Tento chrumkavý kúsok pečiva z hladkej múky
obloženého všemožnými dobrotami už dávno opustil hrubé múry
reštaurácií a rozletel sa do obývačiek, kuchýň, parkov,
kancelárií či výrobných hál.
Viete však na akých krídlach lieta?
Na krídlach z papiera. Asi každému z nás už rukami prešla krabica na pizzu. Koľkí z nás jej však venovali čo i len päť minút svojho života a zamysleli sa nad dômyselnosťou samotného vynálezu? Zrejme len hŕstka, lebo hladní ľudia nestrácajú čas úvahami nad dejinami pizza krabice a radšej bezmyšlienkovite trhajú trojuholník za trojuholníkom. Dovoľte nám teda krátky výlet do histórie pizza boxov ktorý začína, ako inak, v Taliansku.
Milovaná
pizza údajne vznikla v okolí Neapolu ako jedlo drobných
roľníkov. Svoje dnešné tvary nabrala až niekedy v polovici
18. storočia, keď sa začala aj jej donášková éra. Pizza sa
vtedy piekla v pekárňach, ktoré mali prenajaté stánky ďalej
v meste. Aby pizza ostala teplá a chutná, vložili pekári
viacero kusov na seba do historicky prvej prepravky na pizzu. Bola to
medená nádoba, ktorej hovorili stufa.
Tieto medené sporáčiky (doslovný preklad slova stufa je totiž pec), nosili počerní Taliani pripevnené okolo pása a s pokrikovaním ponúkali ich obsah okoloidúcim. A keď bolo treba, vyložili si stufu na hlavu, sadli na bicykel a vybrali sa aj do vzdialenejších končín. Stufy skvelo udržiavali teplo a vďaka špicatým vrchnákom s bočnými vetrákmi dokázali výborne odvádzať paru. Ich veľkou nevýhodou však bola váha. Ako prepravná nádoba však dlhú dobu postačovala a v talianskych reštauráciách dodnes môžete vidieť stufy ako súčasť výzdoby interiéru.
Pizza
z donášky sa začala vyvíjať hlavne cez druhú svetovú
vojnu, a to zásluhou amerických vojakov, ktorí pôsobili
v Európe. Počas vojny sa začínajú objavovať prvé
jednoduché donáškové riešenia. Spočiatku predajcovia pizzu
ukladali na kus tenkej drevotriesky a následne balili do papierového
vrecka.
Tento spôsob však nedokázal zabezpečiť tri životne
dôležité vlastnosti dnešných pizza krabíc: nechránil suroviny
pred vonkajšími vplyvmi, neudržiaval teplo a pizze sa nedali
naukladať na seba.
Prvá pizza krabica sa objavila prakticky až v 50-ych rokoch minulého storočia a bola vyrobená z bežného hrubého papiera. Aj tá však mala svoje nedostatky, jedlo a teplo síce chránila, ale nezvládala vlhkosť, ktorú horúca pizza produkuje. Výsledkom bola zvlhnutá krabica, ktorá sa rozpadla pod vlastnou váhou.
Až založením firmy Dominos sa donášková služba posunula výrazne ďalej a v polovici 60-ych rokov uzrela svetlo sveta prvá pizza krabica z vlnitej lepenky, ako ju poznáme dnes, a stala sa vzorom pre všetky ostané. Krabica z vlnitej lepenky je totiž dostatočne mäkká, aby sa dala poskladať a zároveň dostatočne pevná, aby udržala svoj tvar aj za náročných podmienok.
Ak
hľadáte niekoho, kto vám vyrobí pizza krabice spĺňajúce
spomínané tri základné vlastnosti a niekoľko skvelých
riešení navyše, kontaktujte Tlačiarne Bardejov, spol. s. r. o. a
budete nanajvýš spokojní.
Navštívte webstránku www.tlaciarenbardejov.sk kde získate všetky potrebné informácie o výrobe pizza krabíc, ich potlači ale aj možnosť vytvorenia cenovej ponuky podľa individulálnych podmienok.