Bude sa na stavbách šetriť alebo zvíťazí kvalita?

Prieskum potvrdil, že pre 91 % Slovákov je kvalita na prvom mieste a sú ochotní si za ňu priplatiť.

Prieskum potvrdil, že pre 91 % Slovákov je kvalita na prvom mieste a sú ochotní si za ňu priplatiť.

Kríza nepochybne najviac zo všetkých odvetví zasiahla stavebníctvo.  Pokles stavebnej výroby o desiatky percent, zlá platobná disciplína, ako aj zastavenie mnohých projektov spôsobili, že výrobcovia stavebných materiálov,  ako aj samotní realizátori stavieb začali šetriť za každú cenu.

Cena nemôže byť jediným kritériom

„Pokles stavebnej výroby a s ním súvisiaci tlak na pokles cien má pre stavebné firmy  veľmi nepriaznivé dôsledky. Mnohé z nich už nedokážu investovať ani do základnej obnovy svojich  zariadení, čo ovplyvňuje aj celkovú kvalitu stavebných projektov,“ uviedol Zsolt Lukáč, prezident Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska.

Za pravdu mu dávajú výsledky prieskumu agentúry STEM/MARK*, ktoré  ukázali, že Slováci sú nespokojní s kvalitou stavieb zrealizovaných v poslednom období na Slovensku. Pritom kvalitu pokladá za jednoznačne rozhodujúci faktor až 82 % respondentov, cene pripisuje dôležitosť len približne polovica z nich. V nadväznosti na dôležitosť kvality neprekvapuje, že Slováci sú pripravení si za ňu aj priplatiť. Až  91 % vyjadrilo ochotu priplatiť si za stavebný materiál so zárukou kvality, pričom za akceptovateľné pokladajú navýšenie ceny do 10 %.

Zsolt Lukáč k tomu dodáva: „Uvedomujeme si to, a preto zdôrazňujeme, že cena nemôže byť jediným a rozhodujúcim kritériom pri stavebných projektoch. Rovnako dôležitá je kvalita a tú možno dosiahnuť len vtedy, ak cena bude zodpovedať kvalite.“

Lídri na trhu nechcú žiadne kompromisy

Hľadanie riešenia a vyrovnávanie pomeru medzi cenami a kvalitou stavebných materiálov a samotných stavieb vyvstáva ako dôležitá a primárna úloha v nadchádzajúcom období, hlavne pre stavebné spoločnosti.

Patrik Polakovič, marketingový a obchodný riaditeľ spoločnosti Holcim  (Slovensko) a.s. nevidí priestor na žiadne kompromisy, pokiaľ ide o kvalitu ich produktov. „Prieskum len potvrdil, že ideme správnou cestou, keď sme stavili na kvalitu a nemienime pri nej robiť ústupky. Garantujeme kvalitu našich produktov a odmietame znižovať cenu na úkor kvality. Musíme predsa zohľadňovať rast vstupných nákladov a investície do údržby a modernizácie, a preto sme pripravení v budúcom roku naše ceny upraviť.“

Rovnako nekompromisný postoj, zaujal aj pán Kristián Šnírer zo spoločnosti Bramac: „V našej spoločnosti sú nároky na kvalitu vyššie ako stanovujú normy. Ako vstupné suroviny používame vysokokvalitné materiály od osvedčených slovenských dodávateľov. V úsilí o zachovanie vysokej kvality a stability našich výrobkov budeme naďalej pokračovať, aby sme  našim zákazníkom dokázali ponúknuť osvedčenú Bramac kvalitu so zárukou za dostupnú cenu. Určite nepôjdeme cestou znižovania ceny na úkor kvality tak, ako to robia mnohí iní výrobcovia alebo dovozcovia strešných materiálov.”

Ako vnímajú situáciu Slováci?

-        Slováci sú nespokojní s celkovou kvalitou stavieb realizovaných v poslednej dobe na Slovensku a podľa ich názoru viac ako polovica z nich nedosahuje požadovanú kvalitu

-       Pre 82% Slovákov je kvalita rozhodujúcim faktorom pri nákupe stavebných materiálov

-       91 % je ochotných si za kvalitu priplatiť

-       88 % ľudí si myslí, že nekvalitný materiál ovplyvní náročnosť a dĺžku intervalov medzi nutnými opravami nehnuteľnosti, čím sa zbytočne predraží

-       26 % je presvedčených, že lacnejšie materiály môžu dokonca ovplyvniť bezpečnosť stavby

*Prieskum uskutočnila  v novembri agentúra  STEM/MARK na vzorke 506 respondentov

obrdotextu-r265_res.jpg

Prihláste sa a vložte PR článok

Dekan ocenil študentov Stavebnej fakulty STU v Bratislave

Pri príležitosti Medzinárodného dňa študentstva sa stretlo vedenie SvF STU v Bratislave s najlepšími študentmi.

Application of GDPR with respect to the size of the enterprise

The right form of personal data protection is to be drawn primarily from the point of view of the data subject.

Modern luxury next to the Blue Church

Although modern in architecture, Bezručova Residence preserves Bratislava´s rich history through luxurious and innovative living.

VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu

Z väčších rozmerov a dlhšieho rázvoru modelu Allspace ťaží celá posádka a aj batožinový priestor.