Vianočná ruža

Vianočná ruža je typickým izbovým kvetom v období Vianoc. Môžete ju darovať cez donáškovú službu kvety.sme.sk.

Vianočná ruža - je typickým izbovým kvetom v období Vianoc. Vianočnú ružu môžete darovať cez donáškovú službu kvety.sme.sk. Pošlite ju kamkoľvek na Slovensku. Vyberte si ďalšie produkty z našej vianočnej ponuky.

Pôvod a história

Pôvod používania tejto rastliny ako symbolu vianočných sviatkov pochádza zo 16. storočia z Mexika. Legenda hovorí o dievčatku, ktoré bolo veľmi chudobné a nemohlo dať žiadny dar na oslavu Ježišovho narodenia a tak natrhalo kvitnúce rastliny popri ceste, v tom čase v Mexiku kvitla práve Euphorbia, a odnieslo ich pred oltár do kostola. Okrasné lupene v tvare hviezdy symbolizujú betlehemskú hviezdu a červená farba symbolizuje krv pri ukrižovaní Ježiša.

Rastlina pôvodne rástla v Mexiku a na severnej pologuli, dnes je však rozšírená v trópoch celého sveta. Je to krík alebo strom nižšieho vzrastu, ktorý kvitne nenápadnými žltými kvetmi, okolo ktorých vytvára hviezdicu farebných listeňov. Dnes sú na trhu odrody s krvavo červenými, ružovými, krémovými alebo bielymi listeňmi.

Zimná dekorácia

Ak chceme, aby náš domov skrášľovala niekoľko týždňov, musíme si dobre vybrať už pri nákupe. Nemala by mať ovädnuté a žlté listy. Pri prenášaní z predajne musí byť dobre zabalená a po príchode domov ju necháme zabalenú ešte niekoľko minút, príp. hodín. potom ju odbalíme aby sa aklimatizovala. Neumiestňujeme ju k tepelnému zdroju ani do prievanu. Má rada svetlé stanovisko, bez priameho slnka. Substrát by nikdy nemal vyschnúť, ale nemal by byť ani premokrený. Najlepšie je rastlinu namočiť do vedra s vodou kým neprestanú vychádzať bublinky a zvyšnú vodu potom vyžmýkať stlačením kvetináča. Potom umiestnime do obalu a postavíme na svoje miesto.

Čo s rastlinou ďalej?

Ak rastline opadali farebné, prípadne zelené listy, zrežeme ju na výšku 10 až 15 cm a pestujeme ako rastlinu okrasnú listom. Raz za mesiac pridáme do zálievky hnojivo. Rastlinu stačí presadiť až na druhý rok do zeminy s prídavkom rašeliny. Vianočná hviezda je rastlina krátkeho dňa, to znamená, že na tvorbu kvetov a vyfarbenie listeňov potrebuje počas dvoch mesiacov 10 až 12 hodín denného svetla. V období od októbra je dobré ju zatemniť. Rastlinu vtedy držíme v úplnej tme, zakrytím kartónovou škatuľou alebo papierom, alebo ju umiestnime na tmavé miesto. Po uplynutí 8 týždňov by mala mať vyfarbené listy a založené kvety a bude nám rozveseľovať príbytok v zime aj naďalej.

Prevádzkovateľom služby kvety.sme.sk je spoločnosť Greenhouse Group, s.r.o., mladá, kreatívna spoločnosť, ktorá sprostredkováva krásu rastlín a prezentuje umenie práce s kvetinami. Dôraz kladieme na prácu a činnosti spojené s kvetinami, a našim klientom prinášame kvalitný tovar, ktorým môžu urobiť radosť svojim blízkym či podarovať kúsok luxusu svojim obchodným partnerom. Všetky naše služby sú podčiarknuté vysokou profesionalitou a radosťou z práce, ktorú robíme.

S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku

S kartu Mastercard World od VÚB Banky nezačnete dovolenku na preplnenom letisku, ale v pohodlí letiskových VIP salónikov.

Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne

Útulný domov je výsledkom správnej teploty a vlhkosti.

Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť

Nový prípravok Cys-Control Fort spája viaceré účinné látky a pomáha aj pri chronických ťažkostiach.