Inovatívne školstvo v Keni

Človek v ohrození a Nadácia Pontis patria do komunity mimovládnych organizácií, ktoré podporujú vzdelávanie na kenských školách.

Človek v ohrození, o.z. a Nadácia Pontis patria do komunity mimovládnych rozvojových organizácií, ktoré podporujú vzdelávanie na stredných školách v Keni.

1inovativneskolstvo490-r107_res.jpg

Žiaci počas práce v školskej záhrade, Keňa, archív: Človek v ohrození, o.z.

Človek v ohrození prišiel s myšlienkou „E-gardening“, poľnohospodárstva na malých políčkach s využitím informačných technológií. Inovatívnosť priniesli do jedenástich škôl v Keni aj vďaka softvéru OwNet vyvinutému študentmi STU Bratislava. Kenskí študenti tak majú motiváciu učiť sa nové poľnohospodárske metódy a zároveň zdieľať poznatky a zážitky z pestovania. Môžu tak napríklad vyrobiť hnojivo zo živočíšneho odpadu alebo šetriť vodou prostredníctvom zberu dažďovej vody do nádrží. Medzi školami funguje aj istá súťaživosť, o to, kto bude mať krajšiu záhradu, kto dopestuje viac plodín a podobne. Školy síce časť toho, čo dopestujú, skonzumujú v školskej kuchyni, ale časť dokážu predávať a produkovať zisk. Väčšina z nich si potom tieto peniaze ukladá na špeciálny účet alebo do pokladničky u školského účtovníka. Tým pádom sú aj vďaka finančnému benefitu motivovaní pokračovať v udržiavaní a v chode týchto záhrad. Keďže školy fungujú ako centrá pre vzdelávanie, aj celá komunita okolo ťaží z úspechov školy. Záhrady sú tak otvorené aj pre miestnych farmárov, ktorí môžu prichádzať, prezerať si fóliovník, zavlažovacie systémy, prípadne spôsob ako zachytávať dažďovú vodu.

2inovativneskolstvo490-r551_res.jpg

Žiaci počas vyučovania, Keňa, archív: Nadácia Pontis

Nadácia Pontis sa v Keni venuje informatizácii stredných škôl a projektovému vzdelávaniu. Dva roky spolupracovala s piatimi strednými školami v okrese Voi, na ktorých pracuje s minimálne dvomi učiteľmi, ktorí sa snažia využívať informačné a komunikačné technológie. Snažia sa motivovať ostatných učiteľov, aby boli aktívnejší a učili minimálne jednu hodinu týždenne s projektorom, alebo využívali digitálny obsah a technické vybavenie, ktoré im Nadácia Pontis spolu s partnermi poskytla.  Na školách, kde pôsobia, žiaci dokážu vytvoriť napríklad rozpočet v Exceli, urobiť propagačný materiál, prípadne spraviť video a publikovať ho na internete. Tento rok sa projekt rozšíri na spolu desať škôl a dáva popri školských IT kluboch väčší dôraz na  cvičné študentské firmy. Simulujú  činnosť miestnych firiem, napríklad pobočky banky KCB, alebo sa venujú obchodu s umeleckými výrobkami, grafickým dizajnom a ekoturizmu. Z tohto dôvodu spolupracujú s Obchodnou akadémiou v Leviciach, ktorá má s cvičnými firmami dlhoročnú skúsenosť. Kenskí a slovenskí študenti sú v spojení napríklad cez videokonferencie a slovenskí žiaci na veľtrhoch propagujú kenské cvičné firmy.

Rozhovor s Tomášom Bokorom a Jakubom Šimekom nájdete v tomto videu:

Vydala Platforma MVRO v roku 2013 v rámci projektu V4 Aid - Spoločná podpora Miléniovým rozvojovým cieľom, ktorý je financovaný z prostriedkov EuropeAid a SlovakAid. Zvyšných 11 článkov v rámci série V4 Innovations for Change o inovatívnom prístupe uplatnenom v rozvojových projektoch slovenských, českých, maďarských a poľských organizácií, ktoré vydala Platforma MVRO v spolupráci s partnermi z krajín V4 nájdete TU.

Už viac ako 10 rokov združuje Platforma MVRO slovenské mimovládne organizácie, ktoré sa zaoberajú zahraničnou rozvojovou spoluprácou, humanitárnou pomocou a globálnym vzdelávaním na Slovensku. Verejnosť má možnosť zapojiť sa do aktivít Platformy MVRO napríklad prostredníctvom členstva v Klube priateľov a podporou kampane ŽI FÉR. Viac informácií nájdete na www.mvro.sk.

Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!

Jedného z desiatich inšpiratívnych pedagógov poteší ocenenie čitateľov Sme.sk.

Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!

Čerešne living, moderné rodinné bývanie v bratislavskej Dúbravke, naberá čoraz jasnejšie kontúry.

Nášmu telu stačí iba málo vitamínov

Veľký prehľad, odporúčania odborníkov i to, čo si varí špičkový biochemik

Podnikajte múdro, skúste služby profesionálneho call centra

Kvalitná a preverená databáza, profesionálne klientske služby, všetko v súlade s GDPR.