SME

Uverejňujte tlačové správy na sme.sk

Na krídlach z papiera

Pizza sa pomaly, ale isto, stáva spolu s bryndzovými haluškami a vyprážaným syrom s hranolčekmi slovenským národným jedlom. Je to záchrana na smrť vyhladnutých pracovníkov. Modla študentov.

Tento chrumkavý kúsok pečiva z hladkej múky obloženého všemožnými dobrotami už dávno opustil hrubé múry reštaurácií a rozletel sa do obývačiek, kuchýň, parkov, kancelárií či výrobných hál.

Viete však na akých krídlach lieta?

Na krídlach z papiera. Asi každému z nás už rukami prešla krabica na pizzu. Koľkí z nás jej však venovali čo i len päť minút svojho života a zamysleli sa nad dômyselnosťou samotného vynálezu? Zrejme len hŕstka, lebo hladní ľudia nestrácajú čas úvahami nad dejinami pizza krabice a radšej bezmyšlienkovite trhajú trojuholník za trojuholníkom. Dovoľte nám teda krátky výlet do histórie pizza boxov ktorý začína, ako inak, v Taliansku.

Milovaná pizza údajne vznikla v okolí Neapolu ako jedlo drobných roľníkov. Svoje dnešné tvary nabrala až niekedy v polovici 18. storočia, keď sa začala aj jej donášková éra. Pizza sa vtedy piekla v pekárňach, ktoré mali prenajaté stánky ďalej v meste. Aby pizza ostala teplá a chutná, vložili pekári viacero kusov na seba do historicky prvej prepravky na pizzu. Bola to medená nádoba, ktorej hovorili stufa.

Tieto medené sporáčiky (doslovný preklad slova stufa je totiž pec), nosili počerní Taliani pripevnené okolo pása a s pokrikovaním ponúkali ich obsah okoloidúcim. A keď bolo treba, vyložili si stufu na hlavu, sadli na bicykel a vybrali sa aj do vzdialenejších končín. Stufy skvelo udržiavali teplo a vďaka špicatým vrchnákom s bočnými vetrákmi dokázali výborne odvádzať paru. Ich veľkou nevýhodou však bola váha. Ako prepravná nádoba však dlhú dobu postačovala a v talianskych reštauráciách dodnes môžete vidieť stufy ako súčasť výzdoby interiéru.

Pizza z donášky sa začala vyvíjať hlavne cez druhú svetovú vojnu, a to zásluhou amerických vojakov, ktorí pôsobili v Európe. Počas vojny sa začínajú objavovať prvé jednoduché donáškové riešenia. Spočiatku predajcovia pizzu ukladali na kus tenkej drevotriesky a následne balili do papierového vrecka.

Tento spôsob však nedokázal zabezpečiť tri životne dôležité vlastnosti dnešných pizza krabíc: nechránil suroviny pred vonkajšími vplyvmi, neudržiaval teplo a pizze sa nedali naukladať na seba.

Prvá pizza krabica sa objavila prakticky až v 50-ych rokoch minulého storočia a bola vyrobená z bežného hrubého papiera. Aj tá však mala svoje nedostatky, jedlo a teplo síce chránila, ale nezvládala vlhkosť, ktorú horúca pizza produkuje. Výsledkom bola zvlhnutá krabica, ktorá sa rozpadla pod vlastnou váhou.

Až založením firmy Dominos sa donášková služba posunula výrazne ďalej a v polovici 60-ych rokov uzrela svetlo sveta prvá pizza krabica z vlnitej lepenky, ako ju poznáme dnes, a stala sa vzorom pre všetky ostané. Krabica z vlnitej lepenky je totiž dostatočne mäkká, aby sa dala poskladať a zároveň dostatočne pevná, aby udržala svoj tvar aj za náročných podmienok.

Ak hľadáte niekoho, kto vám vyrobí pizza krabice spĺňajúce spomínané tri základné vlastnosti a niekoľko skvelých riešení navyše, kontaktujte Tlačiarne Bardejov, spol. s. r. o. a budete nanajvýš spokojní.

Navštívte webstránku www.tlaciarenbardejov.sk kde získate všetky potrebné informácie o výrobe pizza krabíc, ich potlači ale aj možnosť vytvorenia cenovej ponuky podľa individulálnych podmienok.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 486
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 159
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 698
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 731
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 009
  6. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 2 411
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 763
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 521
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Nová Kráľovská rozhľadňa, 26 atrakcií, folklór, horské káry, výhľady aj skvelé jedlo – leto v Bachledke jednoducho musíš zažiť!


2 h

Celoštátne oslavy 80. výročia víťazstva nad fašizmom sa 8. mája 2025 sústredia na jedno miesto, na letisko do Piešťan.


7 h

CTP Slovakia buduje sieť 15 CTParkov s takmer miliónom m² plochy na prenájom


INZERCIA 16 h

Výnosy vaječnej farmy Babičkin dvor s dlhopismi na pražskej burze vzrástli o 17 %.


INZERCIA 16 h
SkryťZatvoriť reklamu