Štvrtok, 25. apríl , 2019

Podnikať bez papierov sa dá

Datamolino je slovenský start-up, ktorý sa rozhodol skoncovať s otravným ručným prepisovaním faktúr. Podnikatelia sa tak konečne môžu naplno venovať rozvíjaniu svojho obchodu.

Podnikanie bez faktúr, to znie ako utópia. Ako ste sa k tomuto nápadu dostali?

Na svete sa ročne vystaví viac ako 100 miliárd faktúr, len v samotnej Európskej únii je to viac ako 16 miliárd. A všetky tieto faktúry treba niekde vytlačiť, spracovať a zaevidovať. Obaja pochádzame z účtovníckeho prostredia a pre účtovníka znamená každá faktúra množstvo práce a prepisovania. Jedného dňa sme si povedali, že toho už bolo dosť, poďme s tým niečo spraviť.

A riešenie sa skrývalo v QR kódoch.

Presne! Tak vznikla základná myšlienka bysquare. Zakódovať všetky základné fakturačné a platobné informácie z faktúry do QR kódu tak, aby sme jednoduchým naskenovaním kódu mobilným telefónom mohli tieto údaje okamžite ďalej využiť. Žiadne prepisovanie, žiadne chyby. Časom sa na nás zákazníci začali obracať s požiadavkou, či by nebolo možné rovnakým spôsobom pracovať so všetkými faktúrami, nie len s tými, ktoré už bysquare kód majú. A tak nasledoval projekt Datamolino, ktorého úlohou je spracovať akúkoľvek faktúru. Princíp je jednoduchý – dostanem faktúru, papierovú naskenujem, elektronickú prepošlem a už len počkám, kým ju Datamolino spracuje. Mne prídu hotové údaje, s ktorými môžem ďalej pracovať. Aké úžasne jednoduché!

Odkiaľ ste vzali peniaze na vývoj? A kde čerpáte inšpiráciu?

Sme startup, čo znamená, že máme k dispozícii obmedzené zdroje a musíme prichádzať s efektívnymi riešeniami. Musíme vytvárať produkty, ktoré trh chce. Máme to šťastie, že sedíme v Spote, coworkingovom priestore, ktorý zdieľame s viacerými firmami. Získavame tu množstvo dobrých nápadov aj neoceniteľnej spätnej väzby. Ak vymyslíme niečo, čo je príliš komplikované, okamžite nám to povedia. Zásada jednoduchosti sa nám doteraz vždy vyplatila.

Aplikujete túto zásadu vo všetkých ohľadoch svojho podnikania?

Absolútne. Vo firme napríklad využívame O2 z toho istého dôvodu – na začiatku sme potrebovali flexibilného partnera, ktorý by nám poskytol rýchle a jednoduché riešenie našich komunikačných požiadaviek. Nemuseli sme sa viazať a zaplatili sme naozaj len to, čo sme pretelefonovali. Presne, ako je to pri produktoch Datamolino.

Všetky tieto výhody môžete využívať pri svojom podnikaní s O2 Moja Firma aj vy. Neplatíte žiaden mesačný poplatok, volania aj správy do EÚ máte za cenu domácich volaní a nikdy nezaplatíte viac ako 44 € mesačne.

Viac o ponuke sa dozviete na O2 Moja Firma

Enviro deň v Košiciach prinesie zábavu aj osvetu

Planétu máme len jednu a čím skôr ju začneme chrániť, tým lepšie.

Obchodník roka: Najvyššie ocenenie si šiestykrát odnáša Martinus

Už po šiestykrát si ocenenie Absolútny víťaz Mastercard Obchodník roka odnáša kníhkupectvo Martinus.

Fixný výnos až 7 % ročne. Bezpečné investície už od 10.000 eur

Investície do kvalitných investičných projektov prostredníctvom korporátnych cenných papierov sú medzi investormi obľúbené.

Športový deň Stavebnej fakulty STU v Bratislave

V rámci tradície sa na Stavebnej fakulte STU konal už 19. ročník Športového dňa, kde sa stretli zamestnanci proti študentom.