čím by sa zabránilo jej ďalšiemu šíreniu. Okrem toho ďalšie milióny adolescentov sú vystavené riziku nákazy. Svetová zdravotnícka organizácia pre rok 2013 vydala odporúčanie riešiť tieto potreby dospievajúcich a to nie len tých, ktorý už s touto chorobou žijú ale aj tých, ktorí sú ňou ohrozovaní.

Celkovo vo svete žije 35,3 milióna ľudí infikovaných vírusom HIV, pričom si táto choroba vyžiadala už 36 miliónov životov. 9,7 miliónu ľudí, z toho 640 000 deťom, bola v roku 2012 v rozvojových krajinách zabezpečená antiretrovirálna liečba. Toto číslo sa podarilo zvýšiť behom jedného roku o 20%.

Magna Deti v núdzi (MAGNA) sa zameriava na liečbu a zdravotnú starostlivosť detí s HIV/AIDS už od roku 2003. “Zabezpečujeme dostupnosť antiretrovirálnej (ARV) liečby, laboratórne testovanie, zdravotnú starostlivosť, poradenstvo, prevenciu, starostlivosť o siroty, vzdelávanie a pravidelné návštevy v domácnostiach našich pacientov žijúcich s vírusom HIV.” hovorí Denisa Augustínová, operačná riaditeľka Magna Deti v núdzi.

“Prostredníctvom programu (PMTCT) sa MAGNA sústredí na minimalizáciu rizika prenosu vírusu HIV z matky na dieťa. V rámci tohto program MAGNA dlhodobo vykazuje 96% úspešnosť, čo v praxi znamená, že aj HIV pozitívnej matke sa môže narodiť zdravé dieťa.” dodáva Denisa Augustínová. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sa počet tehotných matiek, ktorým bola v rozvojových krajinách poskytnutá PMTCT liečba zvýšil v porovnaní s rokom 2011 o 14% (62%|48%).

Magna Deti v núdzi HIV/AIDS projekty v posledných rokoch prevádzkovala v Kambodži, Vietname, Keni, DR Kongo, Haiti a Nikarague. Len v roku 2012 MAGNA v týchto programoch otestovala 12 503 ľudí, zaregistroval a liečila 2 445 pacientov a 47 HIV pozitívnym sirotám zabezpečila komplexnú starostlivosť.

AKO MÔŽETE POMÔCŤ:

Pomáhať spolu s MAGNOU a stať sa Magna Záchrancom pre deti v núdzi môžete aj Vy! Registráciou na našich stránkach www.magna.sk alebo zaslaním príspevku priamo na náš účet:
MAGNA DETI V NÚDZI, občianske združenie
1331793900/1111 UniCredit Bank Slovakia a.s.

MAGNA DETI V NÚDZI: V roku 2001 iniciovali Martin Bandžák a Denisa Augustínová vznik humanitárnej organizácie Magna Deti v núdzi. Táto slovenská humanitárna organizácia už 12 rokov pomáha ľuďom v krízových oblastiach sveta, realizuje  humanitárne a rozvojové projekty zamerané na pomoc ľuďom v núdzi, spôsobené chudobou, chorobami, vojnou alebo ekologickou devastáciou. Magna Deti v núdzi pôsobí na troch kontinentoch sveta a má v súčasnosti zriadené svoje stále misie v Kambodži, DR Kongo, Južnom Sudáne, Haiti, Mjanmarsku, Vietname a Nikarague. V minulosti MAGNA pôsobila v tsunami zničených oblastiach v Indii. V MAGNA humanitárnych a rozvojových projektoch priamo v teréne pracuje vyše 300 pracovníkov.

Superbaktéria zatvorila časť nemocnice, lieky na ňu nie sú

Len 300 km od Slovenska skončila v nemocnici pacientka so superbaktériou, voči ktorej nefungujú žiadne antibiotiká.

Tip na výlet: Romantický zámoček a červené víno v Maďarsku

Červené víno chutí najlepšie v 200-ročnej pivnici priamo z rúk vinára.

Ako dobre poznáte tieto svetové ikonické značky?

Sú známe a predsa skrývajú tajomstvá

Slovákom na účtoch leží 17 miliárd. Ako ich zhodnotiť?

Investovať sa dá aj bez strachu.