Africký vidiek: výzva pre technológie

Od roku 1998 pôsobí eRko v Južnom Sudáne. Na prevádzkovanie solárnych panelov v Rumbeku trénuje miestnych technikov.

Občianske združenie s názvom eRko - Hnutie kresťanských spoločenstiev detí pôsobí aktívne na území Južného Sudánu už od roku 1998. Do krajiny prileteli ilegálne, na pozvanie miestneho biskupa, prenajatým lietadlom a pocítili veľkú potrebu tejto krajine pomáhať. V tom roku bolo veľké sucho a hladomor, tak v rámci svojho prvého projektu pomohli zmierniť toto ťažké obdobie a postupne s miestnym partnerom rozbehli vzdelávacie projekty a dve nemocnice v Mapuordite a v Marial Lou v diecéze Rumbek. Nakoľko prevádzkovanie zariadení je náročné na elektrickú energiu, a v prípade ich porúch boli pozývaní technici aj z okolitých krajín, vznikla myšlienka centra, ktoré by školilo technikov pre tieto jednoduché inštalácie.

1africkyvidiek490-r525_res.jpg

Zaškolení technici počas inštalácie solárnych panelov, Južný Sudán,               archív: eRko-HKSD

Centrum s počítačovou triedou v Rumbeku rozšírili o ďalšie dve triedy. Jednu, ktorá bude školiť elektrikárov, alebo ľudí schopných robiť s elektrickými systémami jednoduché operácie, inštalácie alebo opravy a druhú triedu pre jednoduché stavby, pre vodu a sanitu. Túto myšlienku ďalej rozvíjali až na projekt tréningového centra sv. Petra Clavera, ktoré pokračuje už piaty rok. Jedna časť projektu je tréningová, kde učia lokálnych študentov v týchto technických oblastiach; druhá časť je praktická. So študentmi sa snažia pomáhať iným projektom v krajine a to pri inštaláciách, údržbe a pri opravách solárnych, elektrických a vodných systémov.

2africkyvidiek490-r705_res.jpg

Inštalované solárne panely prinášajú elektrický prúd pre nemocnicu v Marial Lou, Južný Sudán, archív: eRko-HKSD

Doteraz centrum vyškolilo okolo deväťdesiat študentov. Po skončení štúdia idú niektorí študovať ďalej, no mnohí si nájdu prácu pre rôzne organizácie, firmy, ktoré prevádzkujú alebo opravujú solárne, elektrické, či vodné inštalácie. Je zaujímavé, že medzi študentmi sa ocitlo aj niekoľko žien. Dve momentálne študujú a tretia sa po ukončení štúdia uplatnila na ministerstve.

Cez rozvojové projekty nechcú meniť ľuďom ich spôsob života, ale snažia sa im priniesť určité moderné odpovede na problémy, s ktorými sa potýkajú. Takéto projekty sa neosamostatnia samé od seba za dva, tri a ani päť rokov. Je to beh na dlhšie trate. Postupne sa však snažia čoraz viac kompetencií prenechávať na miestneho partnera, prípadne hľadajú spôsoby doplnkového financovania tohto projektu, napr. z Ministerstva školstva Južného Sudánu.

Rozhovor s Mariánom Čaučíkom a Jánom Rusnákom nájdete v tomto videu:

Vydala Platforma MVRO v roku 2013 v rámci projektu V4 Aid - Spoločná podpora Miléniovým rozvojovým cieľom, ktorý je financovaný z prostriedkov EuropeAid a SlovakAid. Zvyšných 11 článkov v rámci série V4 Innovations for Change o inovatívnom prístupe uplatnenom v rozvojových projektoch slovenských, českých, maďarských a poľských organizácií, ktoré vydala Platforma MVRO v spolupráci s partnermi z krajín V4 nájdete TU.

Už viac ako 10 rokov združuje Platforma MVRO slovenské mimovládne organizácie, ktoré sa zaoberajú zahraničnou rozvojovou spoluprácou, humanitárnou pomocou a globálnym vzdelávaním na Slovensku. Verejnosť má možnosť zapojiť sa do aktivít Platformy MVRO napríklad prostredníctvom členstva v Klube priateľov a podporou kampane ŽI FÉR. Viac informácií nájdete na www.mvro.sk.

Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti?

Opýtali sme sa na to mám Bekima, Sellasieho a Surovej dcérky.

Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach?

Mnohými kritikmi je považovaný za najlepšieho slovenského spisovateľa. Rudolf Sloboda by v apríli oslávil 80 rokov.

Keď Slováci krotia morský vietor

CrazyFly z Nemšovej je známa značka vo svete kiteboardingu.

Park pod Kolibou prepája mesto s prírodou

Projekt Park pod Kolibou v prémiovej štvrti Bratislavy mení pojem rodinné bývanie.