Spoznávajme spolu alternatívnu medicínu

Prevencia je základom zdravia a dobrou investíciou do budúcna.

,,Jesenné a zimné obdobie“

Príznačné pre toto obdobie je chlad a vietor. Škodlivinou sa stáva ak je nadmernej prevahe v organizme. ,,Jang a Jin“. Priblížme si tieto dva pojmy. Vo filozofickom chápaní taoizmu sú slová Jang a Jin pojmy na vyjadrenie dualizmu bytia. Protikladnosť v systéme mužskosť, ženskosť, protikladné je aj vzájomné spojené a vzájomne od seba závislé: prírodné javy (deň a noc, svetlo a tma, zdravie a choroba ,oheň a voda)a.i.

Vonkajší chlad- je jinová škodlivina, ktorá napadá jangové funkcie organizmu.

Charakteristika Jangu je aktivita, teplo, život, povrch, rozptyľovanie látok a.i. Všeobecným príznakom chladu je bolesť. Spočiatku lokálne postupne šíriace sa po celom organizme a ú to pocity chladu na dolných a horných končatinách, bolisti brucha a prípadné zvracanie. Postupným prenikaním chladu do hlbších štruktúr spôsobuje chlad bolestivé kontraktúry svalov, kĺbov a hlavy.

Vnútorný chlad - vzniká nezávisle na vonkajšom prostredí. Chlad vzniká pri deficite ,,Jangu“ najmä v dráhach srdca, sleziny a obličiek. Jinová charakteristika je v prevahe. Príčiny sú rôzne - vyčerpanosť org. po  psychickej a fyzickej stránke, in aktívny spôsob života, prepracovanosť bez následnej relaxácie a regenerácie.

Bolesť

Bolesť v poňatí východného myslenia je stagnácia (nie zastavenie) čchi (energie) a krvi. Bolesť rozdeľujeme na ostrú(akútnu), subakútnu a chronickú. Bolesť je špecificky vnímaný nepríjemný pocit, ktorý vedie organizmus k ochranným reakciám. Súčasný životný štýl s prevahou statického preťažovania(sedenie, státie, predklon), postihuje pohybové ústrojenstvo. Pri nečinnosti pohybového ústrojenstva dochádza k deformáciám kostrového aparátu, zníženie svalového tonusu, úbytok svalového tkaniva, nárast tukového tkaniva ,v organizme nastáva napätie z bolesti a následne aj psychické vyčerpanie. Bolesť je často dôvodom na vyhľadanie pomoci. Tradičná činska medicína má bohaté skúsenosti s liečbou bolestivých stavov. Terapie sú zamerané na odstránenie bolesti ,zmenou životného štýlu, stravou ,pohybom, myslením, manuálnymi technikami, termoterapiou, moxibuciou, auriculoterapiou, a.i.aku technikami.

Čchi - energia

Blíži sa koniec roka. Počas celého obdobia telo zápasí z rôznymi zmenami, ktoré vplývajú ako na psychickú ,tak aj na fyzickú stránku zdravia. Organizmus sa vyčerpáva  a postupne slabne. Najčastejšie príznaky vyčerpania (prázdnoty čchi) sú -malátnosť, duševná únava, závrate, rozmazané videnie, zvýšená teplota, bledá a matná tvár, krátky dych, nechuť rozprávať, tichý hlas, nechutenstvo, kašovitá stolica a.i. Fyziológia tvorby čchi a následné doplňovanie ovplyvňujeme bodmi na meridiánoch (čo sú akupunktúrne dráhy),pomocou moxibúcie, akupunktúry, stravy, fytoterapie. Základom zdravia je regenerácia a relaxácia organizmu. Opakované cielené terapie nám umožnia byť znova vitálnymi v akomkoľvek veku. Našou motiváciou by malo byť naše zdravie.

Prevencia je základom zdravia a dobrou investíciou do budúcna. V prípade otázok ma prosím kontaktujte na mail.

Vážme si sami seba.

Tradičná čínska medicína

Starohájska 2 Trnava

Poliklinika Družba

Suterén č.dv.011

Email: milankvotidian@gmail.com

Prihláste sa a vložte PR článok

Moskva alebo Petrohrad?

Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?

Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni

Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu