MESIAC PO TAJFÚNE: MAGNA NAĎALEJ POSKYTUJE POMOC NA FILIPÍNACH

CEBU/BRATISLAVA. 11.12.2013.
Mesiac po tajfúne Haiyan, ktorý pripravil o život 5 600 ľudí a viac ako 4 milióny ľudí na Filipínach prišlo kvôli nemu o domov, je Magna Deti v núdzi aktívna na viacerých miestach. V súčasnosti zabezpečuje pomoc na ostrovoch Leyte (Palo, Ormoc, Kananga, Palompon, Merida) a takisto aj v severnej časti ostrova Cebu. V teréne máme niekoľko tímov v celkovom počte 16 pracovníkov (psychológov, zdravotných sestier, logistických pracovníkov), ktorí zabezpečujú ľuďom zasiahnutým katastrofou odbornú psychosociálnu a mentálnu pomoc. Zároveň prebieha intervencia v oblasti nutrície a podvýživy v severnej časti ostrova Cebu a tím Magna Deti v núdzi by sa mal v najbližšom období rozširovať o ďalších pracovníkov.

Magna Deti v núdzi je jednou z organizácií, ktoré na Filipínach ostávajú (množstvo z nich už odišlo, resp. je na odchode) a v určitých miestach je naša pomoc jediná, ktorú ľudia v súčasnosti dostávajú. Program zameraný na mentálne zdravie poskytuje komplexnú starostlivosť ľuďom, ktorí utrpeli šok. Program funguje na základe mobilných návštev v komunitách, individuálnych a skupinových sedeniach v MAGNA centrách na Filipínach. „Program vráti ľuďom pocit kontroly a moci nad svojimi životmi, deťom pomôže verbalizovať stres a ich nočné mory. “ hovorí Romain Santon, MAGNA koordinátor na Filipínach. Problémy v dôsledku tajfúnu Yolanda (tak ho volajú domáci) nie sú len katastrofa sama o sebe, ale aj narušenie obvyklých  mechanizmov ľudí ako zvládať stresové záťaže a ako riešiť ich bežné problémy. "Nočné mory alebo extrémny stres sú normálne reakcie na mimoriadnu udalosť akou bol tajfún Haiyan. Možno, že nemôžete pochovať blízkych - ale môžeme urobiť niečo symbolické. V takej apokalyptickej situácii, potreba služieb duševného zdravia je ohromujúca. Je to veľmi dôležitý aspekt našej operácie." dodáva Romain Santon.

V rámci programu psychosociálnej pomoci MAGNA takisto trénuje miestnych zdravotných pracovníkov a spolupracuje s miestnym ministerstvom zdravotníctva na koncepčnej forme psychosociálnej pomoci.

V prvom mesiaci už MAGNA v postihnutých oblastiach distribuovala hygienické balíčky, potravinovú pomoc a prístrešky pre 7.500 ľudí.

O ďalších aktivitách Magna Deti v núdzi na Filipínach Vás budeme pravidelne informovať.

VAŠA POMOC JE STÁLE POTREBNÁ.

Pomôcť môžete zaslaním SMS v tvare MAGNA na číslo 806 v hodnote 3€, z ktorej dlhodobo používame získané finančné prostriedky na pomoc deťom a rodinám v núdzi. V súčasnosti všetky takto získané prostriedky smerujú na Filipíny. SMS je pravidelná a v prípade Vášho záujmu len o jednorazovú pomoc je možné sa z nej jednoducho a okamžite odhlásiť, zaslaním ďalšej bezplatnej SMS v tvare MAGNA STOP.

Prispieť môžete aj na zbierkový účet:
MAGNA DETI V NÚDZI
1331793089/1111 UniCredit Bank Slovakia a.s.
Variabolný symbol: 112013

alebo online na MAGNA webovej stránke: http://www.magna.sk/sk/filipiny-tajfun-haiyan/

MAGNA DETI V NÚDZI: V roku 2001 iniciovali Martin Bandžák a Denisa Augustínová vznik humanitárnej organizácie Magna Deti v núdzi. Táto slovenská humanitárna organizácia už 12 rokov pomáha ľuďom v krízových oblastiach sveta, realizuje  humanitárne a rozvojové projekty zamerané na pomoc ľuďom v núdzi, spôsobené chudobou, chorobami, vojnou alebo ekologickou devastáciou. Magna Deti v núdzi pôsobí na troch kontinentoch sveta a má v súčasnosti zriadené svoje stále misie v Kambodži, DR Kongo, Južnom Sudáne, Haiti, Mjanmarsku, Vietname a Nikarague. V minulosti MAGNA pôsobila v tsunami zničených oblastiach v Indii. V MAGNA humanitárnych a rozvojových projektoch priamo v teréne pracuje vyše 300 pracovníkov.

Máte už program pre deti na túto sobotu?

Novootvorený farmársky Trch. – Chutný trh v Slnečnice Markete bude už túto sobotu 26. mája oslavovať so všetkými deťmi.

TOP trendy 2018 v alternatívnych prístupoch ku zdraviu

Počuli ste už napríklad o digitálnej detoxikácii alebo e-Terapii? Prečítajte si o nových alternatívnych prístupoch ku zdraviu.

Biznis úver: Lepší tím, stroje, či menej stresu s faktúrami

Pozrite sa, kedy sa oplatí na rozvoj firmy využiť peniaze od banky.

Síce malí, no výnimoční regionálni dodávatelia. Poznáte ich?

Týmto menším regionálnym dodávateľom sa podarilo zaujať nielen svoje okolie, ale aj Kaufland. Určite si ich obľúbite aj vy.