Dokáže nás sklo vo dverách ochrániť ?

Mnohí z nás majú svoje vstupné dvere do rodinného domu presklené. Je to hlavne z dôvodu potreby presvetlenia priestoru za dverami, alebo jednoducho z estetických dôvodov, kedy sklo nám dvere len skr

rozbitepresklenedvere250logo-r750_res.jpgMnohí z nás majú svoje vstupné dvere do rodinného domu presklené.  Je to hlavne z dôvodu potreby presvetlenia priestoru za dverami, alebo  jednoducho z estetických dôvodov, kedy sklo nám dvere len skrášli. Nech je to tak, či tak, často krát sa zaujímame len o jeho tepelnoizolačné vlastnosti, aby nám cez sklo unikalo čím menej tepla. A tu zvažujeme použitie štandardného dvojskla, alebo dokonca trojskla.  Ako je to však s jeho bezpečnosťou a odolnosťou voči vandalom, či zlodejom ? Pokročil aj v tomto smere vývoj ?

A tak sme spravili jednoduchý pokus. Uzamkli sme bežné vstupné presklené dvere a kopli do nich obyčajnú detskú loptu. Po pár nepresných pokusoch sme sa konečne trafili do skla a lopta za rinčania poľahky sklo rozbila a dostala sa cez dvere dnu. Je teda zrejmé, že zlodeji nielen že nepotrebujú k prekonaniu takýchto dverí žiadne náradie, ale dokonca, ani kameň. A nezáleží, či ide o dvoj, či trojsklo. Takéto bežné sklá používa vo svojich dverách väčšina výrobcov vstupných dverí do domov, a to drevených, plastových, aj hliníkových.

V poslednom období sme však zaregistrovali aj presklenia vo dverách označované ako „pancierové“. O čo ide ? „ Na výrobu bežných dvoj či trojskiel je používané sklo hrúbky 4mm, oddelené od seba len vzduchovou, či plynovou medzerou. Certifikované pancierové sklá majú hrúbku až 20mm. A nielen to, pancierové sklo nie je po celej svojej hrúbke tvorené len sklom, ale skladané z viacerých pevných materiálov, ktoré sú vzájomne zlisované. Tým je vytvorená veľmi pevná sklená plocha odolná voči rozlomeniu a rozbitiu. Takto prešla náročnými skúškami v certifikovanej skúšobni statickým zaťažením, ale potvrdila aj odolnosť voči dynamickému nárazu v 2. až 4. bezpečnostnej triede, čo je „veľmi vysoká ochrana“ – vysvetlil nám Ing. Jozef Adame zo spoločnosti ADLO – bezpečnostné dvere.

Čo to znamená v praxi, sme si opäť vyskúšali. Nechali sme si namontovať bezpečnostné termo dvere s pancierovým presklením. Prvé, čo nás prekvapilo, bolo, že na skle zvonku nebolo vidieť žiadne rozdiely oproti bežnému sklu, bolo rovnako priehľadné, a pritom išlo o termo trojsklo, vhodné do nízkoenergetických domov. Skúšku sme začali na porovnanie rovnakým spôsobom ako v prvom prípade, teda kopaním lopty do skla vo dverách. Lopta sa odrážala aj po najsilnejších nárazoch ako od pevnej steny. Použili sme teda kladivo bežnej veľkosti a udreli priamo do presklenia. Na obrovské prekvapenie sa nám kladivo odrazilo späť a v skle zostala len drobná prasklina. Údery sme teda postupne zosilňovali a skúšali rôzne spôsoby úderov. Sklo len jemne praskalo a s pružnosťou nám kladivo odrážalo späť.  Po výmene kladiva za podstatne väčšie sme útoky ešte zosilnili a s kladivom udierali plnou silou. Sklo praskalo, vypadali z neho drobné úlomky, no naďalej zostávalo celistvé a neprekonané.

Bolo však zrejmé, že takéto prehnané a dlhotrvajúce útoky na presklenie vo dverách sú v praxi nereálne.

zlodejrozbijapresklenedvere500logo-r368_res.jpg                „Pancierové sklo vo vstupných dverách má však svoje opodstatnenie len v kvalitných bezpečnostných termo dverách, pretože jeho uchytenie do dverného krídla musí byť priamo do oceľovej konštrukcie a vyžaduje špeciálne kotvenia. Potom však výsledná odolnosť voči násilnému prekonaniu je rovnaká, akoby išlo o plné bezpečnostné dvere, certifikované v bezpečnostnej triede 2, 3, alebo dokonca 4. V spojení s trojnásobnou termo úpravou dverí a trojsklom dosahuje dokonca najlepšie tepelnoizolačné vlastnosti.“ – dopĺňa Ing. Jozef Adame zo spoločnosti ADLO – bezpečnostné dvere.

Práve vďaka spojeniu vysokej bezpečnosti proti vlámaniu, pancierovému preskleniu a vynikajúcej tepelnej odolnosti, boli takéto ADLO dvere ocenené najprestížnejšou známkou kvality slovenského výrobku, a to zlatou medailou Slovak Gold, ako „Najkvalitnejšie vchodové dvere do rodinného domu„.

Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti?

Opýtali sme sa na to mám Bekima, Sellasieho a Surovej dcérky.

Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach?

Mnohými kritikmi je považovaný za najlepšieho slovenského spisovateľa. Rudolf Sloboda by v apríli oslávil 80 rokov.

Keď Slováci krotia morský vietor

CrazyFly z Nemšovej je známa značka vo svete kiteboardingu.

Park pod Kolibou prepája mesto s prírodou

Projekt Park pod Kolibou v prémiovej štvrti Bratislavy mení pojem rodinné bývanie.