Svojpomocné úpravy na golfovom ihrisku - tzv. in-house projekty

Neodhryznite si pod vidinou úspor pár eur väčšie sústo než dokážete zjesť. Dôležitý je zdravý úsudok.

Všetko má svoj vývoj a životný cyklus. Ako plynie čas, menia aj golfové ihriská. Je treba  zregenerovať trávnik, zlepšiť hrateľnosť povrchu alebo jednoducho niečo zmodernizovať. Rekonštrukciám sa jednoducho nevyhneme.

Budovy, technické zázemie, zavlažovacie systémy, mosty či cestičky nevydržia naveky a treba ich zrenovovať, zrekonštruovať alebo rovno vymeniť. Rovnako ako dom potrebuje novú fasádu, strechu či schodisko, aj golfové ihrisko vyžaduje pravidelné renovácie.

Práce a projekty urobené svojpomocne prirodzene môžu priniesť úspory. Ak niečo zvládnu urobiť interní zamestnanci, bude to určite lacnejšie ako keby sa najala externá firma. Pre manažérov je to obvykle prvá voľba keďže rozpočty sú často obmedzené. Svojpomocne sa často riešia najmä remodelácie terénu menšieho rozsahu, modernizácie závlahového systému alebo zlepšenie drenáží. Pre zamestnancov to môže byť aj príjemná zmena, kedy prerušia stereotyp a vykonávajú iný typ prác než obvykle.

Treba si však uvedomiť, že svojpomocné projekty môžu naraziť na úskalia. Manažér by si mal uvedomovať všetky komplikácie, ktoré môžu nastať a mal by byť na ne pripravený.

Veľkosť projektu a rozsah prác

Po prvé, je dôležité vziať do úvahy veľkosť projektu a rozsah prác. Musíme mať stále na mysli, že primárnou zodpovednosťou zamestnancov ihriska je udržiavať golfové ihrisko v požadovanom štandarde.  Tráva, buriny, stromy a ostatná vegetácia rastie stále a najmä počas leta - kedy býva naplánovaných väčšina renovačných projektov.

Každá operácia nutná v rámci údržby ihriska vyžaduje svoj čas a mnoho z nich je treba vykonávať každý deň. Kosenie, odstraňovanie burín, úprava okrajov, údržba bunkerov, terénne úpravy, údržba cestičiek... to všetko znamená množstvo práce  a personál väčšiny golfových ihrísk je plne vyťažený.

Takže logicky, keď pribudne práca, nejaká iná sa musí vypustiť. A väčšinou to znamená, že sa pôvodná práca buď nerobí tak kvalitne, robí sa menej často alebo sa na danú prechodnú dobu dokonca úplne eliminuje.

Aj relatívne malá renovácia alebo malá úprava ihriska je náročná na čas. Ak si manažment naplánuje príliš mnoho iných aktivít, resp. projektov, ľahko sa môže stať, že zanedbá rutinnú údržbu, lebo na ňu jednoducho nebude toľko času. Kvalitu ihriska a štandardy, na ktoré sú hráči zvyknutí, tak nebude možné udržať. Mohlo by sa zdať, že v tom prípade  stačí, ak hráčov, resp.  členov upozorníme na plánované projekty a budeme očakávať, že na istý čas zľavia zo svojich nárokov. Toto je však nereálne.

Preveriť dostatok interných zdrojov

Správny spôsob ako sa k tomuto problému postaviť je preveriť si a vypočítať, či budeme mať dostatok personálu, príp. koľko nám bude chýbať. A potom najmeme brigádnikov buď na jednoduchšie renovačné práce spojené s projektom, alebo na rutinné práce spojené s údržbou ihriska. S jednoduchšími úkonmi ako sú kosenie či údržba bunkerov nebude problém, ale na odbornejšie úkony ako aerifikácia, vertikutácia či topdressing treba dať pozor. Tie nesmieme podceniť a nechať ich vykonávať neodborne, nesmieme ich „obetovať“ kvôli svojpomocnej renovácii ihriska. Sú príliš dôležité a na kvalitu trávnika a hrateľnosť povrchu môžu mať vplyv po niekoľko rokov.

Pokračovanie článku nájdete TU:

Ďalšie články z oblasti architektúry, manažmentu a greenkeepingu nájdete na www.golfonline.sk

Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať

Strávte hlavné sviatky roka netradične - namiesto zimy si oddýchnite v exotike.

Stavebná fakulta hostila medzinárodnú konferenciu CSASC

V dňoch 11. a ž 14. septembra sa na Stavebnej fakulte STU v Bratislave uskutočnila piata medzinárodná konferencia CSASC 2018

Cestárske kariérne dni 2018 na SvF

Takmer 30 stredoškolákov sa zúčastnilo Cestárskych kariérnych dní na pôde Stavebnej fakulty STU v Bratislave.

Najužitočnejšia appka

Uľahčí život všetkým rodičom i zábudlivcom