Káva v minulosti a dnes

Káva nielen chutí, ale aj ovplyvňuje rozvoj spoločnosti.

Káva je druhá najdôležitejšia komodita na svete hneď po rope. Spolu s vodou a čajom je jedným z najviac konzumovaných nápojov. V každom kúte sveta ju môžeme nájsť s inými tradíciami, ktoré sú s ňou spojené. Káva totiž hrala dôležitú úlohu v histórii našej spoločnosti. Dnes veľa hovoríme o mnohorakých druhoch kávy a o tom, ako všemožne sa dá pripravovať. Ale ako sa káva spája s našou kultúrou? A ako sa spája s nami?

cafepoint kávové zrná

Od zázračnej drogy k nápoju spoločenskej elity

Pitie kávy sa v 15. storočí rozšírilo z arabského sveta do Indie a odtiaľ do Európy a Ameriky. Prvú šálku kávy vypil v Etiópii Sheik Omar, ktorý ju nazval zázračnou drogou s liečivými účinkami. Káva sa v tej dobe servírovala v porcelánových šálkach, ktoré sa podávali od jedného človeka k druhému. V Európe sa najskôr udomácnila v Taliansku, ktoré je dodnes synonymom dobrého espressa. Z Talianska sa káva cez Benátky vyvážala ďalej do celého sveta. Napomohol tomu aj pápež Klement VIII., ktorý ju označil za nápoj kresťanov.

Kým v Arábii sa pitie kávy spájalo so stretnutiami politikov a rozprávaním príbehov, typické európske kaviarne sa na scéne objavili až o niečo neskôr. V 17. storočí sa o ich vznik zaslúžilo Uhorské kráľovstvo, ktoré bolo na mape Európy medzičlánkom medzi Osmanskou ríšou a Talianskom.

V roku 1675 bolo v Anglicku už viac než 2000 kaviarní, ktoré sa tam stali miestom stretávania sa intelektuálov. V takejto kaviarni boli dokonca položené základy prvej encyklopédie. V Amerike sa po dovezení káva hitom nestala tak rýchlo ako v Európe. Až keď Angličania počas Vojny za nezávislosť odrezali Američanom prísun čaju, nechali sa ňou otcovia zakladatelia konečne zlákať.

Kaviarne dlho fungovali v mestách iba na lokálnej úrovni a vyznačovali sa osobitou atmosférou, ktorá z nich vyžarovala. Celosvetový fenomén v podobe v podobe kávových reťazcov odštartoval svoju éru až po roku 1990 kaviarňami Starbucks.

cafepoint pracovná káva

Rozličnosť kávových kultúr

Od zastrčených kaviarničiek v Paríži cez po zafajčené kaviarne v Damašku až po komerčné kaviarne v obchodných centrách New Yorku, ľudia sa dnes stretávajú pri káve po celom svete. Kým v Európe a Spojených štátoch v kaviarňach predávajú hlavne sladké zákusky, v Malajzii alebo v Singapure vám ku káve naservírujú hrianku s vajíčkom a kokosový lekvár.

Či už si ľudia chodia do kaviarne pozrieť futbalový zápas FC Barcelony, prebrať nápady k novému startupu, stretnúť sa s priateľmi alebo pracovať na notebookoch a tabletoch s využitím voľnej wifi, kaviarne umožňujú ľuďom rôznych povolaní, kultúr a národov vypiť lahodný horúci mok pod jednou strechou.

Vychutnajte si svoj ďalší hrnček kávy s pomyslením na to, akú bohatú históriu káva má a koľko rôznych možností sa v jej pití po celom svete skrýva...

Odrodové kávy z celého sveta a kvalitné talianske kávové zmesi nájdete v špecializovaných kávových obchodoch Cafepoint, alebo si ich môžete objednať v spoľahlivom a zákazníkmi overenom eshope.

Najkrajšie americké národné parky

Neostávajte iba v slávnych mestách USA. Vydajte sa na západ do národných parkov.

Podceňovať skúšobné jazdy sa pri výbere vozidla neoplatí

Správna skúšobná jazda môže odhaliť, že vybrané vozidlo pre vás nie je to pravé.

Slováci nakupujú viac slovenskej zeleniny a ovocia ako vlani

Slovenskí spotrebitelia prejavujú stále väčší záujem o produkty slovenských dodávateľov.

Plánovaním financií vás ani prísnejšie podmienky nezaskočia

Slováci sa začali vo veľkom zadlžovať.