Topdressing & pieskovanie trávnika

Aplikácia sypkého materiálu na báze piesku s účelom zlepšiť hrateľnosť povrchu sa používa už asi 150 rokov.Aké sú najúčinnejšie metódy tejto údržbovej operácie?

Ako sa to robilo v minulosti?

Aplikácia sypkého materiálu na báze piesku s účelom zlepšiť hrateľnosť povrchu sa používa už asi 150 rokov. Bolo to už nevyhnutnou súčasťou programu Old Tom Morrisa, najprv v Prestwicku neskôr aj v St. Andrews v polovici 19. storočia.
Takisto valcovanie greenov bolo hlavnou činnosťou najstaršieho greenkeepingu. Je úsmevné, že sa vrátilo po 100 rokoch absencie, keď sa zistilo, že dlhodobé valcovanie ťažkými valcami prispieva ku kompaktnosti greenov.

Výzvy súčasnosti

Zavedenie rotačných strojov na topdressing umožnilo vykonávať túto operáciu s menším množstvom materiálu a častejšie.  Ide  veľmi rýchlu operáciu, ktorá sa môže vykonať aj tesne pred hrou. Topdressingový materiál rýchlo mizne v otvoroch a hráči si to často ani nevšimnú. Je to efektívny a obľúbený spôsob ako udržať množstvo organickej hmoty v pôde pod kontrolou, postačujúca frekvencia sa ustálila na 7 - 14 dňoch.

Je tu však stále jedna záležitosť, ktorá je výzvou už niekoľko rokov - ako naplniť diery pieskom tak aby nevznikol nerovnomerný a nerovný povrch.

Nechať otvory prázdne?

Nechanie prázdnych dier tiež nie je ideálne. Je to ako premárnená príležitosť riešenia nadmernej tvorby plsti, pretože otvory sa opäť rýchlo prirodzene zavrú.  Niekedy sa ale stať, že aj keď sa otvory zdajú byť vyplnené pieskom,  po odobratí vzorky sa zistí, že je to iba akési premostenie stien dier, pričom mokrý piesok zostal na povrchu a otvor pod ním zostal prázdny.  Stáva sa to hlavne pred sezónou a po sezóne, keď je povrch vlhký a teploty nízke.

Dostupné možnosti zapracovania materiálu do povrchu

Zapracovanie malého množstva materiálu alebo rozprášenie ľahkého piesku na trávnik  môže byť pomerne jednoduchá záležitosť ak sa použijú rýchle a efektívne metódy. Ide o malé množstvá materiálu, aj keď  niektorí argumentujú, že časť materiálu padne za obeť pri prvých dvoch koseniach.

Pieskovanie po aerifikácii dutými hrotmi – to je iná záležitosť. Obvyklá hustota otvorov 5x5cm, 1,3 cm priemeru s hĺbkou 10cm, vyžaduje približne 3 tony materiálu na ošetrenie všetkých priemerne veľkých greenov ihriska. V suchých a teplých oblastiach to možno nie je až taký problém, ale v našej chladnejšej klíme je to ťažké – najmä v prípade, ak je piesok mokrý, alebo len vlhký.
Nákup  drahého dobre vysušeného piesku je len jedna stránka veci - musíme mať aj úplne suchý povrch – a to je v niektorých regiónoch skoro nemožné.

Aké majú teda manažéri možnosti?

Zaťahovacie siete,  resp.rohože

Jedná sa o rýchle a pomerne efektívne riešenie, rohože môžu byť ťahané rozličnými mechanizmami.  Nie je to síce vhodné pre prácu s väčšími objemami materiálu, ale je to ideálne pre ľahké rozprašovanie. Bežne používaný spôsob desiatky rokov.

Zapracovávacie kefy

S kefami môžeme dosiahnuť podobné výsledky ako s rohožami. Kefa ťahaná traktorom môže síce na povrch vyvinúť väčší tlak, ale dosiahnuté výsledky tiež majú svoje limity.
Kefy sú užitočné v prípade, že chcem trávnik predtým ako budem kosiť "narovnať". Na trhu je v ponuke množstvo typov od rôznych výrobcov , napr. Sisis "Zig - Zag " kefa alebo Greentek „Multi-brush“, ktorý okrem zapracovávania piesku zvládne aj zber rosy či odrezkov.

Pokračovanie článku nájdete TU:

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Renovácie greenov - aj malé zmeny môžu priniesť veľké efekty

Ideálne riešenie pre regeneráciu greenov

Aerifikácia - alebo nechajte pôdu dýchať

Aerifikácia a topdressing športových ihrísk - stratégie

Stroje na aerifikáciu

Plsť v trávniku - riešenie problému, stroje na odstránenie plsti

GRADEN -  piesková injektáž trávnika

Potrebujete pomôcť s údržbou trávnika? konktaktujte nás!

Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou

Spoznajte kráľovské mestá a neobjavený vidiek Maroka s pôsobivou atmosférou.

MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu

Spoločnosti MiddleCap Equity Partners, a.s. a Mayfair Assets Ltd. oficiálne zmluvne uzatvorili 10 mesiacov trvajúci proces fúzie.

Súboj olympionikov na Malom Dunaji

Slovenský vodný slalomár Matej Beňuš a úspešní zjazdoví lyžiari Adam Žampa a Andreas Žampa si zmerali svoje sily na malom Dunaji.

5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu

Pripravujete rekonštrukciu bytu? Využite ľahké priečky, ušetríte čas a vyhnete sa prachu i hluku. Poradíme vám, podľa čoho vyberať.