Káva za takmer 500€? Kupujú si ju aj Slováci!

Cibetková káva – luxus v šálke

Časy, keď sme všetci pili kávu rovnakej značky pripravenú rovnakým spôsobom z rovnakých sklenených pohárov sú už našťastie dávno preč. Dnes si kvalitnú kávu môže dopriať naozaj každý, a ani pre ňu nemusí chodiť do kaviarne. Trendy pitia kávy stále viac poukazujú na rastúcu popularitu takzvaných odrodových káv. Aj medzi odrodovými kávami však môžeme nájsť výnimočné, exkluzívne, či raritné kávy. Nekorunovanou kráľovnou medzi vzácnymi kávami je určite Cibetková káva Indonesia Kopi Luwak. Prívlastky ako najlepšia, najexkluzívnejšia, najjemnejšia, ale aj najdrahšia jej patria oprávnene. Táto netradičná káva pochádza z indonézskeho ostrova Sumatra a okrem toho, že sa považuje za najdrahšiu kávu sveta, je aj najkontroverznejšia.

salka-r977_res.jpg

Kontroverznosť tejto kávy spočíva v netradičnom spôsobe spracovania. Zrelý kávový plod totiž najprv zje cibetka – malá ázijská kunovitá šelma, ktorá sa živí dužinou kávových bobúľ. Nepoškodené kávové zrnko potom vylúči v truse. Zrno sa dôkladne očistí a pripraví na ďalšie spracovanie. Vzácnosť a kvalitu cibetkovej kávy má na svedomí viacero faktorov. Prvým z nich je fakt, že cibetky si vyberajú len kvalitné, zrelé kávové plody teda to najlepšie, čo sa v danom regióne urodí. Druhým dôvodom vysokej ceny kávy je obmedzený počet zvierat a ťažký prístup k nim. Cibetky sa totiž živia kávou len vo voľnej prírode. Tretím dôvodom výnimočnosti tejto kávy je jej chuť, ktorú vďaka tomuto zvláštnemu spracovaniu získa. Tráviace šťavy zvieraťa totiž zbavia kávové zrno horkosti. Šetrne spracovaná a ohľaduplne upražená káva Kopi Luwak sa potom považuje za najjemnejšiu a najdelikátnejšiu kávu sveta. Šálka takejto kávy vás môže stáť asi päť eur v špeciálnom kávovom obchode, ale aj päťdesiat v najluxusnejších hoteloch sveta. Dobrou správou je, že si tento nevšedný a výnimočný chuťový zážitok môžete dopriať aj doma. Cibetkovú kávu môžete ochutnať aj na Slovensku v kávových predajniach Cafepoint, alebo si ju do svojho domáceho kávovaru môžete kúpiť v elegantných baleniach 50 gramov, 125 gramov, alebo v prestížnom kilogramovom balení

jakomt-r642_res.jpg

Ak sa rozhodnete rozmaznať seba, alebo svojich priateľov touto vzácnosťou, čaká vás káva s prenikavou vôňou, solídnou krémou orieškovo – hnedej farby a takmer nebadateľnou aciditou. Veľmi jemná horkosť a plné zamatové až likérové telo dopĺňajú delikátne tóny čokolády a karamelu.

Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku

Spoločnosť BILLA otvorila vo štvrtok 20. septembra novú predajňu v Obchodnom centre v Želiezovciach na Mierovej ulici.

Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku

Výrobné družstvo Javorina otvorilo nový showroom v Košiciach a to už necelé dva mesiace po úspešnom vstupe na český trh.

Arabská exotika: Top hotely v Ománe

Omán láka relaxom na plážach, dobrodružstvom aj luxusom skvelých hotelov.

Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?

Pýtali sme sa ľudí z neziskového sektora.