Vianočná ruža

Vianočná ruža je typickým izbovým kvetom v období Vianoc. Môžete ju darovať cez donáškovú službu kvety.sme.sk.

Vianočná ruža - je typickým izbovým kvetom v období Vianoc. Vianočnú ružu môžete darovať cez donáškovú službu kvety.sme.sk. Pošlite ju kamkoľvek na Slovensku. Vyberte si ďalšie produkty z našej vianočnej ponuky.

Pôvod a história

Pôvod používania tejto rastliny ako symbolu vianočných sviatkov pochádza zo 16. storočia z Mexika. Legenda hovorí o dievčatku, ktoré bolo veľmi chudobné a nemohlo dať žiadny dar na oslavu Ježišovho narodenia a tak natrhalo kvitnúce rastliny popri ceste, v tom čase v Mexiku kvitla práve Euphorbia, a odnieslo ich pred oltár do kostola. Okrasné lupene v tvare hviezdy symbolizujú betlehemskú hviezdu a červená farba symbolizuje krv pri ukrižovaní Ježiša.

Rastlina pôvodne rástla v Mexiku a na severnej pologuli, dnes je však rozšírená v trópoch celého sveta. Je to krík alebo strom nižšieho vzrastu, ktorý kvitne nenápadnými žltými kvetmi, okolo ktorých vytvára hviezdicu farebných listeňov. Dnes sú na trhu odrody s krvavo červenými, ružovými, krémovými alebo bielymi listeňmi.

Zimná dekorácia

Ak chceme, aby náš domov skrášľovala niekoľko týždňov, musíme si dobre vybrať už pri nákupe. Nemala by mať ovädnuté a žlté listy. Pri prenášaní z predajne musí byť dobre zabalená a po príchode domov ju necháme zabalenú ešte niekoľko minút, príp. hodín. potom ju odbalíme aby sa aklimatizovala. Neumiestňujeme ju k tepelnému zdroju ani do prievanu. Má rada svetlé stanovisko, bez priameho slnka. Substrát by nikdy nemal vyschnúť, ale nemal by byť ani premokrený. Najlepšie je rastlinu namočiť do vedra s vodou kým neprestanú vychádzať bublinky a zvyšnú vodu potom vyžmýkať stlačením kvetináča. Potom umiestnime do obalu a postavíme na svoje miesto.

Čo s rastlinou ďalej?

Ak rastline opadali farebné, prípadne zelené listy, zrežeme ju na výšku 10 až 15 cm a pestujeme ako rastlinu okrasnú listom. Raz za mesiac pridáme do zálievky hnojivo. Rastlinu stačí presadiť až na druhý rok do zeminy s prídavkom rašeliny. Vianočná hviezda je rastlina krátkeho dňa, to znamená, že na tvorbu kvetov a vyfarbenie listeňov potrebuje počas dvoch mesiacov 10 až 12 hodín denného svetla. V období od októbra je dobré ju zatemniť. Rastlinu vtedy držíme v úplnej tme, zakrytím kartónovou škatuľou alebo papierom, alebo ju umiestnime na tmavé miesto. Po uplynutí 8 týždňov by mala mať vyfarbené listy a založené kvety a bude nám rozveseľovať príbytok v zime aj naďalej.

Prevádzkovateľom služby kvety.sme.sk je spoločnosť Greenhouse Group, s.r.o., mladá, kreatívna spoločnosť, ktorá sprostredkováva krásu rastlín a prezentuje umenie práce s kvetinami. Dôraz kladieme na prácu a činnosti spojené s kvetinami, a našim klientom prinášame kvalitný tovar, ktorým môžu urobiť radosť svojim blízkym či podarovať kúsok luxusu svojim obchodným partnerom. Všetky naše služby sú podčiarknuté vysokou profesionalitou a radosťou z práce, ktorú robíme.

Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku

Miesto nerušeného oddychu, športového vyžitia a adrenalínových zážitkov. Aj také sú Tatry.

Alarica – new business project in the market of shoes

The difference of the Alarica platform from the other marketplaces is it’s narrow specialization and payment policy.

Ako jazdiť na snehu alebo ľade?

Základom je menej otáčok a brzdiť ešte pred zákrutou.

Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?

Pomôžeme vám rozhodnúť sa, ktorú destináciu na pobreží Egejského mora si vybrať.