Projekt Kniha pre teba sa udomácňuje v meste Partizánske

Poskytnúť dobré knihy zadarmo? Podnietiť ľudí k (častejšiemu) čítaniu? Zabrániť likvidácii kvalitných kníh? Vytvoriť priestor na skladovanie zachránených kníh zo skládky?

Toto všetko sa podarilo skĺbiť v projekte „Kniha pre teba“, ktorý funguje v meste Partizánske. Ide o projekt na podporu čítania a záchranu literárneho kultúrneho dedičstva. Podobné projekty existujú po celom svete, preto si pár nadšencov povedalo: „prečo to neskúsiť aj u nás“. Istým vzorom pre projekt bola aj podobná aktivita z hlavného mesta: „Domov použitých kníh“, ktorý v Bratislave funguje už nejaký ten čas. Mesto Partizánske je podstatne menšie, no aj tu sa nájdu ľudia, ktorí majú radi knihy a záleží im na tom, aby kvalitná literatúra nekončila na smetisku ale našla si svoju cestu k čitateľom. Navyše primátor mesta Partizánske Jozef Božik myšlienku projektu okamžite podporil a po nájdení vhodných mestských priestorov sa začala realizácia. V súčasnosti sa teda môže hocikto zastaviť v kancelárii Informačného centra mladých (ICM Partizánske) v priestoroch Domu služieb ALFA na 2. poschodí v pracovné dni od 8:30 do 16:00 hod. a nájsť novú „otvorenú knižnicu“ - z ktorej si knihy môže pokojne vziať domov, alebo nejaké svoje nepotrebné knihy sem priniesť.

Spolupráca nadovšetko

Na tomto projekte spolupracujú ICM Partizánske, Edukácia@Internet, Parlament mladých mesta Partizánske a Mesto Partizánske. Vzájomná spolupráca mesta a združení umožnila vznik tohto projektu i jeho následné fungovanie. Ide o pekný príklad toho že „keď sa chce, tak sa dá“. Projekt nebol podporený horibilnými sumami, nebolo potrebné zháňať zdroje cez eurofondy a podobne.
Na začiatku získal žiak Matúš Lištiak (v súčasnosti predseda Parlamentu mladých mesta Partizánske)  sumu 200 EUR, v rámci projektu KomPrax z národnej agentúry Iuventa. To bola jediná suma na projekt. Nábytok na vybavenie knižnice poskytlo mesto z vyradených nábytkov zo škôl, rovnako ako nevyužité priestory v budove v jeho vlastníctve. Miriam Lištiaková dodáva: „Mestská knižnica náš projekt podporila hneď na začiatku, keď sme ešte vlani doviezli do novozriadených priestorov vyradené tituly – išlo o asi 1500 ks kníh, ktoré tvorili základ. Následne nám už knihy nosia sami občania.“ Vďaka spolupráci mesta a občianskych združení, ktoré v Partizánskom pôsobia, sa teda podarilo zrealizovať celý projekt a darí sa zachraňovať nechcené/nepotrebné knihy a zároveň robiť radosť ľuďom, ktorí majú k čítaniu blízko. Pridaná hodnota takejto otvorenej knižnice je aj skutočnosť, že v nej možno nájsť veľa kvalitných titulov, ktoré už sa nedajú zohnať bežne v obchodoch.

PS: Vďaka podobnej spolupráci združení ICM Partizánske a Edukácia@Internet vznikla v novembri minulého roka aj ďalšia vzdelávacia aktivita v meste – Jazyková kaviareň Parizánske (https://www.facebook.com/jazykovakaviaren). Raz mesačne sa stretnú záujemcovia o rôzne cudzie jazyky v kaviarni, pri stoloch, venovaných tomu-ktorému jazyku a komunikujú výhradne v tomto jazyku. Projekt chce podporiť viacjazyčnosť, zlepšiť komunikačné schopnosti návštevníkov, umožniť spoznať sa navzájom, spoznať nových, zaujímavých ľudí, dať priestor aj cudzincom, ktorí v meste žijú alebo prídu na návštevu.

Plány do budúcna

Práve bola spustená stránka „Kniha pre teba“ projektu na sociálnej sieti Facebook (https://www.facebook.com/pages/Kniha-pre-teba/1456084404603216?fref=ts

V súčasnosti sa pripravuje k projektu web-stránka (www.knihapreteba.sk),

„Projekt je ešte len vo svojom zrode – čaká nás viacero aktivít, aby sme ho dostatočne zviditeľnili občanom mesta, ale v podstate aj hocikomu, kto má záujem si prísť nejaké tie knižky vybrať a zobrať domov, alebo naopak, nám nejakými svojimi knihami prispieť. Projekt je otvorený, takže hocikto, kto má cestu do nášho mesta sa môže zastaviť v kancelárii ICM Partizánske a vybrať si nejakú vhodnú knižku.“ - vysvetľuje spoluautor projektu Peter Baláž za občianske združenie Edukácia@Internet - E@I.

Riaditeľka ICM Miriam Lištiaková dodáva: „Projekt „Kniha pre teba“ sme prijali ako veľmi vhodné a užitočné doplnenie našich aktivít v centre – našou snahou je okrem iného aj podnietiť mladých k častejšiemu čítaniu kvalitnej literatúry – málokto z nich si uvedomuje, že čítanie je veľmi užitočné a môže podstatne ovplyvniť ich život.“

Rozšírenie projektu do miest, kde ľudia čakajú

Samotné mesto plánuje budúci rok spustiť obdobný projekt s názvom Čítajúce kúpalisko, situovaný na mestskom kúpalisku Dúha. V tomto čase zvažujú organizátori aj možnosti rozšírenia projektu na viaceré lokality, kde sa ľudia zdržujú na dlhšiu dobu a majú možnosť i čas čítať. Do úvahy prichádza napr. Nemocnica, autobusová stanica či miestne kaviarne. Ako dodáva Peter Baláž: „V rámci projektu „Kniha pre teba“ by sme chceli knihy priniesť čo najbližšie k ľuďom – nie každý je zarytý knihomoľ, no ak človek čaká napríklad na autobus, možno si predsa len nejakú tú knižku do ruky vezme a tá ho zaujme natoľko, že ju bude chcieť prečítať i celú. Preto dúfame, že sa s knižkami z nášho projektu budú môcť ľudia už v priebehu tohto roka stretnúť aj na viacerých verejných miestach.“

Miriam Lištiaková, ICM Partizánske, www.icm.sk

Peter Baláž, E@I

Informačné centrum mladých je mládežnícka organizácia, ktorej cieľom je poskytovanie informačných a poradenských služieb pre mladých ľudí z rôznych oblastí ich záujmov a potrieb. Je súčasťou siete organizácií aktívne pôsobiacich v oblasti Informačno-poradenskej činnosti, vystupujúcich pod spoločným názvom Informačné centrum mladých. Sieť ICM reprezentuje Združenie Informačných a poradenských centier mladých v SR. Viac informácií na: www.icm.sk, www.zipcem.sk a www.facebook.com/icmmladym

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

1. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  2. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  3. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  4. Koniec bolesti! Využite výstavné dotácie na masážne kreslo
  5. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  6. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  7. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  8. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím
  1. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  2. Relaxačný raj v resorte Drevenice Terchová
  3. Koniec bolesti! Využite výstavné dotácie na masážne kreslo
  4. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  5. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  6. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  7. Ako zlepšiť povedomie o cirkulárnej ekonomike?
  8. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 768
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 7 675
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 4 461
  4. Ako prišiel Boris Kollár k miliónom 3 414
  5. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych 3 280
  6. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 035
  7. Barbora Andrešičová: Som majsterka protikladov 2 950
  8. Krátky, ale veľmi úspešný príbeh Kardiocentra AGEL Košice-Šaca 2 762
SkryťVypnúť reklamu

Novinka z Bruselu zmení životy 100 miliónov Európanov so zdravotným postihnutím.

INZERCIA 1 h

Nové pivné kúpele a bazén s tryskami a protiprúdom. Jedinečný resort s hotelovým servisom štartuje novú sezónu s novinkami.

INZERCIA 12 h

Pre všetkých ľudí čo trpia bolesťami, a majú málo relaxu, sme pripravili zvýhodnenú ponuku masážnych kresiel s dopravou zdarma.

INZERCIA 12 h
SkryťZatvoriť reklamu