Káva v minulosti a dnes

Káva nielen chutí, ale aj ovplyvňuje rozvoj spoločnosti.

Káva je druhá najdôležitejšia komodita na svete hneď po rope. Spolu s vodou a čajom je jedným z najviac konzumovaných nápojov. V každom kúte sveta ju môžeme nájsť s inými tradíciami, ktoré sú s ňou spojené. Káva totiž hrala dôležitú úlohu v histórii našej spoločnosti. Dnes veľa hovoríme o mnohorakých druhoch kávy a o tom, ako všemožne sa dá pripravovať. Ale ako sa káva spája s našou kultúrou? A ako sa spája s nami?

cafepoint kávové zrná

Od zázračnej drogy k nápoju spoločenskej elity

Pitie kávy sa v 15. storočí rozšírilo z arabského sveta do Indie a odtiaľ do Európy a Ameriky. Prvú šálku kávy vypil v Etiópii Sheik Omar, ktorý ju nazval zázračnou drogou s liečivými účinkami. Káva sa v tej dobe servírovala v porcelánových šálkach, ktoré sa podávali od jedného človeka k druhému. V Európe sa najskôr udomácnila v Taliansku, ktoré je dodnes synonymom dobrého espressa. Z Talianska sa káva cez Benátky vyvážala ďalej do celého sveta. Napomohol tomu aj pápež Klement VIII., ktorý ju označil za nápoj kresťanov.

Kým v Arábii sa pitie kávy spájalo so stretnutiami politikov a rozprávaním príbehov, typické európske kaviarne sa na scéne objavili až o niečo neskôr. V 17. storočí sa o ich vznik zaslúžilo Uhorské kráľovstvo, ktoré bolo na mape Európy medzičlánkom medzi Osmanskou ríšou a Talianskom.

V roku 1675 bolo v Anglicku už viac než 2000 kaviarní, ktoré sa tam stali miestom stretávania sa intelektuálov. V takejto kaviarni boli dokonca položené základy prvej encyklopédie. V Amerike sa po dovezení káva hitom nestala tak rýchlo ako v Európe. Až keď Angličania počas Vojny za nezávislosť odrezali Američanom prísun čaju, nechali sa ňou otcovia zakladatelia konečne zlákať.

Kaviarne dlho fungovali v mestách iba na lokálnej úrovni a vyznačovali sa osobitou atmosférou, ktorá z nich vyžarovala. Celosvetový fenomén v podobe v podobe kávových reťazcov odštartoval svoju éru až po roku 1990 kaviarňami Starbucks.

cafepoint pracovná káva

Rozličnosť kávových kultúr

Od zastrčených kaviarničiek v Paríži cez po zafajčené kaviarne v Damašku až po komerčné kaviarne v obchodných centrách New Yorku, ľudia sa dnes stretávajú pri káve po celom svete. Kým v Európe a Spojených štátoch v kaviarňach predávajú hlavne sladké zákusky, v Malajzii alebo v Singapure vám ku káve naservírujú hrianku s vajíčkom a kokosový lekvár.

Či už si ľudia chodia do kaviarne pozrieť futbalový zápas FC Barcelony, prebrať nápady k novému startupu, stretnúť sa s priateľmi alebo pracovať na notebookoch a tabletoch s využitím voľnej wifi, kaviarne umožňujú ľuďom rôznych povolaní, kultúr a národov vypiť lahodný horúci mok pod jednou strechou.

Vychutnajte si svoj ďalší hrnček kávy s pomyslením na to, akú bohatú históriu káva má a koľko rôznych možností sa v jej pití po celom svete skrýva...

Odrodové kávy z celého sveta a kvalitné talianske kávové zmesi nájdete v špecializovaných kávových obchodoch Cafepoint, alebo si ich môžete objednať v spoľahlivom a zákazníkmi overenom eshope.

Zamestnanci nestrážia svoje heslá dostatočne

Firmy môžu využiť nové technológie na správu hesiel, radia odborníci. Príkladom je Secret Server od firmy Thycotic.

Predstavenie projektu Ružomberok v pohybe

Čo znamená tento projekt? Z akého impulzu pramení myšlienka rozvoja bežeckého projektu Ružomberok v pohybe? Prečítaj si náš príbeh

OMV ponúkne svojim zákazníkom chute známeho šéfkuchára

Na čerpacích staniciach OMV si teraz môžete vychutnať kvalitné a zdravé novinky.

OMV ponúkne zákazníkom chute známeho šéfkuchára Braňa Križana

Na čerpacích staniciach OMV Slovensko pribudne občerstvenie vytvorené Braňom Križanom.