Nedeľa, 17. november, 2019 | Meniny má Klaudia

Kyberšikana témou prednášok Dňa pre bezpečnejší internet

Orange podporuje Deň pre bezpečnejší internet a už dnes zrealizuje prvých približne 60 prednášok zameraných na bezpečné používanie komunikačných technológií, predovšetkým kyberšikanu. Počas celého roka sa bude opäť prostredníctvom pestrých aktivít venovať vzdelávaniu o bezpečnom používaní mobilov či internetu.

Pri osvetových aktivitách bude Orange aj tento rok spolupracovať s odbornými lektormi. Tí už dnes zrealizujú približne šesť desiatok prednášok pre pedagógov v rôznych kútoch Slovenska. Vo veľkej miere sa pri nich zamerajú na kyberšikanu, ktorá je čoraz závažnejším problémom. Až 63 % opýtaných v novembrovom prieskume Orangeu potvrdilo, že  kyberšikana v školách je podľa nich v súčasnosti závažný problém.

Odborní lektori už siedmy rok priamo v školách diskutujú a dávajú študentom i pedagógom rady a návody, ako zodpovedne a bezpečne používať komunikačné technológie. V tomto odbornom vzdelávaní prostredníctvom siete lektorov bude Orange naďalej pokračovať aj počas tohto roka. Zároveň plánuje zintenzívniť vzdelávanie rodičov v tematike zodpovedného používania komunikačných technológií deťmi, a tiež rozšíriť vzdelávacie aktivity pre pedagógov aj medzi nastávajúcich učiteľov a obohatiť tak ich prípravu do praxe o tému rizík používania mobilných telefónov či internetu.

V tejto problematike Orange zároveň  zintenzívni spoluprácu s Linkou detskej istoty pri Slovenskom výbore pre Unicef. Linka sa bude vďaka tejto spolupráci venovať aj poradenstvu týkajúcemu sa využívania komunikačných technológií a problémom ako je napríklad kyberšikana, s ktorými sa v tejto súvislosti deti a mladí stretávajú čoraz častejšie.

Odborné rady, zaujímavé tipy, videá, zábavno-poučné komiksy a ďalšie materiály týkajúce sa bezpečného používania mobilov či internetu alebo rizika kyberšikany či závislosti a ďalších potenciálnych nebezpečenstiev aj tento rok poskytne komplexná webová stránka www.e-deti.sk. Mladšie i staršie deti, rodičia i pedagógovia na nej nájdu aktuálne informácie a dobré rady, ako používať komunikačné technológie tak, aby boli užitočné a bezpečné.

Orange a ochrana detí pred rizikami komunikačných technológií

Od roku 2006 sa Orange kontinuálne venuje vzdelávaniu a osvete o bezpečnom a zodpovednom používaní mobilov či internetu. S čoraz intenzívnejším používaním komunikačných technológií postupne pribudlo množstvo nových nástrah. Medzi zaujímavé zistenia prieskumov napríklad patrí, že každé štvrté dieťa je v súčasnosti v ohrození závislosťou od mobilu či internetu, alebo že až tretina detí chatuje s cudzími ľuďmi, čo môže viesť k priamemu ohrozeniu dieťaťa. S cieľom vzdelávať a upozorňovať na tieto a ďalšie riziká moderných komunikačných technológií preto Orange každoročne realizuje množstvo aktivít na zvýšenie povedomia o týchto rizikách a o tom, ako im predchádzať.

Sloboda na Slovensku oslavuje 30 rokov

Dnes je to už 30 rokov, čo si Slováci a Česi vybojovali niečo nepredstaviteľné.

O2 opäť pripomína, že sloboda nie je samozrejmosť

Tentokrát konceptom „Krajiny, do ktorej sa nechceme vrátiť“ a desiatkou ďalších projektov zameraných na 17. november.

Čo funguje v českom obchodnom registri lepšie ako na Slovensku

V Českej republike majú notári s účinnosťou od 1. januára 2015 právomoc na žiadosť oprávnenej osoby vykonať zápis do VR.