Projekt Kniha pre teba sa udomácňuje v meste Partizánske

Poskytnúť dobré knihy zadarmo? Podnietiť ľudí k (častejšiemu) čítaniu? Zabrániť likvidácii kvalitných kníh? Vytvoriť priestor na skladovanie zachránených kníh zo skládky?

Toto všetko sa podarilo skĺbiť v projekte „Kniha pre teba“, ktorý funguje v meste Partizánske. Ide o projekt na podporu čítania a záchranu literárneho kultúrneho dedičstva. Podobné projekty existujú po celom svete, preto si pár nadšencov povedalo: „prečo to neskúsiť aj u nás“. Istým vzorom pre projekt bola aj podobná aktivita z hlavného mesta: „Domov použitých kníh“, ktorý v Bratislave funguje už nejaký ten čas. Mesto Partizánske je podstatne menšie, no aj tu sa nájdu ľudia, ktorí majú radi knihy a záleží im na tom, aby kvalitná literatúra nekončila na smetisku ale našla si svoju cestu k čitateľom. Navyše primátor mesta Partizánske Jozef Božik myšlienku projektu okamžite podporil a po nájdení vhodných mestských priestorov sa začala realizácia. V súčasnosti sa teda môže hocikto zastaviť v kancelárii Informačného centra mladých (ICM Partizánske) v priestoroch Domu služieb ALFA na 2. poschodí v pracovné dni od 8:30 do 16:00 hod. a nájsť novú „otvorenú knižnicu“ - z ktorej si knihy môže pokojne vziať domov, alebo nejaké svoje nepotrebné knihy sem priniesť.

Spolupráca nadovšetko

Na tomto projekte spolupracujú ICM Partizánske, Edukácia@Internet, Parlament mladých mesta Partizánske a Mesto Partizánske. Vzájomná spolupráca mesta a združení umožnila vznik tohto projektu i jeho následné fungovanie. Ide o pekný príklad toho že „keď sa chce, tak sa dá“. Projekt nebol podporený horibilnými sumami, nebolo potrebné zháňať zdroje cez eurofondy a podobne.
Na začiatku získal žiak Matúš Lištiak (v súčasnosti predseda Parlamentu mladých mesta Partizánske)  sumu 200 EUR, v rámci projektu KomPrax z národnej agentúry Iuventa. To bola jediná suma na projekt. Nábytok na vybavenie knižnice poskytlo mesto z vyradených nábytkov zo škôl, rovnako ako nevyužité priestory v budove v jeho vlastníctve. Miriam Lištiaková dodáva: „Mestská knižnica náš projekt podporila hneď na začiatku, keď sme ešte vlani doviezli do novozriadených priestorov vyradené tituly – išlo o asi 1500 ks kníh, ktoré tvorili základ. Následne nám už knihy nosia sami občania.“ Vďaka spolupráci mesta a občianskych združení, ktoré v Partizánskom pôsobia, sa teda podarilo zrealizovať celý projekt a darí sa zachraňovať nechcené/nepotrebné knihy a zároveň robiť radosť ľuďom, ktorí majú k čítaniu blízko. Pridaná hodnota takejto otvorenej knižnice je aj skutočnosť, že v nej možno nájsť veľa kvalitných titulov, ktoré už sa nedajú zohnať bežne v obchodoch.

PS: Vďaka podobnej spolupráci združení ICM Partizánske a Edukácia@Internet vznikla v novembri minulého roka aj ďalšia vzdelávacia aktivita v meste – Jazyková kaviareň Parizánske (https://www.facebook.com/jazykovakaviaren). Raz mesačne sa stretnú záujemcovia o rôzne cudzie jazyky v kaviarni, pri stoloch, venovaných tomu-ktorému jazyku a komunikujú výhradne v tomto jazyku. Projekt chce podporiť viacjazyčnosť, zlepšiť komunikačné schopnosti návštevníkov, umožniť spoznať sa navzájom, spoznať nových, zaujímavých ľudí, dať priestor aj cudzincom, ktorí v meste žijú alebo prídu na návštevu.

Plány do budúcna

Práve bola spustená stránka „Kniha pre teba“ projektu na sociálnej sieti Facebook (https://www.facebook.com/pages/Kniha-pre-teba/1456084404603216?fref=ts

V súčasnosti sa pripravuje k projektu web-stránka (www.knihapreteba.sk),

„Projekt je ešte len vo svojom zrode – čaká nás viacero aktivít, aby sme ho dostatočne zviditeľnili občanom mesta, ale v podstate aj hocikomu, kto má záujem si prísť nejaké tie knižky vybrať a zobrať domov, alebo naopak, nám nejakými svojimi knihami prispieť. Projekt je otvorený, takže hocikto, kto má cestu do nášho mesta sa môže zastaviť v kancelárii ICM Partizánske a vybrať si nejakú vhodnú knižku.“ - vysvetľuje spoluautor projektu Peter Baláž za občianske združenie Edukácia@Internet - E@I.

Riaditeľka ICM Miriam Lištiaková dodáva: „Projekt „Kniha pre teba“ sme prijali ako veľmi vhodné a užitočné doplnenie našich aktivít v centre – našou snahou je okrem iného aj podnietiť mladých k častejšiemu čítaniu kvalitnej literatúry – málokto z nich si uvedomuje, že čítanie je veľmi užitočné a môže podstatne ovplyvniť ich život.“

Rozšírenie projektu do miest, kde ľudia čakajú

Samotné mesto plánuje budúci rok spustiť obdobný projekt s názvom Čítajúce kúpalisko, situovaný na mestskom kúpalisku Dúha. V tomto čase zvažujú organizátori aj možnosti rozšírenia projektu na viaceré lokality, kde sa ľudia zdržujú na dlhšiu dobu a majú možnosť i čas čítať. Do úvahy prichádza napr. Nemocnica, autobusová stanica či miestne kaviarne. Ako dodáva Peter Baláž: „V rámci projektu „Kniha pre teba“ by sme chceli knihy priniesť čo najbližšie k ľuďom – nie každý je zarytý knihomoľ, no ak človek čaká napríklad na autobus, možno si predsa len nejakú tú knižku do ruky vezme a tá ho zaujme natoľko, že ju bude chcieť prečítať i celú. Preto dúfame, že sa s knižkami z nášho projektu budú môcť ľudia už v priebehu tohto roka stretnúť aj na viacerých verejných miestach.“

Miriam Lištiaková, ICM Partizánske, www.icm.sk

Peter Baláž, E@I

Informačné centrum mladých je mládežnícka organizácia, ktorej cieľom je poskytovanie informačných a poradenských služieb pre mladých ľudí z rôznych oblastí ich záujmov a potrieb. Je súčasťou siete organizácií aktívne pôsobiacich v oblasti Informačno-poradenskej činnosti, vystupujúcich pod spoločným názvom Informačné centrum mladých. Sieť ICM reprezentuje Združenie Informačných a poradenských centier mladých v SR. Viac informácií na: www.icm.sk, www.zipcem.sk a www.facebook.com/icmmladym

Dvory aj výhľad: Posledná fáza predaja v Jarabinkách je spustená

Ambiciózny projekt Jarabinky láka dvomi uzavretými dvormi, výbornou občianskou vybavenosťou a dynamickou lokalitou.

Týchto päť tipov vám pri podnikaní ušetrí tisíce eur

Menšie náklady môžu znamenať väčšie zisky.

Zamestnanci nestrážia svoje heslá dostatočne

Firmy môžu využiť nové technológie na správu hesiel, radia odborníci. Príkladom je Secret Server od firmy Thycotic.

Predstavenie projektu Ružomberok v pohybe

Čo znamená tento projekt? Z akého impulzu pramení myšlienka rozvoja bežeckého projektu Ružomberok v pohybe? Prečítaj si náš príbeh