Môže dress-code pripraviť golfový klub o členov?

Pravidlá ako sa na golfového ihrisko obliekať, tzv.Dress-code, je v golfe veľmi často diskutovanou otázkou. Môže však byť príčinou znížených tržieb?

Spomínate si na deň, keď bol Barack Obama po prvýkrát zvolený za amerického prezidenta? Písal sa November 2008. V ten deň bola táto správa správou číslo 1 vo všetkých médiách na svete. Dopyt po informáciách súvisiacich s americkými prezidentskými voľbami bol obrovský.

Aj napriek tomuto obrovskému záujmu médií to však bola v ten daný deň na internetových stránkach BBC  až druhá najčítanejšia správa.

Správou číslo jedna bola iná novinka. Nemenej dôležitá informácia, že tradičný  Frinton Golf Club v Essexe so 113 ročnou históriou, zmenil pravidlá týkajúce sa oblečenia svojich členov. Napríklad hráči už nemuseli nosiť podkolienky, ak mali na sebe krátke nohavice.

Tento krok, ku ktorému sa pristúpilo kvôli sťažnostiam z radov mladších hráčov,  rozdelil 600 členný golfový klub na dva tábory. Nie všetci s touto zmenou súhlasili a časť členov trvala na tom, aby ostatné aspekty dress-code boli aj naďalej vyžadované a dodržiavané.

Vráťme sa ale k príbehu Frinton Golf Club. Prečo v takej veľkej miere zaujal čitateľov?

Preto, lebo milióny hráčov čakali na deň, kedy budú môcť vystaviť na ihrisku na obdiv svoje nohy? Alebo preto, že v mnohých ľuďoch takéto nelogické pravidlá v mene tradičných hodnôt vzbudzujú rozpaky prípadne až pobavenie?

Na svetovo najčítanejšom spravodajskom portáli Mail Online je takmer každý mesiac uverejnený príbeh, ktorý spochybňuje pravidlá dress-code. V marci 2012 uviedol, že „väčšinu amatérskych hráčov by vykázali z lokálneho ihriska ak by  tam dorazili v tričku a športových kapsáčových  šortkách“. Článok bol uverejnený spolu s fotkami Davida Beckhama, hrajúceho golf  na ihrisku v Los Angeles, samozrejme  v tričku a šortkách (nájdete TU)

To, čo sa dá považovať na týchto príbehoch za devastačné, je to, že sú oveľa viac čítané ako správy o vynikajúcej práci a úspechoch golfových klubov, napr. v oblasti životného prostredia, podpory miestnych komunít, juniorov atď.

Posilňujú tak negatívny  obraz o golfových kluboch, ktoré nezmyselne obmedzujú nových hráčov aj napriek tomu, že budúcnosť golfu je závislá práve na nich.

Colin Montgomerie nedávno vyhlásil, že golf má stále nádych elitárstva a všetky bariéry by bolo potrebné odstrániť.  Mike O'Connell, manažér Hoebridge Golf Club, dodal, že dress-code funguje ako prekážka pre vstup nových hráčov.

To môže znamenať katastrofu  hlavne v situácii, kedy mnoho golfových klubov prežíva a funguje na vyrovnanom rozpočte s nulovým ziskom a ďalšie dokonca hospodária so stratou.  Faktom, na ktorý nesmieme zabúdať, je ten, že aj napriek všetkej snahe a dobre odvedenej práci Golf Foundation a England Golf Partnership  v posledných rokoch, má takmer 3000 golfových klubov vo Veľkej Británii a Írsku o 228.000 menej členov, než tomu bolo pred 6 rokmi.

Skutočne by pomohlo zrušenie dress-code pravidiel zlepšiť finančnú situáciu golfového klubu?

V Škandinávii (ktorá má len málo klubov, ktoré striktne vyžadujú dodržiavanie dress-code)  je oveľa vyššia miera golfovej participácie ako v UK  ( vo Švédsku a na Islande počet golfistov presahuje 5% celkovej populácie)  A mnoho golfových klubov vo Veľkej Británii, ktoré uvoľnili dress-code pravidlá, zaznamenali nárast počtu hráčov.

ČÍTAJTE ĎALEJ TU:

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Aké sú výsledky prieskumu KPMG - Golf Participation in Europe 2013?

Golf by mal byť zábava

Viac článkov o manažmente golfových ihrísk nájdete na www.golfonline.sk

Attracting talent – Why Millennials are choosing to join Johnson

Millennials are the largest pool of potential employees, and the most attractive because of their high education level.

Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?

Známy šéfkuchár Vojto Artz prezradil, čo bude hýbať svetom gastronómie v roku 2018.

Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!

Nový projekt na Furči nerobí kompromisy medzi dostupnosťou a pokojným bývaním.

Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku

Miesto nerušeného oddychu, športového vyžitia a adrenalínových zážitkov. Aj také sú Tatry.