Sobota, 16. január, 2021 | Meniny má KristínaKrížovkyKrížovky

Lucia – Kráľovná zimy

Už tento piatok 13.12. má meniny Lucia. Potešte Luciu krásnou kyticou ruží alebo inou kyticou z našej ponuky.

Už tento piatok 13.12. má meniny Lucia. Potešte Luciu krásnou kyticou ruží alebo inou kyticou z našej ponuky. Takisto nás môžete navštíviť v našich kvetinárstvach v  Bratislave alebo Žiline.

13. december je ďalším zaujímavým dňom predvianočného obdobia. Sviatok svätej Lucie patrí medzi sériu stridžích dní, ktoré predchádzajú Vianociam. Trvali od Kataríny 25. novembra do Tomáša 21. decembra.

Viazali sa tiež na: Ondreja – 30. novembra,

Barboru – 4. decembra,

Mikuláša – 6. decembra,

Luciu – 13. decembra.

Ľudia verili, že v tento deň môžu ježibaby aj uvidieť. Podľa jednej najznámejšej ľúbostnej veštby si na Luciu dievčatá pripravovali 13 lístočkov. Na dvanásť z nich napísali rôzne chlapčenské mená a posledný trinásty zostal prázdny. Lístočky poskrúcali a počas dní ich po jednom pálili. Predposledný lístok spálili na Štedrý deň ráno a posledný otvorili až večer. Meno, ktoré bolo napísané, malo predstavovať meno budúceho manžela. Ak však ostal posledný lístok prázdny, na ďalší rok sa dievčina ešte vydať nemala. Aká krásna tradičná veštba, však? J Mnohí gazdovia si na sviatok 13. decembra pripravovali predpoveď počasia pre nasledujúci rok.

Jedna povera hovorí: rezbár vyrezával drevený stolček každý deň postupne až do Vianoc a nesmel byť v ňom ani jeden klinec – vtedy mal podľa starovekej povery čarovnú moc ! Na Štedrý deň si rezbár počas polnočnej omše mal na tento stolček sadnúť a okolo oltára potom videl tancovať všetky strigy z dediny. Hneď na to mal podľa povery zobrať stolček a utekať domov, aby ho strigy nechytili J

Pred zlom a bosorkami sa ľudia chránili aj tak, že jedli cesnak, cibuľu a dom si kropili svätenou vodou. Kedysi sa aj hovorilo „od Lucie do Vianoc, každá noc má svoju moc.“

Ak poznáte nejakú Luciu a chceli by ste jej zablahoželať k meninám, tak neváhajte a pošlite jej prekrásnu kyticu z nasej ponuky. Služba donáška kvetov kvety.sme.sk je tu pre vás a Lucie čakajú na prekrásnu kyticu.

Prevádzkovateľom služby kvety.sme.sk je spoločnosť Greenhouse Group, s.r.o., mladá, kreatívna spoločnosť, ktorá sprostredkováva krásu rastlín a prezentuje umenie práce s kvetinami. Dôraz kladieme na prácu a činnosti spojené s kvetinami, a našim klientom prinášame kvalitný tovar, ktorým môžu urobiť radosť svojim blízkym či podarovať kúsok luxusu svojim obchodným partnerom. Všetky naše služby sú podčiarknuté vysokou profesionalitou a radosťou z práce, ktorú robíme.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon

Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon pre Slovensko a Českú republiku v segmente dioptrických skiel.

Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie

Nečakané rozšírenie koronavírusu postavilo populáciu a taktiež rôzne priemyselné odvetvia pred výzvy v mnohých oblastiach života.

SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov

Rok 2020 bol pre spravodajstvo SME.sk rekordný z hľadiska viacerých parametrov.