Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Aké vstupné dvere do rodinného domu ?

Vchodové dvere do rodinného domu často podceňujeme a ich funkciu a dôležitosť berieme na ľahkú váhu. Vidíme to na novostavbách či rekonštrukciách domov okolo nás.

Vchodové dvere do rodinného domu často  podceňujeme a ich funkciu a dôležitosť berieme na ľahkú váhu. Vidíme to na novostavbách či rekonštrukciách domov okolo nás. Mnohí stavebníci ich brali len ako doplnok k oknám a bez hlbšieho uváženia dvere zobrali ”v balíku” spoločne od dodávateľa okien. Na prvý pohľad sa takéto riešenie môže zdať logické, prináša jednotný vzhľad, dostaneme všetko od rovnakého dodávateľa a tým si zjednodušíme prácu.

termodvere1r500-r115_res.jpg

Budeme sa však na takéto rozhodnutie pozerať rovnako aj po niekoľkých rokoch ?

Povedzme si niekoľko faktov. Na Slovensku si viac ako 80 % ľudí pri výmene, či nových oknách zvolí okná plastové,  a aj vstupné dvere z tohto materiálu. Dostupné štúdie uvádzajú, že v rodinnom dome otvárame okno väčšinou len ”na vetračku” a aj to iba okná niektoré. Väčšinu ostatných otvárame iba príležitostne. Vstupné dvere v rodinnom dome sú však používané v zimnom období pri 3 - člennej domácnosti v priemere 10 - krát denne a v letnom dokonca musia znášať často aj viac ako 30 - násobné otvorenie a zatvorenie, a to každý deň.

Namáhanie a zaťaženie dverí je teda neporovnateľne väčšie ako u okna. Pokiaľ však pri okne tvorí hlavnú plochu, a tým aj rozhodujúce vlastnosti okna jeho presklenie, pri dverách je to materiál samotného dverného krídla. A tu vzniká príčina častých problémov plastových vstupných dverí, a to je ich nedoliehanie, ťažké uzamykanie, sadanie dverného krídla a celková netesnosť.  Toto sa môže postupne  prejavovať už po mesiacoch, či niekoľkých rokoch ich používania. To je aj príčinou celkového ústupu  predaja plastových dverí v západných krajinách Európy a ich náhradou za materiály pevnejšie a trvanlivejšie ako plast.

Ako vhodná alternatíva sa na trhu stále viac presadzujú tzv. termo bezpečnostné dvere.  Základ konštrukcie dverí tvorí pevná oceľ s celozinkovanou antikoróznou úpravou vo vnútri, ktorá je spolu s mnohými tepelno - izolačnými vrstvami ”zabalená” do povrchových úprav plastu, tvrdených nástrekov, či dokonca prírodných dýh, či masívneho dreva. Takéto dverné krídlo je pevné, stabilné a zaručuje dlhodobú odolnosť a životnosť. Garantovaná bezpečnosť voči zlodejom  a vykradnutiu je pridanou hodnotou navyše.

O vyjadrenie sme požiadali úspešného slovenského výrobcu takýchto dverí : ” Po viacročnom vývoji a dlhodobých skúškach sme spustili výrobu novej generácie termo bezpečnostných dverí s 3-násobnou tepelnou izoláciou dverného krídla, novou termo zárubňou a bezpečnostným prahom s oddeleným tepelným mostom. Nové sú aj presklenia s pancierovým trojsklom, ktoré sú už na celú hrúbku dverí s najlepšími izolačnými vlastnosťami na trhu. Takéto presklené termo bezpečnostné dvere vyvážame hlavne do severských krajín akými sú Dánsko a Švédsko, ale sú stále viac žiadané aj na Slovensku. Dlhodobá životnosť a spoľahlivosť týchto dverí nám umožnila  predĺžiť záruky na uzamykanie, a to až na 15 rokov.” – vraví Ing. Jozef Adame so spoločnosti  ADLO – bezpečnostné dvere.

termodvere2r250-r928_res.jpg

Potvrdením kvality týchto ADLO dverí je aj ich opätovné priznanie najprestížnejšieho ocenenia kvality slovenského výrobku Slovak Gold ako ”Najkvalitnejšie vchodové dvere do rodinného domu roku 2013”.

Takže pri rozhodovaní o  našich nových vstupných dverách do rodinného domu sa treba zastaviť, porovnať viac možností,  zvážiť a rozhodnúť sa tak, aby aj po dlhých rokoch ich používania sme s nimi boli spokojní.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov

K svojim 10. narodeninám dostal aj darček: až 3 ocenenia zo 14. ročníka ASB Gala.

Milan Murcko pri preberaní ceny verejnosti

Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje

Ako a kde ho môžete získať?

Pomáhajte čítaním

Kúpou predplatného SME.sk podporíte projekt OMAMA.